Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 11:17

Ambasadorul Georgiei a venit la Braşov şi pentru repatrierea osemintelor unui erou local

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 08 mai 2019

Ambasadorul Georgiei a venit la Braşov şi pentru repatrierea osemintelor unui erou local

Excelenţa Sa Nikoloz Nikolozishvili, ambasador al Georgiei la Bucureşti, i-a prezentat ieri şi primarului George Scripcaru propunerea de înfrăţire dintre oraşul georgian Borjomi şi municipiul Braşov, în cadrul primei vizite oficiale pe care reprezentantul statului georgian o efectuează în Braşov.
„Două dintre direcţiile de acţiune prin care ambasada Georgiei în România încearcă să extindă colaborarea dintre ţara noastră şi România sunt extinderea relaţiilor de afaceri şi înfrăţirea dintre regiuni şi oraşe. În ianuarie, a fost semnat protocolul de înfrăţire dintre Kutaisi şi Iaşi, iar în curând va fi semnat şi cel dintre Batumi şi Constanţa. Noi am dori să înfrăţim şi Braşovul cu Borjomi. Borjomi nu este un oraş la fel de mare precum Braşovul, dar se află în cea mai frumoasă regiune din ţara noastră, însă este, la fel ca Braşovul, o destinaţie turistică foarte importantă şi are un domeniu schiabil cu o tradiţie de peste 50 de ani, care a beneficiat recent de o reabilitare a întregii infrastructuri. Este o staţiune balneoclimaterică foarte importantă pentru Georgia, cu o vechime de peste 200 de ani, şi dă numele celei mai importante ape minerale produse în Georgia, cunoscută inclusiv peste hotare. De asemenea, avem o foarte puternică industrie a lemnului în localitate, cu foarte multe fabrici de mobilă. Municipalitatea Borjomi este foarte deschisă pentru acest demers şi doresc această relaţie de înfrăţire cu Braşovul”, a explicat ambasadorul Nikoloz Nikolozishvili.
La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru a declarat că „este o propunere interesantă, mai ales că vine din partea unei ţări din fostul spaţiu sovietic care însă îşi doreşte un parcurs european şi care are un potenţial economic şi turistic foarte bun. Avem însă de parcurs o procedură oficială, care trebuie să plece de la scrisori de intenţie din partea celor două municipalităţi şi de la stabilirea unor domenii de colaborare care pot fi dezvoltate, apoi va fi posibil să ne aflăm în etapa de a concretiza această iniţiativă.
Excelenţa Sa este la prima vizită oficială la Braşov şi s-a întâlnit luni cu prefectul judeţului, Marian Rasaliu, cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, ocazie cu care s-a anunţat intenţia înfrăţirii oraşelor Borjomi şi Braşov. Ambasadorul nu este însă la prima sa venire în oraşul nostru, pe care îl consideră „unul foarte frumos, într-o regiune frumoasă şi plină de oameni ospitalieri”.
În cadrul vizitei de ieri, acesta şi-a manifestat de asemenea interesul pentru identificarea şi repatrierea osemintelor unuia dintre eroii georgieni care se află îngropat în cimitirul eroilor germani, de pe strada Castelului, lângă baza Olimpia, dar care nu mai poartă nici o piatră de mormânt. Aceasta a fost probabil înlăturată în timpul comunismului, deoarece acest erou georgian, ajuns la gradul de colonel, a luptat împotriva bolşevicilor şi, ulterior, Georgia a fost înglobată în URSS. „Fiecare georgian îşi doreşte să fie îngropat în pământul natal, şi cu atât mai mult un erou care a luptat pentru libertate”, a motivat Nikoloz Nikolozishvili, solicitând sprijinul Primăriei Braşov în acest demers. La rândul său, primarul George Scripcaru a oferit informaţii referitoare la cimitirul care în prezent este administrat de Biserica Evanghelică din Braşov, a explicat că trebuie făcute demersuri complexe pentru deshumare şi că acestea trebuie demarate de familia celui decedat, însă a promis că va oferi tot sprijinul necesar pentru ducerea la bun sfârşit a acestei acţiuni.
Georgia şi România au 300 de ani de istorie comună, de când Sfân-tul Ierarh Martir Antim Ivi-rea-nul, de origine georgiană, cu ajutorul lui Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti, a întemeiat la Tbilisi o tipografie cu tiparniţa şi cu ucenici tipografi trimişi în 1709 din Ţara Românească. Tipografia a fost prima din Georgia care a tipărit o biblie şi alte 23 de cărţi de cult în limba georgiană şi în credinţă ortodoxă, celelalte ale vremii fiind tipărite la Roma şi având puternică tentă catolică. De asemenea, Georgia şi România au relaţii consulare de 100 de ani, iar România este primul stat care a recunoscut independenţa Georgiei şi înainte de URSS, şi după ieşirea acesteia din sfera de influenţă sovietică. Georgia îşi doreşte un parcurs european, alături de UE şi NATO, şi are deja protocoale de scutire de taxe vamale cu Uniunea Europeană, iar cetăţenii europeni, ca şi cei georgieni, pot trece graniţele fără viză, în baza actului de identitate.

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie