Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 21:46

Andor Bidiga, cel mai tânăr pompier: „Am vrut să fie agent de penitenciar, apoi jandarm, însă până la urmă am decis să mă fac pompier”

Autor:

Publicat la 19 august 2021

Andor Bidiga, cel mai tânăr pompier: „Am vrut să fie agent de penitenciar, apoi jandarm, însă până la urmă am decis să mă fac pompier”

Braşoveanul Andor Bidiga, cel mai tânăr pompier care s-a luptat cu flăcările în Grecia
Braşoveanul Andor Bidiga qre vârsta la care mulţi tineri se gândesc doar la distracţie însă el tocmai s-a întors dintr-o misiune extrem de dificilă. A fost înaintat în grad şi recompensat cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, alături de ceilalţi 107 colegi care au mers să lupte cu incendiile devastatoare din Grecia.
Luni, cei 108 pompieri care au participat la misiunea din Grecia au fost recompensaţi şi cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
„Pentru mine a fost un moment de mândrie şi emoţie. Să primeşti Emblema de onoare la început de carieră este remarcabil. Este un început bun şi vreau să continui pe drumul acesta, să particip la cât mai multe misiuni. Dacă mâine s-ar face apel pentru o nouă misiune, aş fi primul înscris”, a mărturisit plutonierul Andor.

„Mă simţeam pregătit”
Plutonierul Andor Bidiga este la prima misiune internaţională. Are 20 de ani şi este la început de carieră. Face parte din Detaşamentului 1 Braşov. El a povestit cum a luat decizia să plece în Insula Evia, în timp ce se afla la cumpărături cu prietenii, fiind în concediu.
„A fost ceva spontan. Eu mă aflam în concediu de odihnă. Tocmai ce mă întorsesem de la mare şi eram cu nişte prieteni într-un magazin de bricolaj. Voiam să îmi cumpăr nişte parchet pentru apartament. Când am văzut mesajul pe grupul de muncă, m-am hotărât chiar în momentul acela că vreau să fiu acolo să particip la misiune. Nu am mai fost la astfel de misiuni, însă, la nivel local, am participat la multe intervenţii periculoase. Mă simţeam pregătit. Am luptat cu toţii cot la cot, însă colegii mei au mai multă experienţă şi m-au ajutat enorm. Am încă multe de învăţat de la ei”, a explicat plutonierul Andor Bidiga pentru Ziare.com.

„Mi-a plăcut implicarea localnicilor”
Andor Bidiga a mai povestit că a fost impresionat în momentul în care au ajuns cu toţii în Insula Evia din Grecia.
„Ziua care m-a impresionat cel mai mult a fost chiar cea în care am ajuns la locul focarului. Mi-a plăcut modul în care ne-am organizat şi am intervenit, mi-a plăcut foarte mult implicarea localnicilor încă din prima zi, faptul că ne aduceau apă, mâncare şi toate resursele necesare pentru îndeplinirea misiunii. În prima zi chiar nu s-a simţit căldura atât de tare. Din cauza norilor imenşi de fum nici măcar soarele nu se mai vedea pe cer. În primele două zile am luptat cu focul propriu-zis, apoi ne-am mobilizat forţele pentru limitarea incendiului şi protejarea zonei”, a explicat pompierul.
Cele mai dificile momente au fost cele în care trebuiau să parcurgă zonele accidentate şi zonele imense pârjolite de foc. Lucrau în ture de câte şase ore, însă erau la dispoziţie întreaga zi.

„Eram acolo pregătiţi pentru orice”
„Noi ca echipaj suntem cinci: servanţii, conducătorul autospecialei şi comandantul de echipaj. De obicei, conducătorul autospecialei rămânea la maşină pentru a ne asigura resursele necesare: apă, unelte, comandantul de echipaj acţiona în binom cu servantul II şi iar servantul I cu III. Adică eram câte doi şi participam împreună, tot echipajul. Teoretic, turele erau de şase ore, însă eram disponibili pe tot parcursul zilei. Dacă era nevoie de ceva, eram acolo pregătiţi pentru orice. Localnicii ne mulţumeau că suntem acolo şi că îi ajutăm. Chiar un copil venise să ne aducă porumb şi prăjituri. Nu l-am prins eu, ştiu de la colegi. Ei ne priveau cu admiraţie şi cu respect. Iar acest lucru a contat foarte mult pentru moralul nostru”, a mai povestit cel mai tânăr pompier care a fost în misiune în Grecia.

Părinţii şi iubita i-au dus dorul şi grija
Timp de 10 zile, cât a stat în Grecia, părinţii şi iubita lui i-au dus grija şi dorul.
„Am iubită, da. Pe tot parcursul misiunii am avut toată susţinerea atât din partea iubitei mele cât şi din partea familiei. Vorbeam în fiecare zi la telefon, după ce terminam tura. Ei probabil se temeau pentru mine, eu nu prea îmi făceam griji din punctul acesta de vedere. Era suficient că îşi făceau ei griji pentru mine. Părinţii au fost foarte îngrijoraţi la început. Apoi, după ce am ajuns la faţa locului şi ne-am dat seama de complexitatea misiunii, am încercat pe cât posibil să nu le dau motive de îngrijorare, mai ales că noi eram pregătiţi şi pentru astfel de intervenţii. Încarcam să îi conving că nu este niciun risc, că suntem asiguraţi, ştim ce facem”, a explicat Andor.
Până să se hotărască să urmeze meseria de pompier, Andor Bidiga se gândea la cu totul alte profesii. Însă a avut o oportunitate şi a profitat de ea.
„Eu demult mi-am dorit să fac parte din sistem. La început îmi doream să fiu agent de penitenciar, apoi jandarm, însă până la urmă am decis să mă fac pompier. Acum îmi dau seama că meseria aceasta mi se potriveşte cel mai bine. Am terminat Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă Pavel Zăgănescu Boldeşti şi în prezent sunt la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport”, a povestit tânărul.

+1 -1

Comentarii

'Raoke'

2021-08-19 09:00:42


'„Eu demult mi-am dorit să fac parte din sistem.” spune tot. TOT! Nimeni nu mai vrea sa munceasca, sa fie util societatii, toti vaneaza banul obtinut usor, uneori fara munca si pensionarea la 40-45 de ani. Cine mai poate, cei care nu-s „in sistem”, SA FUGA! SA FUGA CAT MAI POT DIN TARA ASTA PROST FACUTA!'

'Willy'

2021-08-19 08:21:06


'Sa ne reamintim un pic din actiunile \"eroice\" ale pompierilor ISU. Colectiv,30 octombrie 2015: https://www.vice.com/ro/article/xwek4q/primele-imagini-de-dupa-colectiv'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie