Curs BNR

1 EUR = 4.9495 RON

1 USD = 4.2188 RON

1 GBP = 5.7509 RON

1 XAU = 240.9126 RON

1 AED = 1.1485 RON

1 AUD = 3.0570 RON

1 BGN = 2.5306 RON

1 BRL = 0.8004 RON

1 CAD = 3.2971 RON

1 CHF = 4.5738 RON

1 CNY = 0.6524 RON

1 CZK = 0.1948 RON

1 DKK = 0.6656 RON

1 EGP = 0.2685 RON

1 HUF = 1.3946 RON

1 INR = 0.0571 RON

1 JPY = 3.8525 RON

1 KRW = 0.3565 RON

1 MDL = 0.2386 RON

1 MXN = 0.2102 RON

1 NOK = 0.4871 RON

1 NZD = 2.9623 RON

1 PLN = 1.0689 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0579 RON

1 SEK = 0.4864 RON

1 TRY = 0.4873 RON

1 UAH = 0.1584 RON

1 XDR = 5.9880 RON

1 ZAR = 0.2857 RON

Editia 7543 - 22 sep 21:41

Apararea unui avocat pe Noul Cod Penal si de Procedura Penala

Autor: Av. Marius COLTUC

Publicat la 05 februarie 2014

Mi-am pus intrebarea ce ar trebui sa spun unui eventual client in domeniul penal.

Mi-am pus intrebarea ce ar trebui sa spun unui eventual client in domeniul penal.

Cazul ipotetic
X este chemat la politie si suna avocatul pentru a-l asista.Te intreaba: am vazut la televizor ca au intrat in vigoare Noile Coduri. Ma ajuta cu ceva? Ce fac?
Raspunsul unui avocat nu este asa simplu. In primul rand trebuie vazut dosarul, incadrarea juridica, stadiul procesual si alte elemente. Dar care sunt institutiile care il ajuta pe un suspect sau inculpat conform Noului Cod de procedura penala si Codului Penal
1.Renuntarea la urmarire si clasarea
După examinarea sesizării, când constată că au fost strânse probele necesare potrivit dispoziţiilor art. 285, procurorul, la propunerea organului de urmărire penală sau din oficiu, soluţionează cauza prin ordonanţă, dispunând:
a) clasarea, când nu exercită acţiunea penală ori, după caz, stinge acţiunea penală exercitată, întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);
b) renunţarea la urmărirea penală, când nu există interes public în urmărirea penală a inculpatului.
 2.Clasarea se dispune când:
a) nu se poate începe urmărirea penală întrucât nu sunt întrunite condiţiile de fond şi formă esenţiale ale sesizării ori există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1);
b) nu se poate pune în mişcare acţiunea penală sau aceasta nu mai poate fi exercitată întrucât există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1)
     

Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de conţinutul faptei, de modul şi mijloacele de săvârşire, de scopul urmărit şi de împrejurările concrete de săvârşire, de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acestuia.

(2) Renunţarea la urmărirea penală poate avea loc numai după punerea în mişcare a acţiunii penale şi înainte de sesizarea camerei preliminare.
(3) Procurorul dispune ca inculpatul să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să îşi îndeplinească obligaţiile de întreţinere scadente;
d) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
e) să frecventeze un program de consiliere derulat sau monitorizat de serviciul de probaţiune.
În cazul în care procurorul dispune ca inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3), prin ordonanţă stabileşte termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni.

Ordonanţa de renunţare la urmărire cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol şi art. 315 alin. (2)-(4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol şi sancţiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum şi cheltuielile judiciare.
Dacă inculpatul nu dovedeşte îndeplinirea obligaţiilor în termen de 6 luni de la comunicarea ordonanţei, procurorul revocă ordonanţa. O nouă renunţare la urmărirea penală nu mai este posibilă în aceeaşi cauză.
Inculpatului şi celorlalte persoane interesate, care au solicitat comunicarea soluţiei, li se comunică o copie a ordonanţei prin care procurorul a dispus renunţarea la urmărirea penală.

Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă:
a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
c) nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
e) lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
h) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
i) există autoritate de lucru judecat;
j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.

Acordul de recunoastere vinovatie
În cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat.
Efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi iniţiat atât de către procuror, cât şi de către inculpat.
Limitele încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei se stabilesc prin avizul prealabil şi scris al procurorului ierarhic superior.
Dacă acţiunea penală s-a pus în mişcare faţă de mai mulţi inculpaţi, se poate încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei distinct cu fiecare dintre aceştia, fără a fi adusă atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpaţilor pentru care nu s-a încheiat acord.
Inculpaţii minori nu pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
Pedeapsa se reduce cu 1/3
Atentie! Se poate cere doar in cursul urmaririi penale, si nu ca fostul 320 indice 1 si in cursul judecatii, pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
Daca veti recunoaste total in judecata va fi circumstanta atenuanta.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional