Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 14:54

Anunţul Poliţiei: Cum îţi ridicăm maşina

Autor:

Publicat la 21 decembrie 2016

IGPR a anunţat cum vor fi ridicate de acum încolo autovehiculele parcate neregulamentar pe străzi sau pe trotuare. Un câine pe banchetă poate fi „salvator”

Anunţul Poliţiei: Cum îţi ridicăm maşina

Autorităţile locale vor putea ridica maşinile parcate neregulamentar pe carosabil, după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern adoptate săptămâna trecută, deci undeva după 20 ianuarie, potrivit actului normativ. Totuşi, primarii spun că au nevoie de mai mult timp pentru aplicare, cel mai optimist termen fiind luna februarie, unul mai relaxat - luna aprilie, iar unul mai general, anul 2017 - nu se ştie când, depinde de fiecare primărie. Reprezentanţii Poliţiei spun că ridicarea maşinilor se va face când fiecare Primărie va avea un serviciu de ridicări. În plus, administraţiile locale trebuie să stabilească în ce condiţii se va parca pe trotuar, cel mai optimist termen pentru adoptarea unui regulament fiind luna ianuarie.
Faţă de anii trecuţi, marea noutate este că ridicarea maşinilor va putea fi solicitată doar de Poliţia Rutieră, care va chema firma care ridică maşinile să pună în practică decizia. Maşinile vor fi ridicate fie de o firmă a Primăriei, fie se va organiza o licitaţie pentru un operator privat, decizia urmând să fie luată de fiecare primărie în parte, după posibilităţi.

Ce spune Poliţia Rutieră
Florentin Bracea, director al Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) , a declarat ieri, într-o conferinţă de presă că Hotărârea de Guvern intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dar, practic, ridicarea maşinilor se va face când primăriile vor avea un serviciu de ridicări. „Noi am reglementat tehnic procedura care nu era acoperită de Hotărârea de Guvern. Ce face fiecare primărie în parte, vom vedea. Noi o să avem discuţii cu fiecare la nivel local, prin serviciile rutiere şi dânşii îşi vor emite actele necesare. Haideţi să aşteptăm să intre textul de lege în vigoare, vom avea consultări, discuţii, după care vom ajunge şi la un consens, cu siguranţă că se va găsi o soluţie. (...) Se vor ridica maşinile când fiecare autoritate locală va avea acest serviciu”, a declarat Florentin Bracea.
Acesta a explicat că, în situaţia în care primăriile au serviciu de ridicare, Poliţia nu va dispune direct ridicarea, ci se vor da întâi sancţiuni, această măsură fiind luată în ultimă instanţă. „Ne dorim ca această activitate să se desfăşoare în zonele şi în locurile unde chiar avem o problemă reală. În zonele centrale, în zonele aglomerate, în zonele cu probleme, nu în alte părţi. (...) Măsura ridicării ar trebui să fie una suplimentară. În primul rând, avem oprire şi staţionare neregulamentară. Nu trebuie să aplicăm direct măsura ridicării. Aplicarea legii se va face gradual. Întâi se aplică sancţiuni în zona respectivă. Dacă este o problemă acare nu se poate rezolva, se vine cu măsura ridicării”, a explicat Bracea. „Dacă în maşină este un câine, probabil nu o ridicăm. O să căutăm proprietarul, avem metode poliţieneşti prin care să-l identificăm”, a explicat el.
Directorul din IGPR a exemplificat câteva reglementări aduse Hotărârii de Guvern: „Se consideră staţionare pe partea carosabilă situaţia în care oricare dintre roţile vehiculului său remorcii se regăseşte pe partea carosabilă, astfel extinzându-se sfera de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor având în vedere că staţionarea se produce şi în alte locuri decât pe carosabil”.
Totodată, potrivit noilor reglementări, se interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe pistele pentru biciclete şi pietoni, precum şi pe trotuar, cu excepţia spaţiului pe care administratorul public a executat amenajări marcate şi semnalizate corespunzător.
„Ridicarea vehiculului nu se dispune, sau dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unei persoane. În această situaţie, conducătorul vehiculului este direct răspunzător de situaţia în care prezenţa persoanei/lor este vizibilă cu ocazia dispunerii unei astfel de măsuri”, a mai explicat comisarul şef.

Ce spune legea
Reamintim că Guvernul a aprobat pe 15 decembrie o hotărâre privind unele proceduri pentru ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. În acest sens, Executivul a modificat şi completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât să fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicării acestei măsuri tehnico-administrative.
Principala noutate este că  ridicarea vehiculului este dispusă de Poliţia Rutieră, nu de firma care ridică maşini sau de Poliţia Locală.
Poliţistul rutier o poate dispune ridicarea maşinii în una din situaţiile prevăzute de art. 143 din Regulament, când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă, respectiv:
- în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
- în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
- pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6m;
- în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
- în pante şi în rampe;
- în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioada decât cea permisă, ori indicatorul „Zona de staţionare cu durata limitată” peste durata stabilită.
Aplicarea măsurii nu se justifică în situaţia unui vehicul care realizează acţiuni de intervenţie sau misiuni care au caracter de urgenţă.
Dispoziţia de ridicare a vehiculului va cuprinde o serie de informaţii relevante care pot proba prezenta vehiculului în locul din care a fost ridicat, necesitatea aplicării măsurii, dar şi starea vehiculului înainte de ridicarea acestuia.

Ridicări non-stop
Actul normativ stabileşte explicit operaţiunile şi regulile măsurii tehnico-administrative:
- transportul la locul de depozitare se realizează în condiţii care exclud deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat;
- transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare;
- depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală;
- pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în paza administratorului drumului public sau, după caz, a administraţiei publice locale;
- administratorul drumului public sau, după caz, administraţia publică locală răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare.
Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deţinerea legală a acestuia.
Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Reguli noi pentru parcarea pe trotuar
Hotărârea adoptată de Guvern aduce şi o serie de modificări Regulamentului în privinţa parcării pe trotuar, astfel ca staţionarea vehiculului este posibilă numai dacă acel trotuar este amenajat în acest scop, prin marcaje şi semnalizare corespunzătoare.
Amenajarea parcării pe trotuar va fi posibilă numai dacă:
- se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lăţime;
- accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
- poziţionarea vehiculelor în parcare nu stînjeneşte circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate.
Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puţin de 10 m de intersecţii, staţii ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.

Foto: dinbrasov.blogspot.ro

+3 -1

Comentarii

barbescu

2016-12-21 15:18:45


ACUM SA VEDEM CUM TRECE EXAMENUL PRIMARIA SI POLITIA. PINA ACUM DESZAPZIREA TROTUARELOR IN BRASO LASA FOARTE MULT DE DORIT. CINE PLATESTE?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie