Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6069 RON

1 GBP = 5.8086 RON

1 XAU = 300.1903 RON

1 AED = 1.2543 RON

1 AUD = 3.0214 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.9294 RON

1 CAD = 3.4168 RON

1 CHF = 5.2289 RON

1 CNY = 0.6403 RON

1 CZK = 0.1954 RON

1 DKK = 0.6676 RON

1 EGP = 0.1489 RON

1 HUF = 1.2799 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0680 RON

1 KRW = 0.3453 RON

1 MDL = 0.2583 RON

1 MXN = 0.2707 RON

1 NOK = 0.4401 RON

1 NZD = 2.8418 RON

1 PLN = 1.1505 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0498 RON

1 SEK = 0.4436 RON

1 TRY = 0.1492 RON

1 UAH = 0.1197 RON

1 XDR = 6.1102 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8126 - 21 feb 19:52

Ambrozia devine problema primăriei. Există lege, dar nu şi norme de aplicare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 16 octombrie 2023

Din 2024, autorităţile vor putea interveni însă şi pe terenuri private, dacă proprietarul nu o face

Ambrozia devine problema primăriei. Există lege, dar nu şi norme de aplicare

Ambrozia de pe terenuri va putea fi tăiată de autorităţi, dacă proprietarul nu o face. Legea privind combaterea ambroziei a fost completată în acest sens, printr-un proiect adoptat de Parlament cu unanimitate de voturi, legea fiind promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis în 10 octombrie, dată la care decretul emis de şeful statului a fost publicat în Monitorul Oficial al României.

Constatare: cu o amendă nu se rezolvă problema
Până acum, legea ambroziei prevedea că autorităţile locale trebuie să identifice terenurile pe care creşte această buruiană, apoi să îi someze pe proprietari să cureţe suprafeţele până pe 30 iunie. Primul control trebuia făcut în intervalul 1- 15 iulie, iar lipsa de măsuri se sancţiona doar cu avertisment. De abia la al doilea control (impus în intervalul 16 iulie – 31 octombrie), proprietarul putea fi amendat.
Totodată, până la noua lege (care modifică Legea nr. 62/2018), primăria nu putea interveni pe terenuri private, iar problema de fond nu se rezolva: proprietarul putea fi într-un final amendat, dar ambrozia rămânea netăiată.
Dacă planta nu este distrusă în perioada în care înfloreşte, polenul acesteia creează alergii. Alergia la ambrozie este frecvent întâlnită, nu de puţine ori simptomele fiind severe în zonele în care aceasta planta s-a răspândit cu rapiditate.
Noua lege adoptată de Parlament obligă proprietarii să cureţe ambrozia de pe terenuri cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, pe toată perioada de vegetaţie. Tot ca noutate: proprietarul poate solicita Primăriei să efectueze lucrarea, contra cost. Dacă proprietarul nu ia nicio măsură sau nu permite accesul pe proprietatea sa, primarul trebuie să se adreseze instanţei, cu o procedură de urgenţă, să realizeze lucrarea şi apoi să impute costurile proprietarului.

De acum, obligaţii pentru toată perioada de vegetaţie. Primăriile, responsabilizate
„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, prevede acum actul normativ.
Proprietarii pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală prevăzută subzistă.
Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale.
În situaţia în care autorităţile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii nu au efectuat lucrări de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăţa. În toate cazurile în care proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administraţiei publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor. Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, stipulează legea.

În vigoare, din 2024
Noile măsuri nu vor intra, însă, prea repede în vigoare, asta pentru că, tot în legea amintită se arată că „în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a Ministerului Sănătăţii, va adopta hotărârea de modificare şi completare a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018, cu modificările şi completările ulterioare”. Altfel spus, dacă se respectă acest termen, primăriile vor putea interveni pe terenurile private în cursul anului 2024.

Ambrozia nu este o problemă majoră în Braşov
Reprezentanţii Primăriei Braşov ne-au declarat că aşteaptă normele de aplicare a legii şi au precizat că în acest moment, ambrozia nu reprezintă o problemă majoră în municipiu.
„Unde au fost identificate aceste plante, în urma notificărilor transmise de noi, proprietarii au intervenit”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Unde a fost găsită ambrozia în anul 2022
Conform informaţiilor Primăriei Braşov, anul trecut au fost derulate acţiuni de identificare a terenurilor pentru care au fost transmise numeroase sesizări telefonice că sunt invadate de ambrozie şi pentru terenurile cu vegetaţie crescută necontrolat. „Urmare a verificărilor poliţistilor locali din cadrul biroului, s-a constatat faptul că zonele unde a fost identificata existenta ambroziei sunt terenul fostului IUS, situat pe strada Hărmanului şi în zona cimitirelor Micşunica şi Sfinţii Arhangheli, iar urmare a identificarii proprietarilor şi somării acestora, terenurile au fost igienizate în cel mai scurt timp”, a explicat Toarcea.

Multă vegetaţie crescută necontrolat în cartierul Tractorul
Tot anul trecut, în urma controalelor în teren au fost identificate 75 de terenuri cu vegetaţie crescută necontrolat, suprafeţe care au fost igienizate de către proprietari urmare a demersurilor iniţiate de către poliţiştii locali. În această situaţie au fost identificate areale situate în proximitatea zonelor de locuit, cele mai multe fiind în cartierul Tractorul. Au fost emise 75 somaţii pentru salubrizarea terenurilor lăsate în paragină din municipiu,  terenuri invadate de buruieni, pe care s-au constituit şi depozite de deşeuri. „Astfel, urmare a înştiinţării acestora asupra obligaţiilor ce le revin, terenurile au fost igienizate (cosite) în cel mai scurt timp. A fost igienizată o suprafaţă totală de aproximativ 13,5 hectare”, a mai declarat Toarcea.  
Pentru anul 2023, datele sunt în curs de centralizare.

+5 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie