Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 09:53

Avocatul Poporului a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă pe Sănătate

Autor:

Publicat la 20 februarie 2020

Avocatul Poporului a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă pe Sănătate

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională mult discutata Ordonanţa de Urgenţă pe Sănătate, considerând că aceasta afectează grav dreptul la sănătate al cetăţenilor români.
Avocatul Poporului susţine că iniţiatorul ordonanţei a omis să solicite şi să obţină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, deşi era obligat de lege.  Acesta mai consideră că Ordonanţa „încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat”, ambele prevăzute în Constituţie: „În condiţiile în care mare parte din finanţarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu şi lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-şi permit accesarea serviciilor private”, a transmis instituţia, printr-un comunicat.
Avocatul Poporului mai consideră că nu există un sistem concurenţial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate şi cei privaţi: „Spre exemplu, sectorul comercial achiziţionează materialele şi medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii”.
„În situaţii de finanţare similară sau chiar de subfinanţare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migraţie a medicilor şi a pacienţilor dinspre spitale publice înspre spitalele private”, mai atrage atenţia instituţia.
„O altă critică majoră este că prin O.U.G. nr. 25/2020 se liberalizează sistemul medical de urgenţă fiind deschisă finanţarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgenţe critice de către sistemul privat. Suntem în prezenţa unei schimbări majore de paradigmă, care nu se poate realiza fără o dezbatere extrem de largă cu toate segmentele interesate ale societăţii. În context, Avocatul Poporului apreciază că, în condiţiile unei finanţări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unităţi sanitare de urgenţă, rezultatul va fi închiderea unităţilor sanitare publice de urgenţă, cu consecinţa încălcării principiului solidarităţii, a dreptului la ocrotirea sănătăţii în unităţile sanitare de stat. Drept urmare, statul, prin autorităţile sale, devine culpabil pentru nerespectarea obligaţiei constituţionale de asigurare a dreptului la asistenţă medicală în unităţile de stat”, mai arată Avocatul Poporului.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a subliniat beneficiile pe care le aduce această OUG. El a afirmat că ordonanţa a introdus nişte programe noi şi a prorogat coplata introdusă de PSD anul trecut.
„Ordonanţa este foarte simplă, e foarte transparentă şi cel mai bun semn e că toate asociaţiile de pacienţi au salutat-o şi chiar din prima zi când a fost emisă această ordonanţă şi începuseră criticile, primii care au ieşit să sprijine au fost asociaţiile de pacienţi. În primul rând, ordonanţa implementează nişte programe noi de sănătate care nu existau, cum ar fi acest program naţional de chirurgie oncologică. Practic, programul de oncologie era descompletat: avem unul de chimioterapie, de radioterapie de diverse tipuri de diagnostic, dar ne lipsea unul de chirurgie corect finanţat.  O a doua deschidere şi modernizare a Legii Sănătăţii a fost de a crea posibilitatea de a se crea în România centre de infarct şi de accident vascular cerebral. Dacă acest lucru e criticabil, avem un mare semn de întrebare asupra posibilităţii de a lansa nişte reforme reale într-un sistem sanitar care suferă şi care e criticat la toate nivelurile”, a declarat Costache.
Ministrul Sănătăţii a precizat că Guvernul PNL a prorogat, prin această OUG, coplata introdusă anul trecut de PSD. „Această Ordonanţă se referă numai la nişte programe de sănătate care sunt esenţiale pentru starea de sănătate a populaţiei şi care trebuie calculate la costuri reale, aşa cum avem programe care funcţionează de ani buni. Amintiţi-vă ce cozi erau acum câţiva ani pentru radioterapie. Odată ce programul a fost recalculat şi corect finanţat, aceste cozi au dispărut şi un număr important de pacienţi accesează acest serviciu. Şi pacienţii care beneficiază de dializă, serviciul e la nivel european, iar costurile sunt foarte bine calculate, iar pacienţii nu plătesc nimic din buzunar.  Pe alte tipuri de afecţiuni, această ordonanţă a prorogat o coplată introdusă de PSD acum un an şi care trebuia să-şi facă efectul din aprilie. Noi am prorograt cu un an”, a mai explicat ministrul. El a mai precizat că în acest an politicienii au suficient timp să vină cu o soluţie: „Fie se alocă mai mult din PIB, cum s-au angajat toţi politicienii, deci va fi crescut bugetul Sănătăţii şi implicit bugetul Casei Naţionale de Asiguirări de Sănătate şi coplata să fie amortizată de CNAS, sau de găsit orice alt sistem din Europa de asigurări complementare sau de abonamente de sănătate”.

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie