Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:08

Ancheta „săracul cu 2 maşini”. Cazurile sociale de pe strada Zizinului intră la reevaluare

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 18 februarie 2020

Asta după ce s-a constatat că sunt persoane care îşi subînchiriază locuinţa socială sau au un trai mai bun decât al unui caz social. Şi maşină. Analiza va fi făcută în următoarea jumătate de an

Ancheta „săracul cu 2 maşini”. Cazurile sociale de pe strada Zizinului intră la reevaluare

Locatarii din blocul de locuinţe sociale de pe strada Zizinului vor fi verificaţi, în următoarea perioadă, asupra situaţiei lor. Verificarea se face, conform regulamentului, la 5 ani de la atribuirea locuinţei, dar, între timp, s-a constatat că acolo sunt şi situaţii care nu se încadrează în „caz social”.

Contractele vor fi prelungite pentru şase luni
„Acum 5 ani, în baza unui regulament aprobat, au fost repartizate apartamentele unor familii care se încadrau în aceste criterii stabilite. După 5 ani se face o reevaluare a situaţiei, pentru că sunt familii care nu mai corespund criteriilor, au un alt standard, fie au venituri mai mari, unii au renunţat pentru că s-au mutat din Braşov sau au fost corecţi şi au spus că au găsit o soluţie. (…) Voi propune Consiliului Local completarea  proiectului de hotărâre care stabileşte criteriile în urma cărora s-au stabilit punctajele. Să ţină cont de nişte situaţii analizate în aceste zile. O să prelungim cu 6 luni de zile aceste contracte şi în aceste 6 luni vom face o analiză pe fiecare familie şi apartament în parte. Analizăm la sânge, pentru că sunt situaţii reale şi adevărate, dar oamenii dintr-o delăsare sau necunoştinţă de cauză nu au prezentat ce au spus. Nu au adus documente la un dosar de anchetă socială. Am vorbit cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Serviciul de administrare, să luăm fiecare familie la mână şi povestea spusă de fiecare să fe însoţită de documente şi acte, pe baza cărora să fie reanalizat punctajul şi aceste familii să rămână în continuare acolo.  (…) Oamenii ştiu despre fiecare acolo, care sunt rău platnici, cum se comportă, necivilizat, aruncă gunoiul pe geam, au maşini. Adică nu poţi să fii caz social cu 2 maşini în viaţa de zi cu zi, dar în acte să figurezi cu venituri zero. De asemenea, sunt situaţii unde tot ei spun că sunt persoane care locuiesc acolo, teoretic, care sunt plecate din ţară, dar dau anunţ de subînchiriere a locuinţei. Nu putem lăsa lucrurile aşa. Cei care, într-adevăr, au o situaţie socială justificată şi argumentată, ei sigur vor rămâne acolo şi vor avea prelungire pentru următoarea perioadă de contract pentru a-şi putea duce viaţa în condiţii civilizate”, a precizat, luni, primarul municipiului Braşov.
Cazurile justificate vor rămâne în continuare acolo, cei care nu mai reprezintă cazuri sociale, vor trebui să elibereze locuinţa.

Evacuarea unilaterală, oprită în urma unei sesizări a unei braşovence
Pe de altă parte, primarul a ţinut să dea asigurări că toate persoanele vor fi evaluate corect şi că nicio persoană care se află într-o situaţie dificilă nu va fi prejudiciată. „Am citit, zilele trecute, o informaţie postată de o braşoveancă pe FB cu privire la ce se va întâmpla cu cei care locuiesc în blocul social de pe str. Zizinului. Am asigurat-o şi personal, dar vreau să o asigur şi public, că nicio persoană care se încadrează într-o situaţie socială mai deosebită nu va trebui să elibereze locuinţa. Acele locuinţe au fost gândite pentru a da o mână de ajutor celor aflaţi într-o situaţie mai grea. Atâta timp cât ei sunt de bună credinţă, respectă angajamentele pe care şi le-au luat, dar încă sunt într-o situaţie grea, nu este corect să le retragem ajutorul pe care Municipalitatea l-a oferit. Aşa cred că este corect şi de aceea am solicitat Direcţiei de Asistenţă Socială ca până mâine (luni, n.r.) să îmi prezinte o analiză a situaţiei fiecărei familii în parte. (...) Aş vrea să îi mulţumesc doamnei Elena Paul Mate pentru dăruirea ei în sprijinul celor aflaţi în nevoie”, a transmis primarul George Scripcaru. Elena Paul Mate (foto) este o braşoveancă care, duminică, a făcut o sesizare pe facebook, la care tot duminică a primit răspuns de la primar.

„Este vorba de locuinţele sociale din strada «Zizinului» nr. 144. Cum să trimiţi decizie de evacuare unei femei bolnave de cancer, care merge în mai pentru operaţie pe cord la Bucureşti? Femeia are un băiat de 26 de ani care a făcut împrumut la bancă să-şi ţină mama în viaţă. Mama lui este la cumpănă de viaţă, dar aşa, în starea asta, merge 3 ore pe zi să muncească, să aibă bani pentru traiul zilnic, pentru chirie şi utilităţi. Are 48 de ani şi viaţa pentru ea este o luptă. Certificat de handicap de 375 lei şi 704 lei pensie de boală. O altă femeie de 59 de ani cu ciroză, 12 ani a fost în pensie de handicap locomotoriu, acum cu o pensie de 1.291 lei, divorţată, a crescut un copil singură. Copil care a terminat în 2018 liceul şi abia anul trecut, în iarnă, a putut găsi un serviciu. Medicamentele, chiria, utilităţile... Cu ce mai rămâi? O altă familie cu doi copii, de 9 şi 7 ani. Mama lucrează 4 ore pentru 900 de lei, ca să poată lua copiii de la şcoală. Tatăl am reuşit azi să-l angajez (...). O altă familie, soţ (32 ani) şi soţie (31 ani) care au crescut la casa de copii din Făgăraş şi Victoria, cu un frate nevăzător (26 ani) şi cu un copil de 9 ani. Venitul lor pentru 4 persoane - vreo 4.000 lei, utilităţi, chirie, medicamente pentru nevăzătorul frate... O altă femeie singură, 48 de ani, cu o fată de 28 şi cu o alta de 14 ani. A crescut fetele singură. Cea de 28 de ani lucrează. Venitul lor, cam 3.000 lei... Utilităţi, chirie... Motivul Primăriei Braşov şi al Centrului de Ajutor Social este că timp de 5 ani, cât au stat la locuinţa socială mai sus menţionată, au avut timp să-şi îmbunătăţească situaţia financiară şi să-şi plătească o chirie, pentru că alţii sunt în situaţie mai gravă ca a lor. Un motiv întemeiat, oare? Toţi cei mai sus menţionaţi sunt cu chiria la zi şi cu utilităţile la fel. Mai puţin familia provenită din casele de copii. Au fost cu mâna şi piciorul în gips şi 6 luni au stat în concediu de boală”, a scris femeia, către autorităţi.  După ce a primit şi personal asigurări că situaţia va fi clarificată (contractele urmând a fi prelungite 6 luni, pentru o analiză caz cu caz), braşoveanca a ţinut să transmită şi public un mesaj: „Mulţumesc, domnule George Scripcaru! Azi, dialogul cu dumneavoastră a fost o încântare şi o linişte sufletească pentru mine. Deşi este duminică, omul George Scripcaru munceşte (...) Mulţumesc, George Scripcaru, pentru dialogul avut cu Dumneavoastră”.

44 de apartamente, atribuite în 2014
Reamintim că actualul bloc de locuinţe sociale, cu 44 de apartamente, a fost amenajat în locul fostului cămin al Liceului de Alimentaţie Publică. Lucrările s-au finalizat în 2014, când au intrat acolo 44 de cazuri sociale, aflate în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială. Locuinţele au fost alocate pentru o perioadă de 5 ani. În cazul familiilor în care se justifică continuarea acordării acestui sprijin, primarul va prezenta Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care aceşti beneficiari să fie protejaţi social.

+8 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie