Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 13:26

Alternativă sau completare la parcarea de sub parcul central?

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 18 octombrie 2019

Primăria Braşov vrea să amenajeze o parcare subterană în zona Prefecturii, între Hotel Capitol şi Clădirea Cristiana. Aceasta este una dintre propunerile proiectului de transformare a zonei Modarom - Star într-o piaţă pietonală „în oglindă” cu Piaţa Sfatului

Alternativă sau completare la parcarea de sub parcul central?
Firma de arhitectură JB Architecture a prezentat, miercuri, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor Braşov, Direcţiei de Cultură a Judeţului Braşov şi ai direcţiilor de specialitate din Primăria Braşov, conceptul de transformare a zonei Star - Modarom -Postăvarului în piaţă pietonală.
„Regândim zona dintre Prefectură şi Modarom, Piaţa Prefecturii şi străzile de legătură, aflate în jurul Colegiului Naţional «Unirea» şi, în principal, se schimbă raportul traficului rutier faţă de traficul pietonal, în favoarea celui pietonal. Traficul rutier va fi permis doar pentru riverani, aprovizionare, intervenţii. Va fi o pietonală, un «shared-space», unde anumite maşini vor avea acces, ceea ce înseamnă reducerea traficului pe breteaua Eroilor. Acest lucru a fost investigat printr-un studiu de trafic, ca să eliminăm un dezastru pe arterele circulabile din vecinătate. Acest studiu a arătat că traficul poate fi preluat cu uşurinţă de prelungirea străzii Nicolae Bălcescu, iar legătura către strada Lungă se poate ameliora regândind sensurile de ciculaţie de pe străzile Ţepeş şi Agrişelor. Tot din studiul de trafic a rezultat şi o idee de rezolvare a necesarului de locuri de parcare prin construcţia unei parcări subterane, în zona dintre Hotel Capitol şi clădirea de birouri Cristiana, sub Eroilor şi parţial sub viitoarea piaţă”, a declarat Johannes Bertleff, proiectant, fost preşedinte al Ordinului Arhitecţilor Braşov.
Parcarea subterană în zona Prefecturii, între Hotel Capitol şi Clădirea Cristiana, prezentată miercuri în noul proiect ar putea reprezenta o alternativă sau o completare la parcarea de sub Parcul Nicolae Titulescu, un alt plan luat în calcul de municipalitate. Având în vedere că nu a fost finalizat studiul de fezabilitate, decizia rămâne în expectativă în cazul acestui proiect.

 „Pădure urbană” cu arbori plantaţi gata crescuţi
Acesta a mai spus că „unul dintre avantajele acestei propuneri este că, după suprapunerea cu hărţile istorice, a rezultat că este foarte probabil ca zona să nu prezinte probleme din punctul de vedere al încărcării arheologice, fiind în afara zidurilor cetăţii. Noul spaţiu a fost regândit ca un spaţiu public, ca o piaţă în faţa Prefecturii, care va fi contrapunctul Pieţei Sfatului, un al doilea pol urban la capătul străzii Republicii. Breteaua Eroilor, dintre Star şi Modarom, va fi transformată într-o pădure urbană, singura zonă în care putem avea arbori de talie mai mare, care vor fi plantaţi gata crescuţi, iar în rest sunt şlefuiri de detalii care înlesnesc şi îmbunătăţesc spaţiile publice gândite pentru pietoni. Mă refer aici la strada Politehnicii şi la trotuarul din dreptul Colegiului «Unirea». Dorim această discuţie pentru că suntem la faza de pregătire a documentaţiei pentru autorizare, se poate interveni în proiect şi suntem interesaţi să preluăm ideile bune şi observaţiile interesante şi pertinente”, a mai spus Bertleff.


 
„Un proiect foarte bun, foarte frumos, foarte bine documentat”
La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că „proiectantul care a câştigat procedura de achiziţie este din Braşov. Este un proiect foarte bun, foarte frumos, foarte bine documentat, care va rezolva foarte multe probleme din zonă şi care are soluţii atât pentru trafic, cât şi pentru parcări şi mai ales pentru pietoni, pentru că va transforma într-o piaţă pietonală un loc de referinţă din oraş. Reacţia specialiştilor, inclusiv a preşedintelui Ordinului Arhitecţilor din Braşov, a fost foarte bună. După ce va fi parcurs şi în comisia de urbanism, acest proiect va fi prezentat şi Consiliului Local. Proiectul este încă o etapă din strategia de creare de noi pietonale, la fel ca şi prelungirea străzii Apopllonia Hirscher până la intersecţia cu Castelului şi zona de la Piaţa Sfatului 27, care va deschide o legătură până la Aleea După Ziduri”.

Piaţa Prefecturii, cu fântână în pavaj şi locuri de şezut
Prin amenajarea suitei de spaţii publice aflate între clădirea Modarom şi centrul comercial Star se doreşte crearea unui pol pietonal important aflat la capătul de nord-vest al străzii Republicii, în oglindă cu Piaţa Sfatului.
În prezent, proiectanţii spun că spaţiul din faţa Prefecturii Braşov are un caracter funcţional şi neunitar. Acest spaţiu îşi împarte suprafaţa între zone destinate circulaţiei rutiere, circulaţiei pietonale, spaţiul verde şi spaţiul comemorativ. „În locul acestui sistem de spaţii care satisfac în parte câte o singură necesitate, se propune o piaţă care devine suport pentru toate aceste funcţiuni, dar permite şi desfăşurarea unor funcţiuni noi, cum ar fi evenimente culturale, comerciale sau cu caracter civic. Piaţa Prefecturii devine un spaţiu public care, din punct de vedere arhitectural, răspunde caracterului reprezentativ al clădirilor publice care definesc conturul spaţial”, au explicat reprezentanţii firmei care au realizat conceptul.
În noua piaţă va fi amenajată şi o fântână arteziană încastrată în paviment, cu coloane de apă, concept care permite utilizarea spaţiului şi pentru diferite evenimente.

Artera din faţa Colegiului Naţional Unirea, împărţită de şoferi şi pietoni
Conform arhitecţilor, prin acest proiect de reamenajare, segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul clădirii Universităţii Transilvania (Facultatea de Inginerie Mecanică) devine corp comun cu piaţa nou creată. Nu există diferenţe de nivel de tip bordură şi pavimentul este unitar pe toată suprafaţa pieţei (excepţia fac zonele de racord cu străzile adiacente şi spaţiile verzi sau memoriale, unde apar diferenţe în stereotomia pavimentului sau în tipul pavimentului). Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul Colegiului Naţional „Unirea” devine un spaţiu de tip „shared space”, care permite utilizarea pietonală concomitent cu traficul rutier ocazional (permis doar riveranilor, intervenţiilor de urgenţă şi aprovizionării). Caracterul principal al acestui spaţiu va fi determinat de o vegetaţie abundentă, constituită din copaci de tale medie şi mare.

Cum se vor amenaja porţiunile de lângă „Unirea” ale străzilor Politehnicii şi Postăvarului
În documentaţia pregătită de proiectant se arată că această stradă are un caracter de tranzit, clădirile adiacente neavând accese din această stradă. Există un singur acces în clădirea Colegiului Naţional „Unirea”. În proiect se prevede că pavimentul nu va avea denivelări de tip bordură, iar spaţiul va putea fi utilizat concomitent de traficul rutier ocazional şi de tranzitul pietonal.
Câteva dintre casele adiacente străzii Postăvarului de lângă Colegiul Naţional „Unirea” au deja spaţii comerciale sau de alimentaţie publică la parter. Este de aşteptat şi dezirabil în acelaşi timp ca în viitorul apropiat şi alte case de pe această stradă să dezvolte funcţiuni publice la parter (spaţii comerciale şi alimentaţie publică de mici dimensiuni). Prin amenajarea străzii se doreşte sprijinirea dezvoltării acestor funcţiuni publice, în mod deosebit prin tipologia iluminatului public şi prin stereotomia (modul de tăiere, de fasonare şi de îmbinare, n.n.) pavimentului.
„Restrângerea traficului rutier în zonele descrise mai sus permite lăţirea trotuarului din dreptul Colegiului Naţional «Unirea». Pentru a permite un dialog vizual între curtea colegiului şi trotuar se propune înlocuirea umpluturii de zidărie din arcadele zidului de împrejmuire cu confecţii metalice. Glafurile acestor arcade vor fi amenajate ca locuri de şezut”, mai spun proiectanţii.

Planuri şi pentru curtea Colegiului Naţional „Unirea”
Într-o etapă distinctă, posibil ulterioară acestui proiect, se propune înlocuirea pavimentului existent în curtea Colegiului, astfel încât să desemneze zonele destinate recreării şi a activităţilor sportive şcolare. Se propune plantarea unui şir de arbori de talie medie în vecinătatea zidului de împrejmuire către strada Bălcescu.
Tot într-o etapă distinctă, ulterioară, se propune reamenajarea curţii pentru a satisface activităţile de recreere şi cele reprezentative. Vegetaţia existentă va fi menţinută (după evaluarea sănătăţii arborilor) şi completată.

Cum va fi organizat traficul rutier
Traficul rutier în zona studiată va fi permis doar riveranilor, autovehiculelor şi autospecialelor pentru intervenţii de urgenţă, dar va fi permis şi maşinilor de aprovizionare (între anumite ore).
Parcările amenajate pe străzile din zona studiată vor fi relocate. Se propune ca locurile de parcare amenajate pe Bulevardul Eroilor în vecinătatea Pieţei Prefecturii să fie rezervate angajaţilor Prefecturii Braşov şi, în număr limitat, pentru Colegiul Naţional „Unirea” şi pentru Facultatea de Inginerie Mecanică. Numărul locurilor de parcare rezervate va fi stabilit consultând instituţiile afectate.
Locurile de staţionare ale taxiurilor de pe Bulevardul Eroilor vor fi relocate pe strada Nicolae Bălcescu, vis-a-vis de centrul comercial Star.
Aceste propuneri vor fi analizate şi validate prin studiul de trafic iniţiat de Primăria Municipiului Braşov.  

 
 
 
 



 
+7 -5

Comentarii

Ariciul

2019-10-18 09:23:27


Poate n-ar fi o idee rea sa fie amenajata o parcare subterana (2-3 nivele) in spatele hotelului Aro, sub piateta in care se instaleaza iarna acel patinoar artificial.

AS

2019-10-18 08:36:17


Foarte bine. Si Brasovul are nevoie de o reamenajare a zonei centrale... dar avem o Cetatuie, un restaurant Panoramic pe Tampa,etc. obiective turistice semnificative, nefolosite !??? Parcarea este foarte necesara in zona istorica. Ne-am putea inspira,de la atatea orase ,care atrag multi turisti! De exemplu: O singura cladire in care sa existe parcare,folosind lifturi. Transport turistic spre imprejurimi, Noua,etc. SUCCES !

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie