Curs BNR
1 EUR = 4.9744 RON
1 USD = 4.4504 RON
1 GBP = 5.9110 RON
1 XAU = 371.0295 RON
1 AED = 1.2117 RON
1 AUD = 3.0429 RON
1 BGN = 2.5433 RON
1 BRL = 0.8149 RON
1 CAD = 3.2880 RON
1 CHF = 5.2625 RON
1 CNY = 0.6303 RON
1 CZK = 0.1983 RON
1 DKK = 0.6668 RON
1 EGP = 0.0918 RON
1 HUF = 1.2603 RON
1 INR = 0.0532 RON
1 JPY = 3.1177 RON
1 KRW = 0.3356 RON
1 MDL = 0.2559 RON
1 MXN = 0.2321 RON
1 NOK = 0.4261 RON
1 NZD = 2.7892 RON
1 PLN = 1.1654 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0479 RON
1 SEK = 0.4398 RON
1 TRY = 0.1308 RON
1 UAH = 0.1073 RON
1 XDR = 6.0226 RON
1 ZAR = 0.2558 RON
Publicat la 16 martie 2023
De ieri au intrat în vigoare şi prevederile prin care restaurantele trebuie să afişeze conţinuturile meniurilor
De miercuri, 15 martie, s-a deschis oficial sezonul teraselor la Braşov, după trei luni şi jumătate în care au fost strânse. Încă de la primele ore au fost scoase pe strada Republicii primele mese şi scaune şi la scurt timp au apărut şi primii clienţi care s-au bucurat de cafeaua de dimineaţă.
Reglementarea „băncile”
Sezonul teraselor s-a deschis cu aceleaşi reguli ca anul trecut, dar cu promisiunea că Primăria se va asigura de această dată că vor fi respectate. Spre exemplu, în special pe strada Republicii, unde sunt amplasate bănci, acestea nu vor mai fi înlocuite cu terase. De altfel, pe această arteră, băncile sunt în zonele în care nu sunt unităţi de alimentaţie publică, ci magazine cu specific non-alimentar.
„Vor trebui să respecte în detaliu regulamentul, să respecte mobilierul prevăzut în regulament, limitele pe care le-am stabilit prin acordurile de ocupare a domeniului public, astfel încât şi pietonii să se poată bucura de centrul istoric, să aibă spaţii între terase, spaţii generoase, să existe şi spaţii de odihnă, cu bănci. Deja am a plasat băncile. Acestea nu vor mai fi mutate pe perioada de funcţionare a teraselor. Deci, terasele vor fi în zonele în care nu există bănci, în care nu există artere de circulaţie, astfel încât, cum spuneam, să existe un echilibru între cei care vor să se bucure de oraş mergând şi cei care vor să stea la terasă”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Braşov, Sorin Toarcea.
49 de terase autorizate, modificări în Piaţa Sfatului
Potrivit acestuia, până miercuri, 14 martie, au fost eliberate 49 de abonamente pentru terase în centrul istoric al Braşovului.
Spre deosebire de ultimii 2 ani, anul acesta nu vor mai fi permise „închiderile” cu folii de plastic. O altă noutate este că în Piaţa Sfatului, pe latura cu Cerbul Carpatin, terasele nu mai sunt „lipite” de faţadele restaurantelor, ci sunt mutate spre zona centrală a pieţei, spaţiul dintre mese clădiri fiind alocat circulaţiei pietonilor.
Cârciumarii din centrul oraşului spun că noile impuneri vin să facă puţină ordine. „Din punctul meu de vedere, este binevenită această ordine, pentru că era în ultimul timp harababură în centrul istoric al Braşovului; un proiect care arată foarte bine, cu terase puţin mai restrânse şi cu spaţii foarte generoase pentru toţi turiştii şi clienţii care circulă în această zonă. Mobilierul se va schimba. Probabil că nu tot în acest an, pentru că a fost prea repede luată această hotărâre, dar se va schimba pentru anul viitor mai mult şi va arăta Piaţa Sfatului aşa cum trebuie să arate”, a precizat Horia Huluba, preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Vechi.
Sezonul teraselor se va închide oficial în luna noiembrie.
Reamintim că la începutul lunii februarie, Primăria Braşov a anunţat că are în plan schimbări majore în ceea ce priveşte amplasarea teraselor, însă această „reformă” nu va fi implementată în acest an.
Reguli noi la meniuri
Noi reguli au intrat în vigoare de miercuri şi pentru restaurante, fast-food-uri sau cantine, care trebuie să schimbe meniurile, astfel încât să conţină informaţii detaliate despre fiecare preparat - de exemplu, numărul de E-uri, caloriile şi ingredientele care pot provoca alergii.
Noile reguli, stabilite printr-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amântă până în 15 martie, la solicitarea mai multor asociaţii patronale şi federaţii.
Ce spun patronii
Majoritatea localurilor din oraş s-au conformat. Unele, cu detalii listate în meniurile aduse la mese, alţii cu coduri QR. „La noi s-a implementat de o lună şi ceva. În fiecare meniu avem o listă cu ce conţine fiecare produs. Avem un cod QR pe care clientul îl fotografiază şi intră pe site-ul nostru şi vede clar valorile nutriţionale acolo. Nu este complicat. Eu sunt o franciză, dar am alţi prieteni care au restaurante, au afaceri mai micuţe de cofetărie, de fast-food şi le-au calculat singuri. Noi ne-am adaptat”, ne-a spus un patron.
Ce cred clienţii
Clienţii au păreri diferite despre noile dispoziţii. „Da, întotdeauna mă interesează ce conţin produsele pe care le consum. De multe ori voiam să ştiu ce conţin anumite meniuri şi nu reuşeam să aflu şi era mai greoi să întreb. Aşa, dacă este scris, e mai simplu pentru mine decât să întreb”, ne spune o braşoveancă. „Eu personal niciodată nu m-am uitat şi nici nu mă voi uita. Mănânc ce văd afişat, îmi face cu ochiul şi cu asta basta. Aşa sunt eu, nu mă uit”, a spus un client.
REGLEMENTĂRILE ANPC INTRATE ÎN VIGOARE PE 15 MARTIE
Potrivit unui ordinuluii ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile au obligaţia să schimbe meniurile astfel încât:
- să ofere informaţii despre tipul şi cantitatea ingredientelor care depăşesc 20 de grame în produsul finit / mâncarea furnizată;
- să afişeze informaţii privind declaraţia nutriţională şi a aditivilor utilizaţi astfel încât acestea să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanţă, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
În ceea ce priveşte ultimele două categorii de informaţii, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declaraţia nutriţională trebuie să fie în vigoare şi să afişeze valoarea energetică şi cantităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare.
Informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.
În cazul în care preparatele furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiaşi unităţi, informaţiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.
În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau pe ambalajul de transport, precum şi în orice material publicitar.
'costica'
2023-03-16 07:40:13
'Mare porcarie aceste terase. A fost o placere sa circuli pe Republicii fara terase. Acum arata ca intr-un ghetou: manale, muzica la maximum, inghesuiala.\nNu inteleg, de ce nu se impune o reglementare legala si normala, ca in occident. Fiecare restaurant, care are vitrina la strada, in fata vitrinei sa-si expuna cateva mese, dar pe partea vitrinei. Nu in mijloc cum e acuma. Si nu mai departe de santul colector de apa. \nDe exexmplu la colt cu Coresi, multe mese ocupa centrul strazii, iar de o parte si de alta sunt magazine, precum Vodafone si altele ce nu au profil de restaurant. \nCum e posibil asa ceva?\nPur simplu, unii isi deschid o afacere de restaurant pe spatiul public. Asta se numeste inselatorie.'
'Emil'
2023-03-16 07:29:34
'Ieri am fost in plimbare pe jos prin oras, in piata Tractorul, un batran dadea bani cersetorilor, i-am atras atentia ca e pasibil de amenda, m-a amenintat ca ma ia la bataie. In zona garii, cersetorii mai ca formau lanturi umane cu puradei in fata garii, zici ca erai intr-un ghetou cu aurolaci, era plin de tigani jegosi, galagiosi. Apoi am ajuns pe centru, 3 bănci erau puse dupa colt, la intersectiile cu 3 strazi care dau in Republicii. Una, cea de vizavi de Vodafone, era ocupata de 4 boschetari, unul tocmai se usurase in fata ei, direct din caruciorul cu rotile. Spre casa, am trecut pe langa la Profi Gemenii. Teroare de nedescris, plecau satrele spre casa cu prada. Nu am vazut niciun echipaj de politie sau jandarmerie, care sa faca ceva in acest sens. Si noi vrem in Schengen. Mai degraba intra Burundi, decat noi.'
'mihai'
2023-03-16 05:21:57
'Asta e o gaselnita a lui Constantinescu-anpc! Cine imi garanteaza mie ca, fara o analiza de laborator, ce ingrediente si e-uri citesc pe hartie sunt si in farfurie?'
Felicia Akkaya, mamă, antreprenor şi psiholog, prezintă emisiunea produsă de Adela Diaconu
2023-03-16 citeste mai multProiectul va fi depus vineri la Primăria Braşov
2023-03-16 citeste mai multIubitorii de teatru sunt aşteptaţi în 16 martie, de la ora 19.00, la premiera spectacolului „Se caută un mincinos”, prezentată de trupa de teatru Redoute. Piesa de teatru în[...]
2023-03-16 citeste mai multPrimăvara îşi intră în drepturi şi din punctul de vedere al drumarilor braşoveni. Odată cu încălzirea vremii, angajaţii de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP)[...]
2023-03-16 citeste mai multEchinocţiu de primăvară 2023, fenomenul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc luni, 20 martie 2023, la ora 23.24 (ora României). Începând de la aceasta[...]
2023-03-16 citeste mai mult
'ChatGPT & Gogu'
2023-03-16 13:35:33
'ChatGPT: În primul rând, este important să menționăm că prețurile de la terasele restaurantelor variază în funcție de locație, brand, calitatea produselor și serviciilor oferite. În plus, costurile pentru a funcționa o terasă în aer liber sunt mai mari decât cele pentru un restaurant închis, deoarece proprietarii trebuie să plătească chirie, taxe suplimentare pentru a folosi spațiul public și costuri de întreținere pentru mobilierul și echipamentele necesare.\n\nÎn ceea ce privește publicarea unei hărți cu locurile unde poți bea o cafea cu 3 lei, ar trebui să ținem cont că acest lucru ar fi destul de dificil, deoarece prețurile pot varia în funcție de momentul zilei, produsul comandat și alți factori. În plus, prețurile sunt stabilite de proprietarii restaurantelor și teraselor și ar trebui să reflecte costurile lor reale.\n\nÎn cazul în care doriți să găsiți locuri mai accesibile din punct de vedere al prețurilor, puteți căuta recomandări pe rețelele sociale sau pe site-uri specializate în recenzii și evaluări ale restaurantelor. De asemenea, puteți întreba localnicii și prietenii dvs. pentru recomandări și sugestii.\n\nÎn ceea ce privește extinderea spațiilor pietonale, acesta este un lucru pozitiv pentru orașe, deoarece ajută la crearea unui mediu mai sigur și mai plăcut pentru pietoni. Mai mult, permite restaurantelor să își extindă terasele în aer liber, oferind mai mult spațiu pentru clienți și reducând riscul de răspândire a virusurilor.\nGogu: a doua oară sigur doar te plimbi !'