Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 20:53

Aparatură de ultimă oră în atelierele elevilor de la SPGK

Autor:

Publicat la 18 sepembrie 2015

Aparatură de ultimă oră în atelierele elevilor de la SPGK
Primarul Braşovului, George Scripcaru, împreună cu consilierul ministrului Educaţiei, Stelian Fedorca, inspectorul general şcolar al judeţului, prof Ariana Bucur, şi Dorin Şaramet, erprezentantul Aosciaşţiei „DWK Fit For Future”, a participat luni la inaugurarea atelierelor şcolii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK), amenajate într-o clădire recent reabilitată de către Primăria Braşov şi dotată de partenerii privaţi. 
„Noile ateliere beneficiază de toate dotările necesare, de la vestiare pentru elevi la echipamente de practică de ultimă generaţie, astfel încât cei care vin aici să se pregătească să aibă cele mai bune condiţii. Într-un viitor apropiat ne-am propus să investim şi în sala de sport, astfel încît şcoala să aibă parte şi de o asemenea dotare. Deocamdată am făcut o estimare şi ar fi nevoie de aproximativ 900.000 de lei pentru această investiţie, pe care va trebui să o discutăm cu partenerii noştri privaţi şi să vedem sub ce formă o facem. Ar mai urma apoi şi realizarea căminului de elevi de la şcoală, unde să poată locui şi tinerii veniţi din alte localităţi, care aleg această unitate de învăţământ. După ce vom face şi aceste investiţii vom putea spune, în final, că avem un proiect complet pentru calificarea forţei de muncă necesare companiilor din Braşov”, a declarat George Scripcaru, la festivitatea de deschidere a anului şcolar.
„Faptul că în 2012 am acceptat ca această şcoală să aibă o personalitate juridicăproprie nu a fost o întâmplare. Deja au fost formate două generaţii de meseriaşi foarte buni pe piaţa forţei de muncă, iar acest lucru demonstrează că avem de a face cu o şcoală performantă, care deţine printre cele mai bine dotate ateliere de profil din Europa“, a spus la rândul său Stelian Fedorca, consilier al ministrului Educaţiei. 
 
Şcoala cu cele mai moderne spaţii şi dotări
Şcoala Profesională Germană Kronstadt funcţionează din anul 2012 pe vechiul amplasament al Colegiului „Sfinţii Voievozi” situat în Braşov, str. 13 Decembrie nr. 131. Imobilul este proprietatea municipiului Braşov. Reabilitarea atelierelor, care au fost închise până în luna noiembrie 2014, a fost începută prin reabilitarea clădirii de către primărie, urmând ca dotarea să fie făcută în două etape, de către companiile partenere.
Municipalitatea a realizat lucrări de consolidare a pereţilor exteriori şi stâlpilor interiori, reabilitare termică exterioară prin placare cu polistiren şi înlocuirea hidroizolaţiei, recompartimentări, înlocuire a tâmplăriei cu ferestre PVC cu geam termopan, înlocuire a uşilor interioare, înlocuire a reţelelor electrice aferente funcţionării utilajelor şi de reabilitare a instalaţiilor de apă-canal. Clădirea a fost dotată cu instalaţie de aer comprimat, de supraveghere video etc. Au fost înlocuite în totalitate instalaţiile termice, caloriferele şi s-au montat două centrale termice care asigură apa caldă menajeră şi agentul termic. 
Prin aceste lucrări au fost amenajate laboratoare de mecatronică, pneumatică, un laborator CNC, ateliere pentru utilaje convenţionale, ateliere de sudură, de lăcătuşerie, de logistică, o sală pentru protecţia muncii, o sală de instruire şi un snack-point. Clădirea a fost dotată cu  grupuri sanitare moderne pentru fete, băieţi şi profesori. Execuţia a fost asigurată de SC Conforest SA la valoarea de 1.255.246,78 lei cu TVA inclus, banii provenind de la bugetul local. 
De asemenea, municipalitatea a executat şi un drum de acces asfaltat la rampele de pe faţada posterioară a clădirii.
La rândul lor, firmele partenere în cadrul proiectului SPGK au participat cu investiţii pentru dotarea atelierelor amenajate de municipalitate. În prezent sunt disponibile opt ateliere de lăcătuşerie, sudură, aşchiere convenţională, operaţii CNC, pneumatică şi hidraulică, logistică mecatronică (acesta urmând a fi dotat), operaţii manuale (de asemenea, urmează să fie primite dotările). Sunt deja instalate 8 utilaje convenţionale şi 2 utilaje CNC cu tehnologie de ultima generaţie (prelucrare în 5 axe). Alături de acestea, au fost instalate 21 de echipamente: aparate de sudură MIG, MAG, WIG şi de tăiere cu plasmă, echipamente pneumatice şi hidraulice, tablă interactivă, echipament de filmare live în procesul de aşchiere CNC, microscop analiză scule aşchietoare, sistem automat de presetare scule etc. Până la mijlocul anului 2016, dotarea va fi completata cu 6 echipamente de automatizare (programare şi robotică), 4 echipamente pentru operaţii manuale, 3 echipamente pentru ateliere de prezentare (lasercutter, imprimanta 3D, utilaj de rectificare).
„Aici există personal calificat, dar şi dotări de ultimă generaţie, astfel că la această şcoală, pe lîngă calificarea elevilor, se pot organiza şi stagii de perfecţionare a cadrelor didactice”, a spus Ariana Bucur, inspector şcolar general.
„Acum trei ani, învăţământul profesional era Cenuşăreasa sistemului de învăţământ din Braşov. Acum, tot mai mulţi elevi îşi dau seama că această formă de învăţământ reprezintă o alternativă. O majoritate covârşitoare a absolvenţilor acestei şcoli sunt angajaţi în companiile care susţin unitatea de învăţământ, iar şefii fabricilor sunt mulţumiţi de ei, pentru că sunt tineri specialişti care se dovedesc a fi foarte bine pregătiţi şi foarte zeloşi”, a spus Alexandru Blemovici, reprezentantul uneia dintre companiile partenere în organizarea şi finanţarea SPGK şi cel care a avut ideea înfiinţării acestei şcoli. 
 
E nevoie de o a doua şcoală profesională în Braşov
Potrivit primarului George Scripcaru, o a doua şcoală profesională, după modelul SPGK, ar urma să fie înfiinţată la Braşov. „Cred că avem nevoie de o a doua şcoală profesională, pe acelaşi sistem. Deocamdată, în Braşov nu există suficientă resursă umană, astfel încât să poată fi acoperită cererea de forţă de muncă bine calificată. Cred că Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov ar trebui să identifice soluţia optimă privind înfiinţarea unei noi unităţi de învăţământ în municipiu, astfel încât, din punct de vedere al capacităţii de pregătire a resursei umane, să devenim tot mai atractivi, atât pentru elevi, cât şi pentru companii”, a spus primarul municipiului. Dacă SPGK este susţinută mai ales de firme cu capital german din Braşov, cea de-a doua şcoală ar urma, cel mai probabil, să implice firmele cu capital francez şi activităţile derulate de acestea în fabricile din Braşov. 
Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov este prima şcoală profesională în sistem dual german din România. Cu susţinerea a 15 companii de renume mondial din regiunea Braşovului, şcoala oferă elevilor formare profesională sub îndrumarea atentă a companiilor. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După 2, respectiv 3 ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere. Şcoala oferă o bursă lunară din partea statului şi a companiilor partenere în valoare totală de 400 lei/elev, transport şi masă asigurate pe perioada practicii, cazare pentru elevii din afara judeţului la cămin şi masă caldă în fiecare zi. Şcoala se adresează  elevilor de cvlasa a VIII-a, iar durata cursurilor este de 3 ani. Şcoala oferă calificare în urnmătoarele meserii: operator pe maşini unelte cu comandă numerică (din 2012), electromecanic – maşini unelte şi instalaţii industriale (din 2012), confecţioner articole din piele şi înlocuitori (din 2013), sculer matriţer (din 2013), sudor (din 2014). Toate calificările au fost alese în funcţie de necesarul pieţei forţei de muncă. Anul acesta, pe băncile SPGK învaţă 479 de elevi, cu 34% mai mulţi decât anul trecut. 
 
Foto: Primaria Braşov
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie