Curs BNR

1 EUR = 4.9090 RON

1 USD = 4.7494 RON

1 GBP = 5.8036 RON

1 XAU = 273.2231 RON

1 AED = 1.2931 RON

1 AUD = 3.3726 RON

1 BGN = 2.5099 RON

1 BRL = 0.9322 RON

1 CAD = 3.7215 RON

1 CHF = 5.0470 RON

1 CNY = 0.7046 RON

1 CZK = 0.2016 RON

1 DKK = 0.6598 RON

1 EGP = 0.2480 RON

1 HUF = 1.2442 RON

1 INR = 0.0596 RON

1 JPY = 3.5814 RON

1 KRW = 0.3649 RON

1 MDL = 0.2485 RON

1 MXN = 0.2375 RON

1 NOK = 0.4995 RON

1 NZD = 3.0491 RON

1 PLN = 1.0491 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0781 RON

1 SEK = 0.4738 RON

1 TRY = 0.2645 RON

1 UAH = 0.1288 RON

1 XDR = 6.3064 RON

1 ZAR = 0.2936 RON

Editia 7757 - 12 aug 15:44

Armatele vechilor imperii, readuse la viaţă la Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 21 august 2017

Soldaţi austrieci, francezi şi grăniceri români au reconstituit sâmbătă o bătălie din perioada napoleoniană. În Piaţa Sfatului au fost prezentate trupele, iar la Cetăţuie s-a desfăşurat o bătălie ca acum 220 de ani

Armatele vechilor imperii, readuse la viaţă la Braşov

Braşovenii şi turiştii aflaţi la poalele Tâmpei au putut vedea vineri, sâmbătă şi duminică, în Piaţa Sfatului şi pe platoul de la Cetăţuia de pe Dealul Straja, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică de la Braşov - „Asaltul Cetăţuii”-  cum erau echipaţi soldaţii acum 220 de ani, cum se desfăşura instrucţia sau cum se ducea o bătălie în campaniilor napoleoniene, din anii 1792 – 1815. Tot prin acest festival a fost marcat şi un episod important al istoriei Braşovului: vizita împăratului Francisc I al Austriei. De altfel, în campania de acum mai bine de două secole au fost implicaţi şi militari români din Transilvania.
După ce vineri, în Piaţa Stafului a fost o „prezentare a trupelor”, sâmbătă dimineaţa a avut loc şi ceremonia oficială de deschidere a festivalului. „Noi am început această frumoasă tradiţie în anul 2009, la Râşnov, unde s-a desfăşurat primul Festival Internaţional de Reconstituire Istorică, care, anul acesta, a ajuns la a IX-a ediţie, tema din 2017 fiind epoca antică. De anul trecut, Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică se desfăşoară şi la Braşov. Anul acesta avem ca temă o epocă istorică spectaculoasă, respectiv războaiele napoleoniene. Când vorbim de această perioadă, surpriza este să descoperim că avem numeroase legături cu Transilvania, inclusiv cu Braşovul, pentru că de la garnizoana de aici au plecat trupe pe fronturile Europei. De asemenea, prizonieri francezi au fost aduşi de pe frontul Europei Centrale în Cetăţuia de la Braşov”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, în timpul festivităţii de deschidere ce s-a desfăşurat sâmbătă dimineaţa, în Piaţa Sfatului.
În cursul zilei de vineri, în Piaţa Sfatului a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care i-a invitat pe braşoveni să „asiste la o lecţie de istorie pe viu” şi să se bucure de „pasiunea unor oameni deosebiţi veniţi din ţară şi străinătate la Braşov să sărbătorească istoria”.


 
„Asaltul Cetăţuii”, un mesaj pentru recuperarea monumentului  
Conform programului, vineri a fost adunarea tuturor grupurilor în faţa clădirii muzeului, în Piaţa Sfatului, ceremonia de deschidere a festivalului şi un marş prin zona pietonală din Centrul Vechi. Sâmbătă, activităţile au început în Piaţa Sfatului, dar a fost instalată şi tabăra de artilerie de la Cetăţuie, unde, în primă fază s-au tras salve de tun din oră în oră. Spre seară, pe Dealul Straja au urcat şi soldaţii infanteriştii din Piaţa Sfatului, pentru că la Cetăţuie s-a reconstituit o bătălie de acum 220 de ani, respectând toate tacticile de război din respectiva perioadă.
Cetăţuia a fost „atacată” de armatele austriece, inclusiv de grănicerii de la Bistriţa (care, în secolul al XIX-lea erau în componenţa armatei austriece) şi a fost apărată de trupele franceze. Ambele tabere au folosit efecte pirotehnice, muschete cu pulbere neagră, cu cremene şi tunuri, iar la eveniment au participat câteva cel puţin 100 de braşoveni.
Înaintea „consiliului de război” de dinaintea bătăliei, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene, a amintit şi de situaţia Cetăţuii Braşovului, care acum este închisă. „Acţiunea noastră, pe lângă această latură de reconstituire istorică, este şi un mesaj adresat comunităţii locale, naţionale, pentru recuperarea Cetăţuii Braşovului. Pe lângă asaltul austriecilor asupra trupelor franceze, este şi un asalt asupra nepăsării cu care este tratat acest monument reprezentativ al Braşovului atunci când vorbim de istoria militară a oraşului. Starea în care se află acum Cetăţuia cred că trebuie să ne dea de gândit şi sper ca festivalul nostru să atragă atenţia asupra necesităţii de a proteja acest monument istoric, de a-l aduce cât mai curând în viaţa culturală a oraşului, de a avea grijă de el şi sunt convins că în scurt timp fortificaţia se va întoarce în patrimoniul  comunităţii braşovene, care a construit-o”,  a declarat Pepene, înainte ca trupele austriece să ia cu asalt fortificaţia.
Totodată, el a ţinut să le mulţumească celor are au asistat la eveniment, afirmând că „sper că prin prezenţa dumneavoastră subliniem interesul pe care îl avem pentru acest monument şi pentru evenimente culturale de bună calitate desfăşurate nu doar lângă zidurile Cetăţuii, ci şi în interiorul ei. Poate anul viitor o să avem şansa să desfăşurăm un festival de reconstituire nu doar pe platoul de la baza zidurilor, ci şi în incinta Cetăţuii. Într-un fel, asaltul nostru nu se va termina astăzi. Noi lansăm acest asalt până când monumentul va reveni în patrimoniul Braşovului”.
După bătălie, trupele au fost retrase în Piaţa Sfatului, unde braşovenii şi turiştii au putut asista la demonstraţii ale trupelor de reconstituire istorică prezente la eveniment.  
Duminică, activităţile s-au desfăşurat în Piaţa Sfatului, ceremonia de închidere a festivalului fiind organizată în jurul orei 16.00.


 

+3 -0

Comentarii

rammstein

2017-08-21 08:10:15


ai sictir !!..daca nu apar dacii lui cumpanasu n-ati facut nimic...honvezii si otomnaii unde-s?...bine ca n-ati chemat si triburile africane sau persii lui darius...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional