Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 20:19

Cadru didactic la „Literele” braşovene, acuzat că hărţuia tinere pe vremea când erau studente sau în liceu. Universitatea Transilvania a informat Comisia de etică

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 04 martie 2024

Cadru didactic la „Literele” braşovene, acuzat că hărţuia tinere pe vremea când erau studente sau în liceu. Universitatea Transilvania a informat Comisia de etică

Alexandru Matei, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, este acuzat de hărţuire de tinere care au povestit ce li s-a întâmplat pe vremea când erau studente sau în liceu. Profesorul Alexandru Matei, care a fost asociat şi la alte instituţii din ţară, este în prezent membru în Departamentul de Literatură şi Studii Culturale al Facultăţii de Litere din Braşov. Cinci persoane au descris pe Facebook situaţiile în care profesorul a avut un comportament reprobabil în relaţia cu acestea, pe parcursul mai multor ani.

Avea texte în el… „Eşti cam bună”
Unele dintre ele au publicat imagini cu conversaţiile pe care le-au avut online cu profesorul.
„Eşti cam bună… but u re in love with someone else, and i am already married… (dar eşti îndrăgostită de altcineva, iar eu sunt deja căsătorit… – n.r.)”, este unul dintre mesajele primite de una dintre fete...

Ce spun tinerele despre „profu’ de franceză”
Mălina Lipară-Văraru, studentă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este prima persoană care a dezvăluit comportamentul profesorului, amintind că ar fi fost „agăţată” de Alexandru Matei cu o statistică fictivă, pentru care i-a cerut ajutorul, potrivit educatieprivata.ro. „Foarte multe femei mi-au scris, se pare că, indiferent că la Braşov, Iaşi, Bucureşti sau pe unde a mai avut el cursuri, a avut acelaşi comportament cu toate studentele. (…) Eu, până la urmă, mi-am permis să postez pentru că nu am fost studenta lui. Însă nu vreau să îmi imaginez cât de traumatizate au rămas cele care au fost agresate sexual în viaţa reală, cele care au fost obligate să facă favoruri ca să treacă la Franceză ş.a.m.d. (…) La Braşov predă Limbra franceză, aşa m-a abordat şi pe mine. Mi-a scris că voia să facă o statistică cu mediile şi notele de la Franceză, pentru că eu sunt la Cluj şi dacă pot vorbi cu profesorii mei să îi întreb. Eu chiar l-am crezut şi am început să-l ajut la această statistică fictivă a lui. Are aceleaşi texte cu absolut toate femeile până în 25 de ani, dar de obicei îi plac studentele. Aveam 18 ani când mi-a scris. (…) Mi se pare parşiv şi faptul că nimeni de la Universitatea Transilvania nu are absolut nicio reacţie, deşi e clar că, dacă ştie deja tot internetul, ştie şi universitatea. Nici decanul Facultăţii de Litere nu a avut nicio reacţie”, a declarat Mălina pentru platforma Educaţie Privată.
Și alte femei au publicat cum au fost abordate de profesorul Alexandru Matei. Uneia dintre ele i-ar fi făcut avansuri când încă era în liceu şi era minoră. „Am fost abordată de Alexandru Matei în acelaşi stil în care le-a scris şi lor, când eram elevă în clasa a X-a de liceu şi nici nu împlinisem 18 ani. Iar ceea ce a încercat Alexandru Matei să facă a avut consecinţe serioase în ceea ce priveşte stima mea de sine şi sănătatea mea mintală. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Peste ani, coleg fiind la o universitate privată cu mama prietenului meu din facultate, Alexandru Matei i-a spus acesteia, atenţionând-o, să aibă grijă cu cine se leagă fiul ei, pentru că eu aş fi foarte experimentată în relaţii cu bărbaţi mult mai în vârstă decât mine. Cred că vă imaginaţi cât de multe neplăceri mi-a putut face prin asta, cât de mult mi-a afectat calomnia lui relaţia şi, în general, viaţa. Vedem aici un pattern: refuzul din partea tinerelor fete atrage după sine, la distanţă de câţiva ani, încercări de răzbunare prin diferite căi. În cazul meu, după ce i-am spus mamei despre calomniile la adresa mea, mama a luat măsuri şi i-a comunicat că, dacă va continua, îl va da în judecată. Sper că de acum înainte nu va mai îndrăzni să continue să hărţuiască tinere fete”, a scris Cătălina pe Facebook.
O altă tânără, Alina, care nu i-a fost studentă lui Alexandru Matei, povesteşte cum acesta a sărutat-o în timp ce se aflau în public, la Biblioteca Centrală Universitară, fără consimţământul ei.

Reacţia profesorului
Alexandru Matei este conferenţiar la Universitatea Transilvania din Braşov din 2019. Predă „Istoria literaturii franceze: evul mediu şi secolul XX”. În trecut, acesta a mai fost lector la Universitatea Ovidius din Constanţa (2017 – 2019), lector la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate al Universităţii Lumina din Bucureşti (2013 – 2017), a avut mai multe grade universitare la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Litere şi Limbi Străine în perioada 1999 – 2013, a predat Limba Franceză la Liceul Economic Mircea Vulcănescu din Bucureşti, între 1998 – 1999, şi a fost colaborator la Catedra de Teoria Literaturii, Facultatea de Litere de la Universitatea din Bucureşti, în perioada 2009 – 2013.
Contactat, cadrul didactic a recunoscut faptele şi spune că nu i se pare că a hărţuit pe cineva.
„Din punctul meu de vedere, cred că am spus scuze… tot ce înseamnă, în sfârşit, discuţii şi gesturi pe care le-am făcut şi au lezat acea persoană. Pe de altă parte, nu e vorba de studentele pe care le-aş fi avut eu. Cazurile de pe Facebook sunt… în sfârşit, diverse… e vorba de chestiuni care s-au întâmplat acum mai mult timp şi atât, n-am ce să spun altceva. (…) Cred că sunt persoana de la care pornesc nişte lucruri, nu e rău că pornesc, dar faptul că eu sunt cel de la care pornesc nu îmi face bine, dar asta nu contează pentru spaţiul public”, a declarat Alexandru Matei pentru EducaţiePrivată.ro.

Universitatea Transilvania a informat Comisia de Etică
Pe de altă parte, reprezentanţii Universităţii Transilvania au precizat că nu a fost înregistrată nicio sesizare în privinţa profesorului, dar a fost informată Comisia de etică. „Conducerea Universităţii Transilvania a informat Comisia de etică universitară pentru a analiza aceste informaţii şi pentru a ne transmite un punct de vedere. UNITBV a reacţionat şi va reacţiona întotdeauna în acord cu legislaţia în vigoare, atunci când există fapte prin care se încalcă norme ale eticii academice”, a precizat prof.dr.med.Liliana Rogozea, prorector cu relaţiile publice.

Al doilea caz ce zguduie Universitatea Transilvania
Acesta este cel de-al doilea caz de acest gen ce zguduie Universitatea Transilvania, după ce anul trecut, profesorul Marius Botiş, de la Construcţii, a fost acuzat că ar fi cerut favoruri sexuale de la tinere pe care le-ar fi picat intenţionat examenele.

Scriitori din PEN România se delimitează clar de comportamentul profesorului de la Braşov
Asociaţia Internaţională de scriitori PEN (Poets, Essayist, Novelists) se delimitează clar de Alexandru Matei, printr-o declaraţie publică, în care şi condamnă astfel de comportamente de care este acuzat Matei.
„Dorim să reacţionăm public pentru a condamna acest comportament şi a ne exprima solidaritatea cu scriitoarea Alina Purcaru, membră PEN România, şi în egală măsură cu toate celelalte scriitoare care au împărtăşit aceste mărturii. Alexandru Matei însuşi a avut o intervenţie publică prin care confirmă tacit toate acuzele, fără să le nege, ci doar cerându-şi formal scuze. Condamnăm ferm aceste atitudini care au adus prejudicii unor scriitoare hărţuite verbal, fizic sau psihologic în acest caz de un universitar, scriitor şi traducător cu o bună reputaţie. Fără a pretinde că se substituie unei instituţii abilitate să clarifice juridic acest caz, Pen Club România îşi exprimă dezacordul în general faţă de orice tip de comportament abuziv, inechitabil şi discriminatoriu. Într-o societate în care mărturiile femeilor sunt constant relativizate sau chiar ironizate, în timp ce hărţuitorii sunt scuzaţi sau li se caută permanent circumstanţe atenuante, considerăm că faptele de hărţuire sexuală sunt cu atât mai grave şi este nevoie de o reacţie fermă de solidarizare cu scriitoarele în cauză. În spaţiul public românesc există numeroase persoane care continuă să dezavueze mărturiile scriitoarelor. Ne delimităm de acest tip de abordare.
Acest episod de #metoo din spaţiul literar românesc a adus la suprafaţă numeroase poveşti personale de furie şi vinovăţie, îngropate sub ani de tăcere de către tinere scriitoare care doar prin solidarizare au simţit puterea necesară de a le face publice. În acest context, dincolo de elementele specifice acestui caz pe care îl condamnăm, considerăm că este absolut necesară o dezbatere amplă şi o condamnare în bloc a tuturor situaţiilor privind încălcarea drepturilor scriitoarelor din România şi hărţuirea în spaţiul privat sau la locul de muncă. În 3 martie este ziua internaţională a scriitorului, instituită în 1986 de către English Pen Club. PEN România va organiza cu această ocazie o primă ediţie pe 2024 a  Conferinţelor PEN, în colaborare cu librăria Cărtureşti; invitată este scriitoarea şi feminista Mihaela Miroiu, care va avea un dialog cu scriitoarea Alina Purcaru, moderat de Cosmin Perţa. Considerăm cu atât mai important să luăm poziţie în acest context al expunerii comportamentelor abuzive ale unui profesor faţă de scriitoare şi studente şi să transmitem un mesaj de sprijin către toate scriitoarele din România care au trecut prin experienţe similare”
, au transmis reprezentanţii PEN România.

+2 -8

Comentarii

'Sorin'

2024-03-04 05:52:06


'Problema cea gravă este in acest gen de ,,individ bolnav,, avem in toate structurile de învățământ .'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie