banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9773 RON

1 USD = 4.3756 RON

1 GBP = 5.7940 RON

1 XAU = 467.2986 RON

1 AED = 1.1913 RON

1 AUD = 2.7801 RON

1 BGN = 2.5448 RON

1 BRL = 0.7458 RON

1 CAD = 3.1510 RON

1 CHF = 5.3554 RON

1 CNY = 0.5997 RON

1 CZK = 0.1988 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0856 RON

1 HUF = 1.2211 RON

1 INR = 0.0513 RON

1 JPY = 3.0674 RON

1 KRW = 0.3087 RON

1 MDL = 0.2542 RON

1 MXN = 0.2195 RON

1 NOK = 0.4153 RON

1 NZD = 2.5934 RON

1 PLN = 1.1597 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0531 RON

1 SEK = 0.4498 RON

1 TRY = 0.1139 RON

1 UAH = 0.1057 RON

1 XDR = 5.9305 RON

1 ZAR = 0.2319 RON

Editia 8404 - 21 apr 02:50

Anul viitor s-ar putea zbura de pe Aeroportul Internaţional Braşov. Şantierul a fost survolat cu un avion de preşedintele Consiliului Judeţean

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 15 noiembrie 2021

Anul viitor s-ar putea zbura de pe Aeroportul Internaţional Braşov. Şantierul a fost survolat cu un avion de preşedintele Consiliului Judeţean

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a verificat vineri, 12 noiembrie, de la bordul unui avion de mici dimensiuni, şantierul aeroportului de la Ghimbav. De altfel, în timpul inspecţiei de la înălţime, reprezentantul Consiliului Judeţean a afirmat că lucrările sunt în grafic şi a precizat ce paşi mai sunt necesari pentru ca aeroportul să fie operaţional.
„În prezent derulăm procedura de achiziţie pentru echipamentele de radionavigaţie. La licitaţie s-a înscris o singură firmă, iar dosarul depus de aceasta este în evaluare. În urma deciziilor luate de Romatsa, traficul aerian de pe Aeroportul Internaţional Braşov va fi dirijat de la Arad. De asemenea, zilele următoare, împreună cu reprezentanţii Romatsa şi cu cei cu care vom semna contractul pentru echipamentele de radionavigaţie ne vom întâlni, pentru a pune la punct graficul pentru asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană şi să putem comunica într-un timp cât mai scurt data exactă la care se va putea decola şi ateriza pe Aeroportul Braşov. În urma discuţiilor avute cu dumnealor, eu sunt optimist că anul viitor vom putea avea primul zbor de pe acest aeroport. Acest lucru trebuie spus de specialişti”, ne-a detaliat ulterior Adrian Veştea.  

Stadiul lucrărilor: finalizate în proporţie de 70%
În ceea ce priveşte lucrările la diferitele componente ale Aeroportului Internaţional Braşov, Adrian Veştea a menţionat că acestea continuă, procentul de finalizare a lucrărilor fiind de aproximativ 70%. „Avem două contracte care astăzi sunt în implementare: pe de o parte sunt cele şapte obiecte – remiza PSI, clădirea energetică, porţile de control acces, gospodăria de apă, drumul tehnologic, drumul de acces spre aeroport şi parcarea din faţa terminalului, iar pe de altă parte avem în lucru sistemul de televiziune cu circuit închis, devierea canalului Besălcin, drumul perimetral şi gardul amplasamentului. Anul trecut am fost nevoiţi să reziliem un contract de lucrări, deoarece a avut un progres foarte lent, de doar 12%, şi a trebuit să reluăm procedura de achiziţie. În momentul de faţă vă pot asigura că toate lucrările pe care le-am contractat sunt în grafic”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  
Astfel, gospodăria de apă este într-un progres avansat, clădirea energetică este finalizată şi în momentul de faţă se lucrează la interior pentru dotarea cu aparatura necesară. Cele două posturi de control acces sunt şi ele construite. Remiza PSI este în lucru, aici urmând să fie aduse utilajele de intervenţii pe care le avem achiziţionate. Drumul tehnologic care face legătura între terminal şi remiza PSI a ajuns aproape de finalizare. Lucrările la drumul de acces la aeroport dinspre Ghimbav s-au încheiat, în timp ce la parcarea din faţa terminalului încă se lucrează. De asemenea, numeroase utilaje sunt prezente pe şantierul de construcţie a drumului perimetral.

Şi presa din Ungaria, interesată de aeroportul Braşovului
Presa din Ungaria anunţă că aeroportul din Braşov poate deveni funcţional din toamna anului viitor. Întreaga infrastructură a aeroportului se va realiza conform aşteptărilor primăvara viitoare.
Până în toamna anului 2022 aeroportul internaţional de la Braşov-Ghimbav poate deveni funcţional, scrie cotidianul maghiar Magyar Nemzet, citat de Rador.
Această veste a fost anunţată pe Facebook de către István Barna Jakab, fostul manager de proiect al aeroportului, actualmente vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Covasna.
În declaraţia dată de către acesta cotidianului „Krónika” se vorbeşte de informaţii proaspete privind procesul de construcţie: astfel Jakab a declarat că, potrivit proiectului, s-a finalizat construirea pistei de decolare, a căilor de rulare, a parcărilor pentru avioane şi a terminalului pentru pasageri. Se află în curs de asemenea şi construirea diferitelor clădiri auxiliare, a căilor de conexiune şi a parcărilor auto. Întreaga infrastructură a aeroportului se va realiza conform aşteptărilor primăvara viitoare, astfel încât în toamnă există deja posibilitatea aterizării primelor curse.
Se desfăşoară în acelaşi timp şi dirijarea aeriană a aeroportului care va avea o influenţă puternică asupra dezvoltării Ţinutului Secuiesc, „ameninţând” cu o redesenare serioasă a hărţii economice a României. În opinia lui István Barna Jakab, „în cursul verii cei din Braşov au încheiat un acord cu autorităţile române de control al traficului aerian care prevede o dirijare a circulaţiei aeroportului prin intermediul unui turn de control virtual din apropiere de Arad, aflat în apropierea frontierei ungaro-române.”
Pregătirea acestui proiect necesită de asemenea un an, dar va fi gata vara viitoare. Pachetul conţinând documentele de autorizare va putea fi înaintat abia după realizarea întregii infrastructuri şi expertiza ar dura în general trei luni.
Conform planurilor, încă înainte de terminarea aeroportului se va putea demara şi construirea legăturilor de cale ferată. Zilele acestea comisia interministerală de la Ministerul Dezvoltării care aprobă investiţiile de interes naţional a dat undă verde construrii unei linii ferate care să ducă la aeroportul din Braşov.
Urmează întocmirea unei hotărâri de guvern care se va pune de acord cu fondurile europene ce pot fi folosite la finanţarea construcţiei. Autorul construcţiei va fi societatea feroviară naţională, iar reţeaua va face parte din infrastructura zonei metropolitane a Braşovului, ca în cazul majorităţii marilor aerogări. „Astfel oraşul cel mai sudic din Transilvania va deveni prima aşezare provincială din România al cărei aeroport va fi conectat la infrastructura metropolitană şi naţională”.

Comentarii

'Leni'

2021-11-15 16:30:23


'Am imbatranit in strainatate.... de cand astept acest aeroport. Zbor 3 ore, iar de la Buc. mai fac vreo 3 ore as ajung in Bv. Doamneee, ce tara avem...'

'Krauss Gerhard'

2021-11-15 11:11:38


'Speram ca in toamna anului 2022, sa putem ateriza pe acest mult asteptat aeroport. Va dorim multa sanatate si spor la munca.Cu stima, GK.'

'Lazar'

2021-11-15 09:46:21


'Nu s-ar putea ci se va putea d-le Vestea acesta este mesajul corect care trebuie realizat.'

'Mirciulica'

2021-11-15 09:19:44


'Anul viitor, la fel s-ar putea face si un spital. Ca doar nu ii doare gura.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie