Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 03:49

DACĂ NU AI LUCRAT ÎN STUDENŢIE,

Anii de facultate pot fi trecuţi la stagiul de cotizare pentru pensie

Autor:

Publicat la 07 februarie 2015

Cu o excepţie: pensia anticipată şi pensia anticipată parţială

Anii de facultate pot fi trecuţi la stagiul de cotizare pentru pensie

Perioada de timp în care o persoană urmează studii universitare poate fi inclusă în stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei, însă, pentru ca această regulă să se aplice, trebuie îndeplinite anumite condiţii. În plus, în funcţie de studiile universitare urmate, perioadele pot fi luate în considerare doar la obţinerea anumitor categorii de pensie.

 „Vechime” pentru pensia pentru limita de vârstă, pensia de invaliditate, pensia de urmaş
Anumite perioade necontributive sunt incluse în stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei, conform legislaţiei în vigoare, iar printre acestea se numără şi cele în care asiguratul a urmat cursuri universitare de licenţă şi/sau de doctorat, scrie avocatnet.ro.
„Perioada desfăşurării studiilor universitare de licenţă nu este valorificată la stabilirea stagiilor de cotizare în vederea acordării pensiei anticipate şi pensiei anticipate parţiale, dar este valorificată în cazul celorlalte categorii de pensie”, a declarat Gabriela Pintea, consilier juridic.  Mai exact, categoriile de pensie pentru care se poate lua în considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licenţă sunt: pensia pentru limita de vârstă, pensia de invaliditate, pensia de urmaş.
Totuşi, în ceea ce priveşte studiile universitare de doctorat, Gabriela Pintea a subliniat că nu există o restricţie în acest sens: „Perioada desfăşurării studiilor universitare de doctorat este valorificată la acordarea tuturor categoriilor de pensie”.

Venitul luat în calcul: 25% din salarial mediu brut pe economie
Valorificarea anilor de studii de licenţă şi/sau a celor de doctorat la obţinerea pensiei prezintă două avantaje majore, conform specialistului. „Aceste perioade necontributive reprezintă stagiu asimilat stagiului de cotizare şi, prin urmare, se adăugă stagiului realizat al asiguratului. Prin adăugarea acestor perioade, asiguratul reuşeşte să realizeze stagiul minim şi/sau stagiul complet de cotizare mai devreme decât ar fi făcut-o fără aceste perioade. Iar perioada desfăşurării studiilor universitare de licenţă măreşte şi cuantumul pensiei, la determinarea punctajului lunar al asiguratului utilizându-se 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”, a explicat consilierul juridic.
În momentul de faţă, vîrsta standard de pensionare este de 65 de ani, în cazul bărbaţilor, şi de 63 de ani, în cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex.

Ce se întîmplă dacă o persoană a terminat mai multe facultăţi
Persoanele care au urmat studii de licenţă la mai multe instituţii de învăţământ superior pot să beneficieze de asimilarea unei singure perioade. „Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior (...) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere”, prevede Legea nr. 263/2010. Totuşi, această regulă nu este valabilă şi în cazul studiilor de doctorat, după cum ne-a spus Gabriela Pintea.
Cu toate acestea, dacă o persoană a făcut şi studii de licenţă, şi studii de doctorat, ambele perioade pot fi asimilate stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiei. „Persoanele care au efectuat atât studii universitare de licenţă, cât şi studii universitare de doctorat beneficiază de asimilarea, ca stagii de cotizare, a ambelor perioade de studii”, a punctat consilierul juridic.

Obţinerea diplomei, condiţie esenţială pentru a valorifica anii de studii superioare
Includerea anilor de studii universitare în stagiul de cotizare depinde, totuşi, de îndeplinirea anumitor condiţii impuse de lege. Astfel, pentru studiile de licenţă, condiţiile sunt ca asiguratul să le fi urmat la zi, să le fi absolvit cu diploma de licenţă şi, în perioada respectivă, să nu fi obţinut venituri pentru care se datorează plata contribuţiei de asigurări sociale. De asemenea, de reţinut este ca asiguratul nu poate „forţa” obţinerea unui stagiu de cotizare mai mare prin repetarea anilor de studii. „De exemplu, dacă asiguratul repeta un an universitar şi în acest mod absolvă facultatea după cinci ani în loc de patru, perioada care va fi asimilata stagiului de cotizare şi care va fi valorificata la pensie este de patru ani, care reprezintă durata normală a studiilor respective”, a menţionat Gabriela Pintea.
Referitor la studiile de doctorat, singura condiţie ce trebuie îndeplinită este ca asiguratul să nu realizeze venituri pentru care trebuie plătite contribuţii de asigurări sociale.

Anii de studii superioare nu sunt incluşi în stagiul de cotizare dacă studenţii au lucrat în timpul facultăţii
Aşa cum am menţionat deja, asiguraţii beneficiază de asimilarea anilor de studii universitare numai dacă nu realizează venituri pentru care este obligatorie plata contribuţiei de asigurări sociale. Potrivit Legii nr. 263/2010, persoanele care sunt asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii sunt:
- persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari; funcţionarii publici; cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale; persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil;
- persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii pensiilor, cu cele ale persoanelor prevăzute la primul punct;
- persoanele care beneficiază de indemnizaţia de şomaj;
- persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice; persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora; alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
- cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, în condiţiile legii.
Aşadar, dacă o persoană s-a aflat într-una dintre aceste situaţii pe durata studiilor universitare, perioada respectivă nu poate fi inclusă în stagiul de cotizare pentru pensie.
Atenţie! Potrivit specialistului, perioada studiilor de masterat nu este valorificată, în prezent, la calcularea stagiului de cotizare pentru obţinerea vreunei pensii.

 

+2 -0

Comentarii

VAMANU ALEXANDRU

2018-06-08 20:06:18


Dupa ce am iesit la pensie, am mai absolvit o a doua facultate si un masterat.Pot solicita recalcularea pensiei pentru aceasta perioada sa mi se ia in calcul perioada asimilata a celei de a doua facultati care ar fi mai favorabila?Dar anul de masterat? Astept raspuns.

dumitru

2017-09-27 09:31:51


Includerea ca perioada asimilata, pentru calcularea pensiei, numai pentru absolventii unei facultatii curs de zi, incalca principiul constitutional al egalitatii in drepturi,discriminurea fiind vadita fata de absolventii unei facultati curs seral sau fara frecventa,intrucat, in cazul tuturor, nu se are in vedere principiul contributivitatii ci un alt principiu, respectiv compensarea uzurii psihomotorii datorita efortului intelectual depus de toate categoriile de absolventi de studii superioare, ceva aproximativ similar instituit pentru persoanele ce beneficiaza de punctaj suplimentar pentru grupele de munca.

Chivu Costin Bogdan

2017-03-25 00:11:11


Buna ziua In 1969 am absolvit colegiu pentru personal tehnic ( tehnician electroenergetic) cu durata (1967-1969) de 3 ani la zi si am fost angajat ca tehnician electroenergetic In 1974 am absolvit cursurile facultatii de electrotehnica de 4 ani la seral (1970 – 1974), in specialitatea subingineri electrotehnici, dupa care am fost incadrat ca subinginer electrotehnic. In 1986 Avand calitatea de angajat la aceeasi unitate, am absolvit cursurile facultatii de electromecanica de 6 ani la seral (1980 -1986), dupa care am fost incadrat ca inginer electromecanic. Pentru fiecare tip de studii, am dat examen de admitere, si am obtinut diploma de absolvire Precizez ca in Craiova au fost doua promotii care au urmat cursuri post liceale la zi , echivalente celor de subingineri, care au fost infiintate incepand cu anul 1970 in cadrul Universitatii din Craiova. Va rog sa analizati si sa precizati daca cei 3 ani ( sau cel putin 2 ani) efectuati pentru cursurile de zi ( postliceale) , pot fi considerati ca vechime in munca ). Solicit aceasta, avand in vedere ca absolventii acestei scoli au putut intra fara examen de admitere la Facultatea de subingineri direct in anul 2 de studii si echivala materiile studiate in cadrul cursurilor postliceale . Apreciez ca este necesar ca perioada ( de 10 ani ) in care, am participat si absolvit cursuri universitare serale, (in domeniul in care aveam atributii de serviciu in calitatea de angajat) , sa fie incadrata cel putin in alta grupa de munca . Cred ca in situatia mea se afla mai multe persoane, caz in care s-ar impune o interventie in Parlament pentru adaptarea legislatiei, in sensul de a se aproba incadrarea in alta grupa de munca a perioadei in care in calitatea de angajat , te preocupi de ridicarea pregatirii profesionale urmand cursuri universitare forma seral Credeti ca se poate initia ceva in legatura cu ce v-am prezentat ?? Va multumesc Pensionar ing Chivu Costin Bogdan

dumitrescu

2017-02-20 09:42:35


daca am lucrat 2 luni in timpul facultatii pierd ca vechime cele 2 luni lucrate sau cei 4 ani de facultate? multumesc

nedumerit

2016-11-15 22:16:38


am urmat facultatea la zi iar ultimul an l-am facut la fara frecventa dar nu am lucrat mi se iau in considerare la pensie anii facuti la zi?

Pantilimon Marieta

2016-09-30 13:43:08


Buna ziua. As dori sa stiu , daca absolvind fac. de Automatica Bucuresti - seral (6 ani) , lucrand cu jumatate de norma timp de 3 ani dupa care venind revolutia n-am mai fost obligati sa lucram, se considera vechime in munca o parte din cei 6 ani. Va multumesc.

Sanda

2016-06-24 12:47:25


O facultate de subingineri de 3 ani , la zi este considerata perioada suplimentara? Va multumesc

Iacob

2016-04-27 11:57:05


Buna ziua, As vrea sa stiu daca cei 5 ani de facultate-curs de zi-influienteaza calculul pensiei si daca pensionandu-ma anticipat dupa o vechime de 35 de ani si noua luni voi mai fi penalizata. Daca ma pensionez anticipat partial cei 5 ani se mai adauga la vechime la implinirea stagiului complet (60 de ani si 6 luni)?

EVCONAF

2016-04-01 15:01:19


Am lucrat 7 ani si 4 luni angajata cu contract individual de munca, in conditii deosebite de munca, la un singur angajator, iar in adeverinta solicitata pentru calculul pensiei este facuta mentiunea ca in toata perioada, programul de lucru a fost de 10 ore pe zi. Cum se va calcula vechimea in munca respectiv, stagiul de cotizare in aceste conditii?

Bratu ioana

2015-12-09 07:15:07


Diplomele mêle de collège si universitaire obtinute in Canada nu au foSt luate in calcul la stabiliréa pensieI pentru limita de vars ta. Este correct? Merci!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie