Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:15

Arhitectul-nearhitect, peste comune, oraşe, municipii

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 17 noiembrie 2021

Funcţia de arhitect şef ar putea fi ocupată şi de un inginer economist, potrivit unei legi ce intră la vot. „Este aceeaşi situaţie când un absolvent de ştiinţe politice sau un IT-ist ar prescrie tratamente medicale”

Arhitectul-nearhitect, peste comune, oraşe, municipii

Funcţia de arhitect-şef din comune, oraşe şi municipii ar putea fi ocupată de ingineri, dar şi de ingineri economişti, iar arhitectul şef poate să nu mai fie funcţionar public, ci angajat al asociaţiilor de comune/oraşe/municipii, potrivit unui proiect de lege care va intra astăzi, 17 noiembrie, la vot final în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul reprezintă de fapt aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă date în luna iunie de Guvernul Cîţu.
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Alexandru Găvozdea, a cerut amendarea proiectului de lege în comisii, astfel încât să se scoată măcar profesia de inginer economist din ecuaţie, iar funcţia de arhitect şef să fie ocupată exclusiv de funcţionari publici, ca să poată fi traşi la răspundere, dar amendamentele au fost ignorate.
Alexandru Găvozdea, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România avertizează că, dacă va rămâne în această formă, legea va duce la dezvoltare haotică, în favoarea investitorilor privaţi, nu a interesului public. Şi alţi arhitecţi şi urbanişti contactaţi de HotNews.ro vorbesc despre efectele nefaste ale proiectului.

Proiectul de Lege vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2021 pentru modificarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Acesta a fost deja adoptat de Senat.
În linii mari aceasta prevede următoarele:
„În vederea profesionalizării şi asigurării structurilor de specialitate necesare dezvoltării coerente şi durabile, oraşele şi comunele care nu pot asigura organizarea structurii de specialitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului în cadrul aparatului propriu, pot constitui asociaţii de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, împreună cu alte comune, oraşe sau municipii, în vederea asigurării furnizării în comun a serviciilor publice privind planificarea urbană şi teritorială, eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire. Specialiştii din cadrul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, care prestează servicii în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, exercită prerogative de putere publică şi pot semna documentele emise sau întocmite în numele autorităţilor administraţiei publice locale pentru care asigură serviciile publice respective.
Pentru comunele care nu pot asigura ocuparea funcţiei de arhitect şef şi nu aparţin unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, în vederea furnizării în comun a serviciilor publice privind planificarea urbană şi teritorială, eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire, atribuţiile arhitectului-şef vor fi îndeplinite de către un funcţionar public definitiv din aparatul de specialitate al primarului, absolvent al cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor.
Atribuţiile pot fi îndeplinite şi de către structura de specialitate de la nivel judeţean, sau a municipiului Bucureşti, pentru sectoarele acestuia, pe bază de convenţie.”

Funcţia de arhitect-şef este ocupată, în condiţiile legii, de un funcţionar public, având formaţia profesională după cum urmează:
a) de arhitect diplomat sau urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licenţă şi master ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, la nivelul judeţelor, municipiilor reşedinţă de judeţ, municipiului Bucureşti şi sectoarelor municipiului Bucureşti;
b) de arhitect diplomat, urbanist diplomat sau de conductor arhitect, precum şi de inginer în domeniul construcţiilor sau inginer cu specialitatea inginerie economică în construcţii, absolvenţi ai cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor, la nivelul municipiilor, altele decât cele prevăzute la lit. a) şi oraşelor;
c) de arhitect diplomat, urbanist diplomat sau de conductor arhitect, precum şi de inginer sau subinginer în domeniul construcţiilor sau inginer cu specialitatea inginerie economică în construcţii, absolvenţi ai cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor, la nivelul comunelor.

Ce riscuri ar exista, dacă un inginer economist ar da ordine de arhitect
Alexandru Găvozdea, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, este de părere că funcţia de arhitect şef nu poate fi ocupată de cineva fără studii în domeniu deoarece persoana respectivă trebuie să poată citi, înţelege şi emite judecăţi pe planuri de urbanism generale, zonale şi de detaliu, ceea ce nu va putea face fără pregătirea necesară.
„Nu e bine pentru că se permite ocuparea funcţiei publice de specialitate cu persoane care nu au această specialitate nici dobândită prin studii, nici calificată în alt fel şi atestată, ceea ce periclitează întreaga activitate a arhitecţilor şefi respectivi, care nu este doar una de emitere a certificatelor de urbanism şi autorizaţie de construire, ci şi planificare a dezvoltării pe termen mediu şi lung a localităţilor şi lucrul ăsta nu se poate face fără să te pricepi la acest domeniu. Poate un inginer economist să fie arhitect şef la fel cum poate un absolvent de ştiinţe politice sau un IT-ist să prescrie tratamente medicale sau să ne opereze pe cord. Nu pot să mă exprim cu privire la modul de dezvoltare al unei localităţi dacă eu nu ştiu ce presupune dezvoltarea urbanistică pentru că nu am învăţat niciodată lucrul acesta şi nici nu pot să cer dreptul de a mă exprima, de a lua decizii, de a semna documente administrative sub promisiunea că undeva, în următoarele 12 luni sau mai mult voi face nişte cursuri de formare profesională. Nu există niciun fel de elemente în programa facultăţilor de inginerie economică care să pregătească un asemenea absolvent pentru a ocupa funcţia de arhitect-şef. Realitatea este că nici măcar pentru absolvenţii de arhitectură şi urbanism, absolvirea facultăţii nu este o garanţie a competenţei de a fi arhitect şef. De aceea a fost instituit acel atestat al Registrului Urbaniştilor, care prin această Ordonanţă se elimină şi care este esenţial”, a explicat Găvozdea pentru HotNews.ro.

Comentarii

'Lazar'

2021-11-17 13:36:35


'De ce discriminati analfabetii dragi parlamentari incompetenti. Votati o lege prin care sa poata ocupa orice functie publica de conducere numai asa veti putea duce repede tara in dezastru.'

'Kemény'

2021-11-17 08:55:31


'Doamne fereste, cata hotie si incompetenta! Sau, intr-un cuvant: PSD-PNL-UDMR.'

'Barbu Gh.'

2021-11-17 07:02:59


'Și care ar fi problema??? Nu avem, nu am avut și politicieni, primari, miniștri penali sau semianalfabeți? AM AVUT ȘI-I MAI AVEM!!! Și uite unde am ajuns.'

'cristian'

2021-11-17 06:26:21


'Nu va mai mirati daca sunt interese de PARTID orice INCAPABIL este numit in functii de conducere COCALARI DE POLITICIENI trebuie FELICITATI mentin Romania pe ultimul loc in EU.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie