Curs BNR

1 EUR = 4.9448 RON

1 USD = 4.7348 RON

1 GBP = 5.7408 RON

1 XAU = 274.8111 RON

1 AED = 1.2890 RON

1 AUD = 3.2560 RON

1 BGN = 2.5282 RON

1 BRL = 0.8882 RON

1 CAD = 3.6859 RON

1 CHF = 4.9342 RON

1 CNY = 0.7077 RON

1 CZK = 0.1999 RON

1 DKK = 0.6647 RON

1 EGP = 0.2512 RON

1 HUF = 1.2354 RON

1 INR = 0.0600 RON

1 JPY = 3.4944 RON

1 KRW = 0.3651 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.2341 RON

1 NOK = 0.4787 RON

1 NZD = 2.9589 RON

1 PLN = 1.0520 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0846 RON

1 SEK = 0.4592 RON

1 TRY = 0.2814 RON

1 UAH = 0.1602 RON

1 XDR = 6.2995 RON

1 ZAR = 0.2901 RON

Editia 7730 - 06 iul 11:23

Artă pe două roţi, sub Tâmpa, în Livada Poştei şi în Poiană

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 24 iunie 2022

Zeci de copii se distrează, dar fac şi performanţă, sub „umbrela” şcolii de ciclism mountain bike MTB Academy

Artă pe două roţi, sub Tâmpa, în Livada Poştei şi în Poiană

Un sport altădată prea puţin cunoscut, ciclismul mountain bike începe să prindă tot mai mult în ţara noastră şi la Braşov. Zeci de copii se antrenează, dar se şi distrează, la cursurile MTB Academy, o şcoală de profil pentru amatori şi profesionişti, fondată de către antrenorul şi multiplul campion Răzvan Jugănaru, la Bucureşti, dar care de doi ani are o „filială” şi la Braşov.
Pasionaţii de mountain bike se antrenează în condiţii bune în natură la Braşov, fiind îndrumaţi de Karina Kubat, sportiv de excepţie, om pasionat de bicicletă, de schi şi de viaţă sănătoasă.
„Am început de mică să particip la concursurile family de MTB împreună cu părinţii, era doar o activitate de weekend, în anul în care fratele meu mai mic, Eduard Kubat a fost legitimat la un club din Braşov, am participat şi eu la campionatele naţionale de MTB, doar pentru experienţa competiţiei şi am reuşit să câştig. Aşa a început totul. În momentul de faţă avem 11 copii care participă frecvent la concursuri, avem şi rezultate remarcabile la nivel de Cupă naţională cu care ne mândrim”, povesteşte Karina Kubat, antrenor MTB Academy Braşov.
Există şi peste 20 de micuţi care vin la antrenamente doar pentru recreere, iar şedinţele de pregătire au loc în trei zone binecunoscute ale Braşovului: sub Tâmpa, în Poiană şi în Livada Poştei. O şedinţă costă 70 de lei, dar există şi variante de abonamente, 8 şedinţe la 420 de lei sau 600 de lei pentru un număr nelimitat de şedinţe într-o lună. Părinţii copiilor participanţi au la dispoziţie o aplicaţie pe telefonul mobil, prin intermediul căreia sunt la curent cu tot programul, iar ei confirmă prezenţa la antrenamente.
„Cei mai mulţi copii au între şase şi opt ani. Ne antrenăm tehnica, sărim, lucrăm controlul la viteză mică, iar apoi trecem şi la anduranţă. Vorbim de un sport care nu a fost foarte popular la noi în ţară, dar care are un progres vizibil. La fel, cred că şi noi am pornit bine la drum. Suntem deschişi şi aşteptăm cât mai mulţi copii şi nu numai, care vor să descopere cât mai mult din tainele acestei discipline sportive”, completează Karina Kubat.

Rezultate de nota 10 în competiţiile din Cupa Naţională de MTB copii
MTB Academy Braşov a participat în lunile mai şi iunie la mai multe competiţii, iar la primele trei etape din cele cinci ale Cupei Naţionale de MTB XCO micuţii au adus la Braşov nu mai puţin de 8 medalii de aur, 4 de argint şi 4 de bronz.
La categoria D1 (7-8 ani), Sofia Niţulescu se mândreşte cu obţinerea a trei locuri 1 şi Tobias Ştefan
Gânscă cu două locuri 1 şi un loc 2. La categoria D2 (5-6 ani), Sorana Boc a câştigat o medalie de aur şi două de argint, Simon Toma Gânscă a adus la Braşov două medalii de aur şi una de argint, iar Filip Antoneac a obţinut trei locuri trei.
„Pe termen lung, MTB Academy îşi propune să descopere tinerele talente la concursurile de profil din ţară, să le formeze şi să le propulseze în prim-planul ciclismului naţional şi, de ce nu, al celui internaţional. Acest lucru va lua amploare prin implicarea academiei în pregătirea tinerelor speranţe, ajutând la formarea şi specializarea lor din toate punctele de vedere”, ne-a declarat Răzvan Jugănaru, fondatorul MTB Academy.

XCO, competiţii pe trasee foarte scurte şi tehnice
Competiţiile de XCO sunt competiţii de MTB cross country care se desfăşoară pe un traseu scurt, foarte tehnic, în ture. Categoriile la nivelul copiilor sunt: D2 (5-6 ani), D1 (7-8 ani), C (9-10 ani), B (11-12 ani), A (13-14 ani). Numărul de ture şi dificultatea traseului sunt diferite pentru fiecare grupă de vârstă, respectând regulamentul UCI (Union Cycliste Internationale a fost fondată în 1900 la Paris) şi pe cel al Federaţiei Române de Ciclism (FRC).
La competiţiile din cadrul Cupei Naţionale şi Campionatului Naţional pot participa doar copiii licenţiaţi în cadrul FRC.
Din cei 25-30 de copii înscrişi la Braşov la cursurile de bicicletă, 11 dintre ei au participat anul acesta la competiţii: Sofia Niţulescu, Anna Boc, Sorana Boc, Tobias Gânscă, Simon Gânscă, Alexandru Golea, Luca Antoneac, Filip Antoneac, Ştefan Tuns, David Rusu, Albert Bucşe. Antrenorul şi părinţii îi încurajează, însă, şi pe ceilalţi să participe la concursuri.
În septembrie vor avea loc următoarele două etape din Cupa Naţională, lună în care se va desfăşura, la Porumbacu (jud. Sibiu) şi Campionatul Naţional.

În premieră, au câştigat competiţii în Italia
Anul acesta, pentru prima dată, în luna aprilie, fraţii Simon şi Tobias Gânscă au reprezentat România la două competiţii din Italia. În localitatea Ostiglia, Tobias a terminat pe locul 1 la Grupa G2, 8 ani, iar Simon tot pe locul 1 la Gioco Ciclismo, 6 ani. De asemenea, în localitatea Villaverla, Tobias a mai obţinut un loc 1, iar Simon un loc 4.
Rezultate remarcabile au fost obţinute şi la Cozia MTB: Sorana Boc - locul 1 la categoria D2 fete, Simon Gânscă - locul 1 la categoria D2 băieţi, Tobias Gânscă - locul 1 la categoria D1 băieţi, Anna Boc - locul 1 la categoria C fete.
Nu în ultimul rând, rezultate foarte bune au fost obţinute şi la Triada MTB Avrig: Sorana Boc - locul 1 la categoria D2 fete, Simon Gânscă - locul 1 la categoria D2 băieţi, Sofia Niţulescu -locul 1 la categoria D1 fete, Tobias Gânscă - locul 1 la categoria D1 băieţi, Alexandru Golea -locul 3 la categoria D1 băieţi, Anna Boc - locul 1 la categoria C fete.

„Îşi folosesc emoţiile în mod constructiv”
„Sofia este în continuare foarte serioasă la antrenamente şi se bucură de fiecare cursă. De altfel, atmosfera din weekend-urile de concurs este una extrem de plăcută. Este o plăcere să-i vezi cum se încurajează unii pe alţii, cum se felicită la finalul cursei şi cum îi susţin pe cei care nu sunt mulţumiţi de cursa făcută. Aşadar, aceste curse sunt o oportunitate să lege prietenii, să încerce să se autodepăşească, să înveţe să-şi folosească emoţiile într-un mod constructiv. Suntem tare mândri de ea şi o susţinem în continuare”,
Dan Niţulescu – părinte.

 „Pasiunea pentru bicicletă a început de când erau foarte mici, în joacă, cu prima bicicletă de echilibru, fără pedale. Au învăţat uşor, iar când la Braşov s-au deschis primele cursuri de biciclit, tare ne-am bucurat. Simon şi Tobias merg cu drag la antrenamente, au o relaţie frumoasă, bazată pe încredere cu antrenoarea lor. Concursurile îi ajută să înveţe să îşi gestioneze emoţiile, am ajuns să ne împrietenim atât noi părinţii, cât şi copiii care participă.
Anul trecut, în urma punctelor strânse în toate etapele din Cupa Naţională MTB XCO Copii, Simon a obţinut medalia de bronz la categoria D2 (5-6 ani), iar Tobias a terminat pe locul 4 la categoria D1 (7-8 ani). Anul acesta, după primele 3 etape de Cupă Naţională speră şi aşteaptă rezultate şi mai bune. Noi ca părinţi îi susţinem, îi încurajăm şi ne bucurăm împreună de rezultate, dar mai ales de procesul de a ajunge acolo. Copiii aleg să participe la antrenamente şi pun multă pasiune în tot ce fac”,
Sebastian Gânscă – părinte.

+4 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional