Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 16:56

Au absolvit primii meseriaşi

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 04 august 2014

Dintre cei 111 elevi care au „ieşit” de pe băncile şcolii Profesionale Germane Kronstadt în prima promoţie, 94% sunt deja angajaţi

Au absolvit primii meseriaşi
Absolvenţii primei promoţii a şcolii Profesionale Germane Kronstadt au fost sărbătoriţi vineri, în cadrul unei ceremonii la care au participat şi reprezentanţii instituţiilor care au stat la baza proiectului. Părinţii, cadrele didactice, conducerile companiilor partenere, precum şi autorităţile care au susţinut formarea şcolii, cu toţii au salutat finalul unei etape care a generat 111 absolvenţi, dintre care 104 sunt deja angajaţi în Braşov, iar doi au ales drumul străinătăţii pentru acelaşi lucru. SPG Kronstadt este singura şcoală profesională din România, alte clase de acest gen funcţionând în cadrul unor licee tehnologice, exemple în acest sens existând la Sibiu, Timişoara, Carei sau Făgăraş. Absolvenţii, tineri din Braşov şi alte 5 judeţe (Vaslui, Harghita, Iaşi, Maramureş şi Covasna) au obţinut calificare în meserii precum operator pe maşini unelte cu comandă numerică, electromecanic – maşini unelte şi instalaţii industriale, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, sculer matriţer, toate acestea fiind alese în funcţie de necesarul pieţei forţei de muncă. După 2, respectiv 3 ani de pregătire preponderent practică, elevii care ies de pe băncile şcolii, o fac având competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul celor 10 firme partenere, companii de renume mondial din regiunea Braşovului. Alternativă de succes la învăţământul liceal, adaptată cerinţelor actuale ale pieţei muncii, şcoala profesională îi aduce absolventului o diplomă recunoscută pe plan european, prioritate la angajare după absolvire, precum şi posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de Bacalaureat, toate aceste lucruri au făcut ca modelul să fie unul care capătă tot mai mult succes, mărturie în acest sens fiind chiar procesul de admitere din acest an, unde concurenţa a însemnat o „luptă” a şase candidaţi pentru un singur loc. „Un loc de muncă se găseşte destul de greu azi, iar pentru noi este o bună oportunitate, iar meseria mea, spre exemplu, operator CNC, este căutată şi în alte ţări. Câştigurile sunt mulţumitoare, iar dacă mă gândesc că foarte puţini dintre prietenii mei de aceeaşi vârstă au un loc de muncă, nu pot decât să fiu bucuros”, şi-a explicat opţiunea ştefan Mastiş, absolvent al promoţiei 2014 a SPG Kronstadt.
 
Ministrul Remus Pricopie a dialogat cu absolvenţii, în cadrul unei videoconferinţe
Deşi nu a reuşit să fie prezent la prima festivitate de absolvire a şcolii Profesionale Germane Kronstadt, Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a ţinut să felicite elevii, intervenind prin intermediul unei videoconferinţe: „Sunteţi un exemplu pe care trebuie să îl promovăm, pentru că şcoala profesională trebuie să fie o opţiune pentru tineri, dar şi un beneficiu pentru mediul economic. Poate nu realizaţi, dar faceţi parte dintr-un moment semnificativ al procesului de educaţie din România”.
 
Ecourile primei promoţii de absolvenţi ai SPG Kronstadt
George Scripcaru, primarul Braşovului: „Suntem mândri să participăm la acest moment festiv, care aduce un prim produs finit al şcolii Profesionale Kronstadt, generaţia de absolvenţi 2014. Braşovul face ceea ce trebuie din punct de vedere economic şi al învăţământului şi cred că este un reper de bună practică pe harta României. Nu trebuie să uităm că Primăria şi Consiliul Local au un rol determinant în realizarea acestui proiect”.
 
Ariana Bucur, inspector general ISJ Braşov: „Sunt foarte bucuroasă că ne aflăm aici şi felicit toţi factorii implicate. Pe lângă succesul primei promoţii de absolvenţi, aş dori să amintesc şi succesul de la admiterea din acest an, unde s-au înscris extrem  de mulţi candidaţi. Cred că părinţii şi-au dorit să îşi îndrepte copiii către rigoarea germană. Sper să avem, în viitor, parte şi de o postliceală”.
 
Stelian Fedorca, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale: „Am realizat că fără meseriaşi economia nu are cum să se dezvolte. şcoala profesională din Braşov este singura din România cu personalitate juridică. Cea mai importantă modificare legislative din ultimii ani a fost ordinal dat în decembrie 2013, prin care s-a hotărât ca admiterea în învăţământul profesional să aibă loc înaintea admiterii computerizate. Astfel, elevii au fost la preselecţie, selecţie, examen, iar consecinţa a fost concurenţa mai mare chiar decât la arhitectură, respectiv 6 candidaţi pe un singur loc. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul Camerei de Comerţ româno-germană şi al Ambasadei Germaniei, care ne-au oferit consultanţă şi experţi. În perioada următoare va fi semnat un acord între Minister şi Camera de Comerţ şi Industrie, prin care se va stabili modul în care aceasta din urmă se va implica în învăţământul profesional”.
 
Cristian Popescu, director DWK Fit for Future: „şcoala prezintă un grad de absorbţie de 94%, elevi care până la 12 august vor fi angajaţi. Proiectul nu se opreşte aici, iar în acest moment ne axăm pe reabilitarea şi dotarea atelierelor la nivel european, până la sfârşitul toamnei sperând ca acestea să fie funcţionale”.
 
Achim Troster, reprezentant al Ambasadei Germaniei la Bucureşti: „Proiectul este un demers pe care ambasada l-a susţinut încă de la început. Formarea profesională din Germania poate fi un model de urmat şi de către alte ţări, pentru că reprezintă un factor care contribuie la succesul economic”.
 
Anca Hociotă, reprezentant al Camerei de Comerţ româno-germană: „Faptul că şcoala profesională este un proiect de succes îl demonstrează absolvenţii prezenţi astăzi aici. Este cel mai bun model de implementare a învăţământului dual german, pe care dorim să îl implementăm şi în alte zone ale ţării”.
 
 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie