Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8201 - 14 iun 23:08

Ambasadorul Croaţiei în România: „Este inspiraţional să aflu ce aţi realizat la Braşov”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 21 sepembrie 2021

Participant la Săptămâna Muzicii Croate din Braşov, Excelenţa Sa Marija Kapitanovic a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea

Ambasadorul Croaţiei în România: „Este inspiraţional să aflu ce aţi realizat la Braşov”

Braşovul este vizitat în aceste zile de ambasadorul Republicii Croaţia în România, Excelenţa Sa Marija Kapitanovic, care a venit în oraşul de la poalele Tâmpei pentru a participa la un eveniment al Filarminicii Braşov: Săptămâna Muzicii Croate, ce se desfăşoară în perioada 20 – 22 septembrie. Pe lângă participarea la acest eveniment cultural, oficialul din Croaţia a avut luni, 20 septembrie, o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea.
Cu acest prilej, şeful administaţiei judeţene a trecut în revistă câteva elemente esenţiale ale Braşovului - cel mai important judeţ al Regiunii Centru din punctul de vedere al dezvoltării economice, al atragerii de fonduri europene şi al ponderii turismului în cadrul Produsului Intern Brut, dar şi sub aspect social, demografic şi educaţional.  
Totodată, preşedintele CJ a prezentat cele mai importante proiecte implementate de Consiliul Judeţean Braşov, precum şi sursele de finanţare a acestora.
„Am remarcat interesul doamnei ambasador de a cunoaşte proiectele investiţionale implementate de Consiliul Judeţean Braşov, astfel că i-am prezentat atât proiectele cu fonduri europene din domeniul sanitar şi cele de modernizare a infrastructurii rutiere, cât şi proiectele pe care le pregătim pentru finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. O atenţie specială am acordat-o celui mai important obiectiv al nostru - construirea Aeroportului Internaţional Braşov, proiect pe care îl implementăm din fonduri proprii şi din resurse guvernamentale. Astfel, am explicat stadiul în care ne găsim şi etapele pe care le avem de parcurs pentru a-l pune în funcţiune în cursul anului viitor”, a menţionat Veştea.
O altă temă de discuţii a vizat industriile cele mai reprezentative la nivelul judeţului Braşov, iar preşedintele CJ a exemplificat construcţia de componente pentru industria automotive, a cărei pondere este semnificativă în economia locală, precum şi turismul, aflat într-o continuă dezvoltare.
„Am prezentat colaborarea foarte bună pe care investitorii din judeţul Braşov o au cu domeniul educaţional - colaborare concretizată în cei nouă ani de existenţă ai Şcolii Profesionale Kronstadt şi în alte unităţi de învăţământ profesional dual care îşi desfăşoară activitatea în municipiul şi judeţul Braşov, precum şi relaţia strânsă de cooperare dintre mediul economic şi cel academic, reprezentat de Universitatea Transilvania şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare din cadrul acesteia”, a continuat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Tot în timpul întrevederii, Adrian Veştea remarcat faptul că Republica Croaţia a înregistrat o evoluţie spectaculoasă a turismului, fiind acum un model de bune practici. „Cu siguranţă, judeţul Braşov are foarte multe de învăţat din exemplul pe care Croaţia ni-l oferă în ceea ce priveşte valorificarea potenţialului natural şi cultural cu totul deosebit pe care îl deţine, ceea care a făcut ca turismul să devină domeniul economic principal al acestei ţări”, a menţionat preşedintele CJ.

Croaţia, interesată de o colaborare cu judeţul Braşov
Ambasadoarea Croaţiei s-a arătat impresionată de aspectele discutate şi şi-a exprimat dorinţa ca într-un timp cât mai scurt să poată fi realizate modalităţi concrete de colaborare bilaterală.
„Este inspiraţional să aflu ce aţi realizat la Braşov. Doresc să apreciez deschiderea culturală de care am beneficiat la Braşov, cu ocazia Săptămânii Muzicii Croate. Pornind de la acest prim proiect, pe care dorim să-l transformăm într-o tradiţie, putem crea schimburi culturale şi putem extinde domeniile de interes bilateral. Cu siguranţă, turismul este unul dintre acestea. Există agenţii de turism la Zagreb care organizează sejururi la Braşov, iar turiştii români vizitează în număr mare obiectivele turistice din Croaţia. Pentru noi turismul este o ramură economică esenţială, având în vedere că reprezintă peste 20% din Produsul Intern Brut. Şi în România poate fi crescută ponderea turismului în PIB, odată cu realizarea marilor proiecte de infrastructură care să faciliteze prezenţa unui număr tot mai mare de turişti”, a spus Marija Kapitanovic.

+3 -0

Comentarii

'DanaBv'

2021-09-21 12:23:32


'Da. Turismul poate creste spectaculos, daca, pe langa realizarea unei infrastructuri cat de cat decente, se va imbunatati in mod semnificativ si calitatea serviciilor oferite. Iar aici avem de invatat multe de la prietenii nostri croati, si fireste, nu numai de la ei. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie