Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 19:12

ANAF-ul, acuzat că are preferaţi printre agenţii de muncă temporară

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 23 sepembrie 2014

Peste 40 de firme s-au întâlnit la Braşov pentru a gândi o modalitate de a protesta faţă de valul de controale printre companiile din acest domeniu

ANAF-ul, acuzat că are preferaţi printre agenţii de muncă temporară
Peste 40 de companii care activează ca agenţii de muncă temporară s-au întâlnit, ieri, la Braşov pentru a discuta modul în care vor protesta împotriva controalelor pornite de ANAF împotriva lor. „Din cauza neconcordanţei între legislaţia europeană şi cea naţională, precum şi a neconcordanţei dintre  modul de interpretare a legislaţiei din domeniu de către diferitele instituţii de control, s-a ajuns în situaţia în care agenţiile de muncă temporară controlate în ultima perioadă să aibă activitatea blocată, ceea ce afectează angajaţii care lucrează temporar în străinătate. Cele câteva sute de firme care activează în acest domeniu au peste 100.000 de angajaţi pe  durata nedeterminată sau determinată, care riscă, în perioada următoare, să aibă activitatea blocată sau, chiar mai rău, să rămână fără loc de muncă”, se arată într-o adresă a organizatorilor, Power Interima - o agenţie de muncă temporară din Braşov 
Angajaţii acestor firme au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată. În general, în momentul în care salariatul primeşte o misiune de muncă temporară, contractul său pe durată nedeterminată este suspendat şi se încheie un contract punctual de muncă pentru respectiva misiune. Dacă respectiva misiune presupune şi implică detaşarea salariatului în afara localităţii, salariatul urmează să primească, pe lângă salariul de încadrare, şi o diurnă. Cele două, salariu şi diurnă, le asigură salariaţilor un venit mediu net de peste 1.500 euro/ lună, estimându-se că venitul mediu net încasat de către un salariat detaşat temporar în străinătate este de, în medie, 1.800 euro pe lună.
 
Fiscul, incosecvent
Din luna iulie a început o acţiune de control, derulată de către Direcţia Antifraudă, care vizează agenţiile de muncă temporară care detaşează personal în străinătate. Teoria Ministerului de Finanţe este aceea că un salariat temporar, care încheie un contract pentru o anumită misiune pentru a pleca din ţară, nu ar avea dreptul să primească pe perioada respectivă diurnă, deoarece ştia şi şi-a asumat faptul că va pleca din ţară.
„În cazul a circa 99% dintre societăţile controlate, autorităţile au instituit un sechestru asigurător asupra conturilor. Chiar dacă se permite plata salariilor, acest lucru duce la blocarea instantanee a activităţii, deoarece angajatorii nu mai pot plăti pentru biletele de avion/ deplasările angajaţilor către şi de la locul de detaşare. O parte dintre aceste societăţi au fost controlate anterior şi s-a considerat că nu exista nimic în neregulă. Suntem în posesia cel puţin a unui asemenea act de control, ceea ce dovedeşte inconsecvenţa fiscului. În multe cazuri echipele de control au consemnat în registrul de control «control inopinat» şi au refuzat să consemneze care sunt impozitele şi taxele vizate, deşi în mod transparent sunt vizate diurnele plătite şi recalificarea fiscală a acestora”.
 
România ar putea pierde taxele pe salariile detaşaţilor
Fiscul nu a luat în considerare că în măsura în care salariaţii trimişi în străinătate nu mai sunt consideraţi salariaţi detaşaţi, acest lucru înseamnă că ei îşi desfăşoară efectiv activitatea ca parte a unui aşezământ stabil în străinătate şi, pe cale de consecinţă, nu vor mai plăti deloc impozite şi taxe în România şi le vor plăti exclusiv în străinătate. Astfel, statul român ar putea fi pus în situaţia de a restitui toate impozitele şi taxele deja încasate în legătură cu activitatea acestor salariaţi în ultimii 5 ani.
„La ora actuală, fiscul consideră ca aceşti salariaţi nu ar fi fost în realitate salariaţi detaşaţi. Nu s-a luat în calcul că Statul Român a eliberat în mod individual un formular de detaşare, în conformitate cu directivele europene, care atestă că salariaţii respectivi erau salariaţi detaşaţi”, mai spun agenţiile de muncă temporară. 
 „Am putut determina cu certitudine faptul că sunt anumite judeţe în care nu s-au derulat până la ora actuală niciun fel de acţiuni de control. Acest lucru naşte suspiciunea că s-a instituit tematica de control doar la anumite direcţii regionale în scopul exclusiv de a elimina concurenţa din piaţă. Din cunoştinţa noastră, la niciuna dintre aceste societăţi nu s-a făcut un control de fond pe tema acestor diurne, ceea ce face imposibilă obţinerea unei decizii în justiţie de suspendare, împrejurare care ne îndreptăţeşte să credem că scopul este de a bloca activitatea acestor contribuabili”, conchide comunicatul remis. 
Până la închiderea ediţiei, nu am obţinut un punct de vedere de la ANAF.
 
+4 -0

Comentarii

STOP HOTIA!!!

2014-12-22 19:08:08


Dragilor, nu mai puneti botu, la ce vand aceste agentii de munca temporara. De fapt se face un sclavagism mascat adica iau sclavi din Romania se platesc taxe doar pentru salariul minim pe economie si restul se da ca si diurna - mai bine zis la negruuuu.....Sunt cercetari in toata Europa cu privire la acest mod de a face evaziune fiscal. Doamna Ionela, cate zile stau angajatii Dumneavoastra in Romania ca sa ii numiti detasati? Dragilor, este ilegal din 2007 ceea ce practica aceste agentii de munca temporara, numai ca pana acum nu au fost pedepsiti pentru ca dadeau SPAGA.....si daca acum nu prea mai merge ei incearca sa ne convinga ce de fapt este LEGAL. Se face detasare de personal pe categorii de oameni care nu prea cunosc legea si care sunt dispusi sa lucreze pe jumatate din banii pe care utilizatorul fortei de munca I-ar plati in mod normal unui angajat din tara respectiva. Si de fapt se face dubla evaziune fiscala - agentia de munca temporara face evaziune in Romania, iar Utilizatorul fortei de munca face evaziune in tara sa.....PAM PAM.....asa ca lasati gargara asta ieftina ca nu suntem toti iesiti din grota.

ionela

2014-11-11 23:03:21


MOBILIZARE SOCIETATI AFECTATE – Distrubuiti masiv Societatile care platesc diurne personalului detasat in strainatate sunt invitate la o mobilizare generala (societati din orice domeniu: constructii, agriculatura, munca temporara, transporturi, hoteluri, vanzari etc..) intrucat controalele recente de la ANAF si antifrauda obliga la impozitarea tuturor diurnelor. http://www.detasare.com/mobilizarea-companiilor-care-detaseaza-personal/

ionela

2014-11-07 10:31:31


MOBILIZARE SOCIETATI AFECTATE - Distrubuiti masiv Societatile care platesc diurne personalului detasat in strainatate sunt invitate la o mobilizare generala (societati din orice domeniu: constructii, agriculatura, munca temporara, transporturi, hoteluri, vanzari etc..) http://www.detasare.com/mobilizarea-companiilor-care-detaseaza-personal/

Elena

2014-10-01 20:01:25


Romania cred ca vrea sa isi aduca oamenii acasa pentru ca sunt atat de multe locuri de munca disponibile incat nu are cine sa lucreze :))). Este tragic ceea ce se intampla si modul in care ne tavaleste statul nostru drag. ASTA ESTE TARA IN CARE TRAIM!!!!!!!

ionela

2014-09-30 00:31:27


asa inteleg conducatorii nostri sa isi obtina sumele colosale pentru campaniile electorale, chiar daca lasa sute de mii de romani fara loc de munca si fara o baza legala clara (va rog cititi) :

Umit Dogandere

2014-09-28 14:10:26


STATULROMANIA DACA SE INCHIDE FIRMELERESPECTIVE.OSA PRIMEASCA 100 DE MII DE ANGAJATI IN SOMAJ.CU SIGURANTA..VOM VEDEA ATUNCI DE UNDE PLATESTE ?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie