Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 12:41

Asociaţia „ISO Mediu” a fost „restartată”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 mai 2017

Aceasta se va ocupa de gestionarea deşeurilor în judeţului Braşov

Asociaţia „ISO Mediu” a fost „restartată”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, vicepreşedintele Toaso Imelda şi reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” (care se va ocupa de managementul deşeurilor la nivelul judeţului) au participat ieri la prima şedinţă a Adunării Generale a asociaţiei, pentru a aproba noul consiliu director, cooptarea de noi membri (localităţile Bod, Bran, Comăna, Cristian, Lisa, Moieciu, Prejmer, Sânpetru, Şinca, Teliu, Vama Buzăului şi Şercaia), modificarea statutului asociaţiei sau a cotizaţiilor ce revin fiecărui membru.
Astfel, potrivit deciziei membrilor asociaţiei, Consiliul Director al „ISO Mediu” este format din şapte membri, respectiv un preşedinte (Gheorghe Sucaciu – primarul municipiului Făgăraş), doi vicepreşedinţi (Şerban Todorică – primarul comunei Prejmer şi Nicolae Bărdaş – primarul oraşului Rupea) şi alţi patru membri (Liviu Butnariu – viceprimarul Râşnovului, Cătălin Muntean – primarul municipiului Codlea, Cristian Gheorghe – primarul oraşului Victoria şi Severius Beşchea – primarul comunei Tărlungeni).
În ceea ce priveşte cotizaţiile, Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria municipiului Braşov vor achita câte 30.000 lei pe an, iar celelalte localităţi vor plăti câte 0,5 lei/an pentru fiecare locuitor. Tot ieri a fost votat şi bugetul asociaţiei pe anul în curs, veniturile fiind estimate la 212.720 lei, iar cheltuielile la 123.630 lei.



Vor fi identificate nevoile fiecărei localităţi
Asociaţia, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, va trebui să implementeze strategia privind gestionarea deşeurilor. „Este foarte important pentru ca judeţul să aibă un plan de gestionare a deşeurilor şi să existe o contribuţie a comunităţilor judeţului Braşov. Este normal ca fiecare membru să spună exact ce necesităţi are, astfel încât acest plan pe care îl vom elabora să fie realist şi pentru care să putem obţine o finanţare europeană. Este destul de târziu, judeţul Braşov trebuia să aibă un astfel de program, dar, din păcate, a trebuit să îl aşteptăm pe cel naţional. În ceea ce ne priveşte, suntem în grafic şi sperăm ca în perioada următoare să facem planul de acţiune până la cele mai mici detalii, pentru a putea depune cererea de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 - 2020”, a declarat Veştea. De asemenea, el a amintit că pentru elaborarea Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor va trebui găsit un consultant. Acesta, a explicat preşedintele asociaţiei, Gheorghe Sucaciu, va merge în fiecare localitate, pentru a identifica nevoile fiecărei comunităţi, după care va pregăti dosarul de finanţare.
Totuşi, în timpul şedinţei, Adrian Veştea a afirmat că partea cu adevărat dificilă nu va fi obţinerea fondurilor europene ci implementarea proiectelor. De altfel, el le-a solicitat primarilor să fie realişti în ceea ce priveşte investiţiile.
Pe de altă parte, preşedintele asociaţiei, Gheorghe Sucaciu a precizat că, potrivit graficului, „până la 1 decembrie 2017 ar urma să fie pregătită documentaţia pentru obţinerea finanţării europene, urmând ca aplicaţia să fie depusă undeva în luna martie a anului viitor, iar implementarea proiectului ar putea să înceapă la sfârşitul anului 2018 sau începutul anului 2019”.



Vor exista mai mulţi operatori de salubritate
Asociaţia ISO Mediu a fost a fost constituită de mai mulţi ani şi ar fi trebuit să se ocupe de implementarea master planului privind gestionarea deşeurilor, pentru care s-a obţinut chiar şi o finanţare europeană prin POS - Mediu 2007 - 2013. „În aproximativ 10 ani, nu s-a întâmplat nimic. Am pierdut o finanţare importantă (166,5 milioane de euro nerambursabili - n.red.). Acum ne-am reorganizat, iar din acest moment trebuie să muncim pentru a recupera terenul pierdut. Practic, este o restartare a acestei asociaţii”, a declarat vicepreşedintele asociaţiei, Şerban Todorică. Una dintre probleme, a explicat acesta, a fost că în trecut s-a pus problema unui singur operator de salubritate pentru tot judeţul, însă multe primării nu au fost de acord. „Prin modificarea statutului pe care o aprobăm acum, în judeţ îşi vor putea desfăşura activitatea mai mulţi operatori. De altfel, în prezent, în judeţ există 20 de operatori”, a precizat Todorică.


Discuţii privind taxele de salubrizare
În timpul şedinţei, s-a discutat şi despre taxele de salubrizare pe care le plătesc locuitorii judeţului. În momentul de faţă, diferenţele de la o localitate la alta sunt destul de mari, având în vedere că taxa minimă este de aproximativ 5 lei/lună/persoană, iar maximul ajunge la 12 lei/lună/persoană. Gheorghe Sucaciu, preşedintele asociaţiei, a afirmat că una dintre direcţiile de acţiune va fi analizarea acestor taxe, astfel încât să fie eliminate pe cât posibil aceste diferenţe. Pe de altă parte, vicepreşedintele asociaţiei, Şerban Todorică a afirmat că la nivelul judeţului, „aceste taxe nu sunt corecte. În multe localităţi nu se încasează 100% de la cetăţeni. O modalitate de reducere a tarifelor va fi o colectare mai bună a taxelor de la cetăţeni, pentru că şi ei sunt parteneri în această strategie, la fel cum sunt şi operatorii de salubritate. De altfel, în judeţul Sibiu, taxele de la oameni sunt colectate de operatori”.
Pe de altă parte, primarul comunei Hărman, Mihai Dişor, s-a declarat nemulţumit de faptul că autorităţile locale sunt cele care trebuie să calculeze tarifele: „Propunerea mea este să se aprobe o lege prin care să se stabilească, pentru fiecare locuitor al României, o taxă de salubrizare. Există taxa de 80 de lei, stabilită pentru deşeurile depuse la rampă, şi cred că un astfel de act normativ s-ar putea aproba şi pentru reglementarea taxei de salubrizare ce trebuie plătită de locuitori”.
În timpul şedinţei a intervenit şi primarul din Comăna, Viorel Grusea, care a afirmat că nu îi este foarte clar de ce trebuie să adere la această asociaţie. „Banii pentru implementarea master planului privind deşeurile se acordă doar unei asociaţii formată din unităţile administrativ teritoriale şi CJ. Consiliul Judeţean contractează finanţarea, programul este implementat de asociaţia de dezvoltare intercomunitară, iar primăriile asigură cofinanţarea de 2% pentru investiţiile care se realizează în respectivele localităţi”, i-a răspuns Sucaciu.

Depozitele neconforme, închise până la sfârşitul acestui an
Având în vedere că în judeţ sunt destul de multe probleme legate de gestionarea deşeurilor, preşedintele CJ, Adrian Veştea, a afirmat că „am acordat tot sprijinul comunităţilor locale. Am alocat fonduri localităţilor care trebuie să închidă depozitele neconforme până în luna iulie a acestui an şi vom încerca să sprijinim aceste comunităţi. Noi am alocat fondurile, urmând ca procedurile de achiziţie pentru elaborarea documentaţiilor tehnice şi pentru execuţia lucrărilor să fie derulate de primării”. Totodată, preşedintele „ISO Mediu” a afirmat că autorităţile locale sunt în faza de pregătire a documentaţiilor aferente proiectelor de închidere: „Este o problemă pe care am preluat-o. Nu noi suntem vinovaţi de această situaţie. Toate primăriile care trebuie să efectueze aceste lucrări au demarat procedurile. Cred că lucrările vor fi terminate la sfârşitul acestui an”. Totodată, având în vedere că România riscă amenzi de la UE dacă nu vor fi închise cele peste 60 de depozite neconforme (dintre care cinci sunt în judeţul Braşov), Gheorghe Sucaciu a afirmat că este posibil să nu se ajungă la această situaţie, având în vedere că procedurile au fost demarate.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie