Curs BNR

1 EUR = 4.9726 RON

1 USD = 4.5313 RON

1 GBP = 5.7463 RON

1 XAU = 296.8710 RON

1 AED = 1.2339 RON

1 AUD = 3.0003 RON

1 BGN = 2.5424 RON

1 BRL = 0.9302 RON

1 CAD = 3.3338 RON

1 CHF = 5.1634 RON

1 CNY = 0.6357 RON

1 CZK = 0.2047 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.1466 RON

1 HUF = 1.3150 RON

1 INR = 0.0544 RON

1 JPY = 3.0662 RON

1 KRW = 0.3506 RON

1 MDL = 0.2543 RON

1 MXN = 0.2641 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7852 RON

1 PLN = 1.1455 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0510 RON

1 SEK = 0.4374 RON

1 TRY = 0.1566 RON

1 UAH = 0.1245 RON

1 XDR = 6.0543 RON

1 ZAR = 0.2445 RON

Editia 8075 - 29 noi 21:56

Andrei, prima doză de heroină injectată la 13 ani: „Dacă vii şi îi spui unui adolescent că drogurile sunt rele…”

Autor: George ALDEA

Publicat la 20 noiembrie 2023

Exemplu de campanie antidrog oferit de poliţistul Daniel Zontea. Cu poveşti adevărate de viaţă, a umplut sala de la Aula Universităţii

Andrei, prima doză de heroină injectată la 13 ani: „Dacă vii şi îi spui unui adolescent că drogurile sunt rele…”

Când te trezeşti în fiecare dimineaţă cu gândul că în acea zi vei fi mai bun la muncă decât până atunci şi te gândeşti tot timpul ce ai de făcut pentru ca activitatea ta să conteze, rezultatele nu se lasă aşteptate. Din această categorie pare să facă parte agent şef principal Daniel Zontea, cel care nu se mulţumeşte doar cu bifarea altor 8 ore de muncă.

Prevenţie cu adevărat
De la sfârşitul verii, problema consumului de droguri în România a ajuns tot mai mult în atenţia părinţilor şi nu numai. Poliţia Română desfăşoară de mai mulţi ani activităţi de prevenţie, însă fără un impact asupra consumatorilor sau a potenţialilor consumatori de substanţe interzise.
Să împarţi pliante şi să schimbi două, trei vorbe cu tinerii este o activitate necesară de prevenţie, însă cu rezultate destul de slabe. Daniel Zontea şi-a spus, însă, că trebuie să treacă la nivelul următor, dacă doreşte să facă prevenţie cu adevărat. Astfel, el a organizat o întâlnire la care a invitat şi câţiva specialişti, dar cei mai importanţi speaker-i au fost tineri care, în trecut, au fost consumatori de droguri.
Poveştile de viaţă ale acestora sunt mult mai bine receptate de tineri, iar aceasta s-a văzut şi din faptul că sala a fost neîncăpătoare, deşi evenimentul a fost organizat în Aula „Sergiu Chiriacescu” a Universităţii Transilvania, una cu o capacitate de mai multe sute de locuri.

Cum s-a format echipa
Prin vară v-am scris, dacă vă amintiţi, că vreau să mă implic într-un proiect despre consumul de droguri. Atunci am scris aici, pe pagină, că îmi doresc să discut cu persoane care au consumat, consumă sau care sunt direct legate de acest fenomen al consumului de substanţe interzise. Unii aţi luat-o ca pe o formă poliţienească de investigaţii, însă cei mai mulţi dintre voi aţi înţeles mesajul că vreau să cunosc şi cealaltă latură a drogurilor, nu doar din prisma textului de lege, şi mi-aţi trimis foarte multe mesaje în privat. Alţii chiar aţi acceptat să vorbim public, cu identitatea la vedere, pe scenă”, a explicat Daniel Zontea cum a ajuns la organizarea evenimentului.
Aşa i-a cunoscut pe Ionuţ Sergiu, fost consumator, şi pe Imola, persoana care se preocupă ca Sergiu să vă poată împărtăşi trăirile sumbre din viaţa sa. Apoi i-a cunoscut pe Andrei Ştefan şi pe Alexei, tineri cu un trecut şi cu poveşti impresionante, iar mai târziu s-a întâlnit cu Mihnea, poreclit Hao, fost consumator care acum este student la psihologie şi îi ajută pe alţii să scape de dependenţă.
Hao i l-a recomandat pe Radu, un sportiv care nu a avut tangenţă cu drogurile, dar îi învaţă pe tineri cum să trăiască sănătos conform principiului „Mens sana, in corpore sano”. S-a format o echipă totul era gata, dar lipsea un element esenţial: banii. Un părinte care a vrut să rămână anonim i-a scăpat de această grijă, aşa că vineri, 17 noiembrie, toţi s-au strâns la Braşov şi le-au vorbit tinerilor.

Cum se ajunge la prima doză
Andrei Ştefan a povestit că a început să consume droguri la 13 ani. Are un frate mai mare cu trei ani şi acesta îşi injecta heroină, împreună cu alţi doi prieteni. Ca să arate că şi el este la fel ca băieţii mari, nici măcar nu s-a uitat când i-a fost injectată prima doză, deoarece avea teamă de ace.
Andrei a explicat că este foarte greu să opreşti noii consumatori să continue, spunându-le ce periculoase sunt drogurile.
„Dacă vii şi îi spui unui adolescent de 15, 16 ani că drogurile sunt rele, iar persoana respectivă este la prima, a doua experienţă de drog şi n-a experimentat nicio consecinţă, tu îi vei nega realitatea. Se va uita la tine şi se va întreba cine eşti de îi spui că drogurile sunt rele, când el experimentează ceva fain”, a explicat Andrei Ştefan.
Bărbatul ajuns la 37 de ani a renunţat la consumul de droguri de 11 ani şi acum îi ajută pe alţii să scape de acest flagel care lui Andrei i-a răpit nu mai puţin de 11 prieteni, i-a distrus ambii fraţi şi a dus la moartea mamei sale. În clasa a X-a nu a mai putut continua şcoala şi şi-a zis că îngheaţă anul şi va continua şcoala după ce se va sătura de droguri. Acum, la 37 de ani este în clasa a XII-a, pentru că îşi doreşte să facă o facultate.

Presiunea asupra fetelor este uriaşă
Andrei a organizat şi un scurt role-play. Două fete de clasa a VII-a au urcat pe scenă. Andrei le-a spus că se întâmplă să le placă de un băiat din clasa a IX-a şi merg la o petrecere unde este şi acesta, care până atunci nu a avut ochi pentru ele. Dintr-o dată, tânărul le vede şi, fără să le adreseze un cuvânt, le întinde joint-ul din care tocmai trăsese un fum.
Presiunea asupra fetelor este uriaşă, deoarece acestea erau îndrăgostite în secret de băiat şi le este foarte greu să-l refuze. Andrei le-a explicat că, de foarte multe ori, aşa începe consumul de droguri. El le-a dat şi soluţia ieşirii dintr-o astfel de situaţie: să găsească un motiv pentru care să plece din acel loc chiar în acel moment.

Un eveniment… de repetat
Toţi tinerii care au urcat pe scenă au avut poveşti impresionante. Evenimentul creat de Daniel Zontea i-a ţinut cu sufletul la gură pe toţi cei prezenţi din primul până în ultimul minut şi, cu siguranţă, îi poate ajuta pe cei care se gândeau să încerce drogurile sau îşi doresc să scape de dependenţa de droguri.


 

+6 -0

Comentarii

'Grigore Gheba'

2023-11-20 08:25:31


'Și apropo, sala neîncăpătoare??!! În foto sunt ocupate jumătate din locuri. Măcar dacă mințiți, mințiți credibil, ce naiba, fiți profesioniști.'

'Grigore Gheba'

2023-11-20 07:32:34


'Fără supărare, dacă un polițist are atâtea angoase și tare psihice încât se tatuează ca un interlop, nu prea mai există diferențe între cele două categorii.'

'Willy'

2023-11-20 02:29:44


'Noi stim de la ziare de un alt politist, mai hotarat cu drogurile. Le vindea bine merci. Asa ca ne lasa rece campania asta de PR.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie