Curs BNR

1 EUR = 4.9714 RON

1 USD = 4.6645 RON

1 GBP = 5.8281 RON

1 XAU = 359.6861 RON

1 AED = 1.2702 RON

1 AUD = 3.0351 RON

1 BGN = 2.5418 RON

1 BRL = 0.9160 RON

1 CAD = 3.3961 RON

1 CHF = 5.1091 RON

1 CNY = 0.6445 RON

1 CZK = 0.1960 RON

1 DKK = 0.6664 RON

1 EGP = 0.0981 RON

1 HUF = 1.2695 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0434 RON

1 KRW = 0.3379 RON

1 MDL = 0.2626 RON

1 MXN = 0.2831 RON

1 NOK = 0.4295 RON

1 NZD = 2.7852 RON

1 PLN = 1.1672 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4309 RON

1 TRY = 0.1443 RON

1 UAH = 0.1183 RON

1 XDR = 6.1441 RON

1 ZAR = 0.2488 RON

Editia 8163 - 16 apr 10:16

An de excepţie. „Meşotă” trimite 2 clase de elevi la olimpiadele naţionale

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 18 aprilie 2019

46 de elevi în 17 tipuri de olimpiade şi concursuri. Etapa naţională

An de excepţie. „Meşotă” trimite 2 clase de elevi la olimpiadele naţionale

46 de elevi ai Colegiului Naţional „Dr. Ioan Meşotă” îşi vor reprezenta şcoala care îi formează în 17 tipuri de olimpiade şi concursuri, etapa naţională. La o medie de 25 de elevi într-o clasă, poţi spune uşor că „Meşotă” îşi trimite 2 clase la olimpiadele şi concursurile naţionale.

De la clasa a V-a până la a XII-a
Elevii calificaţi în fazele naţionale sunt elevi din toate clasele, începând de la clasa a V-a până la clasa a XII-a. Unii dintre ei merg chiar la două olimpiade naţionale. Alexandra, din clasa a VII-a, va merge şi la matematică, şi la fizică. Performanţa ei este explicată prin pasiune şi profesori care o sprijină, dar şi multă muncă. „Sunt poate discipline grele, dar este totuşi o frumuseţe abstractă a lor, pentru mine nu sunt grele. În fiecare zi lucrez, în medie, două ore: o oră şi jumătate la matematică şi o jumătate de oră la fizică”, a explicat Alexandra Curea, din clasa a VII-a.
Unul dintre profesorii pregătitori la matematică este Aurel Bârsan, fost olimpic la aceeaşi disciplină. „E o muncă grea, de zi cu zi. Să-i faci pe elevi să iubească matematica nu e uşor, mai strecurăm şi o glumă, mai găsim aplicaţii practice, dar este şi propriul exemplu”, a explicat prof. Aurel Bârsan.Cei mai mulţi olimpici sunt la română
Cei mai mulţi calificaţi la faza naţională o are limba şi literatura română, incluzând aici şi lingvistica. Daria, acum elevă în clasa a XII-a, are exerciţiul olimpiadelor chiar din clasa a V-a. Atunci chiar s-a clasat pe locul 2 la faza naţională. Pe primul loc a fost colega ei de bancă. Acum vrea să ajungă pe primul loc.  
„Pregătirea este una treptată, nu de pe un an pe altul, cunoştinţele le acumulezi din clasa a V-a, dar pe măsură ce avansezi în vârstă şi ajungi la un nivel mai înalt, trebuie şi cunoştinţele să se perfecţioneze, să te interesezi în legătură cu literatura universală, deşi ea nu se studiază la clasă, să te informezi mai mult, să te documentezi, desigur, ai şi ajutorul profesorului de la clasă, dar e nevoie să ai şi tu iniţiative”, a explicat Daria Spătariu, elevă în clasa a XII-a.
Una dintre profesoarele pregătitoare este Evelina Cârciu, care reuşeşte an de an să insufle tinerilor dragostea pentru literatură şi să-i motiveze să citească, într-o epocă din ce în ce mai puţin interesată de cartea în format tipărit. „Citim împreună poezii, se apropie uşor de ea, se apropie de proza scurtă şi apoi parcurg romanul cel lung. Foarte mulţi sunt căutători, citesc cu o dorinţă enormă de autocunoaştere, vor să afle despre ei şi despre lumea încâlcită în acre trăiesc. Literatura le oferă lentilele necesare”, a explicat prof. Evelina Cârciu.

Un italian pentru germană
Mulţi calificaţi sunt şi la limba şi literatura germană. Unul dintre concurenţi este Roberto Davide Casalino, născut în Italia. Stră-străbunica lui era din Linz, Austria, şi e foarte mândru de originile sale şi de liceul pe care-l urmează, cu atât mai mult cu cât şi cel care dă numele prestigiosului liceu, doctorul Ioan Meşotă, a făcut studii în Germania. „Am ales acest colegiul pentru că ştiam că are această opţiune, limba germană, la noi, limba germane are o tradiţie veche, ce se întinde de-a lungul a 150 de ani. Chiar profesorul Meşotă, întemeietorul colegiului nostru, şi-a făcut principalele studii în Germania. Catedra de germană este unică între liceele centenare din Braşov, pe secţia de bilingv”, a explicat tânărul.  
Este pregătit de prof. Beatrice Greif. „La noi în liceu există o tradiţie în ceea ce priveşte învăţarea limbii germane. Avem clase bilingve, suntem şcoală parteneră a Republicii Federale Germane, se desfăşoară examenul Sprach Diplom. Suntem mândri să avem 6 elevi calificaţi la această etapă naţională”, a explicat prof. Beatrice Greif.

Un an bun
Este un an bun pentru Colegiul „Dr. Ioan Meşotă”, dar toate rezultatele de până acum vin graţie unei munci susţinute şi seriozităţii. „Există un nou regulament al organizării olimpiadelor şcolare, un nou mod de promovare la fazele naţionale ale diferitelor discipline şi-n urma acestuia avem un număr foarte mare de calificaţi la olimpiadele naţionale. (…) Avem cinci elevi calificaţi la două discipline. Calendarul naţional permite participarea elevilor şi la două olimpiadelor, este un nou lucru, până acum se suprapuneau, acum se întind pe parcursul a trei săptămâni. (…) Trebuie sprijiniţi, e multă muncă, o muncă în echipă aici incluzând profesorul de pregătire, există Centrul de excelenţă, centrele de performanţă emag”, a precizat profesorul Ovidiu Tripşa, director al Colegiului.
Etapele naţionale ale olimpiadelor sunt programate în a doua jumătate a lunii aprilie şi în prima parte a lunii mai.

+8 -0

Comentarii

adi

2019-04-26 01:37:26


realitatea invatamantului este cu totul alta! Ar trebui sa NU mai producem elite (are oricum pleaca inafara, nu raman sa munceasca in RO), ci ar trebui sa crestem gradul de educare al majoritatii elevilor! iata realitatea invatamantului romanesc: https://youtu.be/A-PfhaiGIKU

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie