Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:55

Aşa vor arăta şcolile şi grădiniţele „COVID” la Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 02 sepembrie 2020

Modelele au fost prezentate ieri. Măsurile de prevenţie vor fi „explicate” copiilor de grădiniţă de elevii Liceului de Artă

Aşa vor arăta şcolile şi grădiniţele „COVID” la Braşov

Grădiniţa nr. 21 din cartierul Noua şi Şcoala Gimnazială nr. 30 din Tractorul sunt primele unităţi de învăţământ din Braşov care au fost amenajate cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.  
Primarul Braşovului, care a verificat cele două „unităţi model”, a anunţat că în cazul fiecărei dintre ele s-au luat o serie de măsuri specifice grupei de vârsta căreia i se adresează, dar şi măsuri care se vor aplica în toate unităţile de învăţământ.
Alături de primar, la verificarea „unităţilor model” au participat şi doi dintre membrii grupului de lucru constituit la nivelul municipiului Braşov pentru a asigura începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă, respectiv inspectorul şcolar general, Ovidiu Tripşa, şi coordonatorul UPU-SMURD, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov, dr. Cristina Vecerdi.  
Cele două unităţi de învăţământ au fost dotate cu dispensere automate pentru dezinfectarea mâinilor, dezinfectant pentru mobilier şi material didactic, pentru podele, toalete, termometre, iar circuitele de intrare-ieşire, inclusiv pe holuri, au fost semnalizate cu săgeţi şi benzi direcţionale.

Dezinfecţie cu raze ultraviolete la Grădiniţa nr. 21
Astfel, la Grădiniţa nr. 21 s-au stabilit circuite de intrare şi ieşire separate de la intrarea în curte, până la intrarea în sala de clasă, cu zone de aşteptare pentru intrarea în clădire. De asemenea, au fost stabilite circuite separate pentru cele trei grupe (mică, mijlocie şi mare). La intrarea în grădiniţă s-a stabilit un centru de evaluare epidemiologică a copiilor, care după aceea sunt conduşi în sălile de clasă, după ce în prealabil şi-au dezinfectat mâinile şi li s-a măsurat temperatura.  În sălile de clasă au fost create zone speciale pentru desfăşurarea activităţilor, astfel încât să se păstreze distanţarea între copii şi s-au luat o serie de măsuri pentru reducerea riscului de transmitere a acestui virus, începând cu asigurarea distanţei între mese, scaune şi chiar între paturi. De asemenea, a fost stabilit un grafic de aerisire a sălilor de clasă şi de dezinfecţie a  mobilierului şi podelelor. Ba mai mult, a fost stabilit şi modul în care vor fi dezinfectate spaţiile cu ajutorul lămpilor cu raze ultraviolete. Nu în ultimul rând, a fost pregătită şi o procedură de utilizare a jucăriilor. La acestea se adaugă stabilirea regulilor pentru luarea mesei, a circuitelor separate pentru mersul la toaletă, precum şi  pregătirea personalului didactic şi nedidactic pentru derularea în condiţii de siguranţă a activităţii.

Părinţii nu au voie să intre în grădiniţă
După ce a văzut cum a fost organizată această unitate, dr. Vecerdi  a declarat că aceasta respectă  toate măsurile de prevenire a transmiterii infecţiei cu coronavirus.
„În curând vor apărea şi metodele de prevenţie prin afişare vizuală, lucrăm la acest proiect împreună cu elevii de la Liceul de Artă, astfel încât să creăm nişte modele care să fie foarte repede înţelese şi acceptate de cei mici. Consider că este un model de grădiniţă, se păstrează distanţarea încă de la venire, în toate activităţile, atunci când se merge la masă, la baie, în timpul somnului, există dispensere peste tot, personalul este foarte atent şi foarte grijuliu, iar grădiniţa a fost foarte bine amenajată”, a declarat dr. Vecerdi.
Pe de altă parte, Dana Iordache, directorul Grădiniţei nr. 21 cu program prelungit a precizat că traseele au fost gândite astfel încât să fie respectate regulile de distanţare chiar şi la orele când cei mici sunt aduşi sau luaţi de la grădiniţă de către părinţi, aceasta fiind o perioadă critică în ceea ce priveşte respectarea regulilor anti-COVID. Aceasta a mai spus că „în interior se face triajul, după care copilul este preluat de personalul grădiniţei, deoarece părinţii nu au voie să intre în unitate. Micuţii sunt ajutaţi de îngrijitoare la vestiare, la spălatul pe mâini, apoi sunt predaţi educatoarelor. Educatoare şi-au organizat clasele astfel încât să respecte, pentru tot specificul activităţii noastre, elementele principale: distanţare fizică, spălat pe mâini după fiecare activitate, aerisirea spaţiului”.

Fiecare pas al elevilor de gimnaziu, simulat de specialişti
În ceea ce priveşte şcoala gimnazială, la fel, au fost stabilite circuitele din curtea şcolii şi din interiorul clădirii, locul în care se va face triajul epidemiologic, iar sălile au fost amenajate astfel încât să se respecte distanţarea fizică. De asemenea, au fost pregătite şi echipamentele necesare derulării orelor în sistem mixt, pentru că unii elevi vor urmări cursurile online, de acasă, iar alţii vor fi în clasă.
De altfel, după ce a verificat modul în care a fost organizată această unitate, dr. Cristina Vecerdi s-a declarat mulţumită. „Am parcurs fiecare pas pe care-l va face elevul din momentul începerii şcolii, astfel încât să fim siguri că se respectă toate normele de igienă, că se respectă distanţarea, că există educaţie în rândul cadrelor didactice”, a declarat şefa de la SMURD, consultant al autorităţii locale.  
Pe de altă parte, Pompilia Tişulescu, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 30, a declarat că unitatea a trecut prin toate etapele de pregătire necesare începerii în cele mai bune condiţii a noului an şcolar. „Suntem mândri şi bucuroşi că şcoala noastră a fost aleasă şcoală-demo în acest proiect. Cuvântul de ordine este «încredere», ne dorim foarte mult ca părinţii şi copiii să aibă încredere în noi şi îi aşteptăm cu drag la şcoală”, a declarat directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 30.

Urmează pregătirea celorlalte unităţi de învăţământ
După ce a verificat cele două unităţi, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că măsurile implementate la acestea vor fi replicate la şcolile şi grădiniţele din tot oraşul.  Totodată, edilul a declarat că elevii şi preşcolarii vor fi ajutaţi să înţeleagă regulile anti-COVID cu ajutorul unor desene sugestive. „La intrare îi aşteaptă asistenta medicală care le ia temperatura, se dezinfectează pe mâini, apoi se urmează circuitul de intrare, la băi, dotate cu săpun, prosoape şi dezinfectanţi, în clasă lucrurile sunt stabilite pentru a fi asigurată distanţarea între copii, cu semne şi desene pe care copiii să le înţeleagă foarte repede. Măsuţele sunt la distanţe de cel puţin un metru, iar în cazul grădiniţei, pătuţurile, sunt folosite unul da şi unul nu, ca să fie de asemenea asigurată distanţarea, iar la masă există circuite bine stabilite. La nivelul municipiului Braşov avem achiziţiile în derulare, vom asigura tot ceea ce este necesar pentru ca anul şcolar să înceapă în condiţii de siguranţă”, a mai spus primarul  Braşovului.
Prezent la această vizită pe teren, inspectorul şcolar general al judeţului Braşov, Ovidiu Tripşa, a făcut o serie de precizări cu privire la pregătirea a acestor unităţi de învăţământ, dar şi a începerii anului şcolar. „În cursul zilei de astăzi, 1 septembrie, au fost publicate ghiduri de implementare a normelor de igienă şi sanitare de funcţionare a şcolilor pentru ceea ce va urma după data de 14 septembrie. La Şcoala nr. 30 din municipiul Braşov, normele sunt respectate, se adaptează ghidurilor de funcţionare, tot ceea ce a ţinut de administraţia municipiului Braşov s-a realizat. Ca atare, în cursul zilei de mâine (miercuri – n.r.), vom  avea o discuţie cu toţi directorii din judeţul Braşov, iar apoi vom face deplasări în teritoriu pentru a vedea cum sunt organizate toate şcolile şi toate grădiniţele din judeţ”, a spus Tripşa.

Scenariu galben la Braşov
Reamintim că în municipiul Braşov, autorităţile consideră oportun „scenariul galben“, respectiv al doilea, care înseamnă redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor din 14 septembrie, cu participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu (V-VII şi IX-XI), cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară în vigoare. Acest scenariu este luat în calcul chiar dacă, cel puţin în acest moment, municipiul Braşov s-ar încadra în „scenariul verde”, care presupune prezenţa tuturor copiilor la cursuri. Conform reglementărilor, „scenariul verde” este valabil în cazul unei incidenţe a incidenţe cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, iar în data de 31 august, conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, la nivelul întregului judeţ era o incidenţă de 0,92/1.000 de locuitori. Totuşi, decizia finală în ceea ce priveşte scenariul ales pentru funcţionarea şcolilor va fi luată în 7 septembrie.

CITEŞTE ŞI: Şcoala care vrea să rămână închisă. Protest al părinţilor, la Braşov






 

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie