Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 11:13

Ambasadorul Sloveniei în România, „ambasador” al Braşovului în Slovenia

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 iulie 2021

„Atunci când cineva mă întreabă ce să viziteze în România, eu recomand Braşovul”

Ambasadorul Sloveniei în România, „ambasador” al Braşovului în Slovenia

Ambasadorul Republicii Slovenia în România, Excelenţa Sa Lea Stancic, a efectuat o vizită în judeţul Braşov, în perioada 22-23 iulie 2021, având întâlniri oficiale atât cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov, cât şi cu cei ai Primăriei.

„De fiecare dată când ajung la Braşov, mă simt ca acasă”
Astfel, vineri, 23 iulie, domnia sa a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban, la sediul instituţiei. La întâlnire au mai participat Ionuţ-Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi Alina Szasz, manager public al CJ Braşov.  În timpul discuţiilor cu reprezentanţii administraţiei judeţene, o primă remarcă a oaspetelul sloven a fost că „de fiecare dată când ajung la Braşov, mă simt ca acasă. Ori de câte ori primim la ambasadă delegaţii din Slovenia, le aducem la Braşov, iar atunci când cineva mă întreabă ce să viziteze în România, eu recomand Braşovul”, amintind că  prima vizită în România a făcut-o în anul 1972, când a venit să schieze la Predeal.   
În continuare, oaspetele sloven a trecut în revistă obiectivele pe care ţara sa le-a stabilit pentru perioada de şase luni în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, între care rezolvarea problemelor de mediu este prioritară. De altfel, în opinia sa, agenda politică a Sloveniei şi cea a României sunt similare, ambele state urmărind întărirea parteneriatului european şi consolidarea cooperării transatlantice. În ceea ce priveşte relaţiile economice româno-slovene, oficialul a menţionat că acestea cunosc un trend ascendent, existând numeroase domenii de interes comun.

Ce am avea de învăţat
În cadrul discuţiilor, vicepreşedintele CJ a prezentat judeţul Braşov sub aspect demografic, economic şi turistic. În condiţiile în care Slovenia are o economie axată preponderent pe turism, dar şi o experienţă deosebită în valorificarea potenţialului natural, cultural şi gastronomic local, Braşovul are cu singuranţă multe de învăţat în acest domeniu. Totodată, Slovenia poate fi un exemplu demn de urmat în privinţa implementării economiei circulare, în gestionarea fondului forestier şi în transportul ecologic.
„Ne dorim să valorificăm experienţa Sloveniei în susţinerea producătorilor locali din zonele rurale prin dezvoltarea unor puncte gastronomice locale şi în managementul destinaţiilor turistice”, a precizat vicepreşedintele CJ Todorică Şerban.

Oraşele din Slovenia, aşteptate la Forumul Oraşelor Verzi
La Primăria Braşov, ambasadorul s-a întâlnit cu primarul Allen Coliban, iar una dintre teme a fost posibilitatea înfrăţirii oraşului nostru cu o localitate slovenă. „Am discutat şi despre o colaborare dintre un oraş din Slovenia şi Braşov, şi, desigur, cred că vom găsi o cale, vom identifica acel oraş. Sunt sigură că va fi un mare interes pentru oraşul sloven să aibă o legătură de cooperare sau chiar de înfrăţire cu Braşov“, a precizat Excelenţa Sa, Lea Stancic.
Totodată, edilul a declarat că s-a discutat şi despre protecţia mediului, capitala Sloveniei, Ljubljana, fiind desemnată Capitală Verde a Europei în anul 2016. „Am găsit foarte multe puncte comune între obiectivele şi năzuinţele Braşovului de a deveni Capitală Verde a României şi faptul că Ljubljana, capitala Sloveniei, a fost Capitală Verde a Europei. Avem dimensiuni similare, 300 de mii de locuitori, avem un centru istoric frumos, avem mobilitate care se orientează spre noi tendinţe - acelea de a mări spaţiile pietonale şi de a crea infrastructură pentru biciclişti. Pornind de la toate aceste puncte, am discutat despre proiecte viitoare, despre participarea eventuală la Forumul Oraşelor Verzi, eveniment pe care Braşovul găzduieşte în luna septembrie, şi despre posibilitatea sau oportunitatea de a înfrăţi Braşovul cu oraşe din Slovenia. Au fost primele elemente care pun baza unor viitoare proiecte comune”, a declarat primarul Braşovului, Allen Coliban.

Modelul Ljubljana şi restricţionarea traficului auto în centrul oraşului
În alegerea Ljubljanei drept Capitală verde a Europei în 2016 a contat foarte mult restricţionarea traficului auto în centrul oraşului, le-a transmis ambasadoarea Sloveniei autorităţilor oraşului Braşov, care doresc ca oraşul să devină Capitala verde a României.
Potrivit acesteia, planul pus în aplicare de primarul Ljubljanei poate fi implementat în orice oraş, gradual şi dacă administraţia îşi asumă această decizie.
Pe parcursul şederii la Braşov, Lea Stancic, ambasadorul Sloveniei, a avut întâlniri şi cu reprezentanţii a două companii româno-slovene care activează în judeţul nostru, respectiv Unior-Tepid şi Perutnina România.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie