Alternativa la DN 1A și DN1, gata în doi ani? Drumul din Valea Doftanei a fost predat Ministerului Dezvoltării
Autor: Marius BOERIU
Publicat la 09 aprilie 2020
Consilierii județeni brașoveni au votat miercuri o hotărâre privind aprobarea predării în folosință gratuită către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții „CNI” SA, a amplasamentului DJ 102I (Câmpina - Brădet – Săcele, cunoscut şi ca drumul care trece prin Valea Doftanei), în vederea realizării de către Compania Națională de Investiții „CNI” S.A. a obiectivului de investiții: „Reabilitare și modernizare DJ 1021, limită județ Prahova - DNIA Șanțuri”. Acest drum va fi modernizat cu finanțare de la bugetul de stat, iar după finalizarea lucrărilor artera va reprezenta o alternativă la DN 1A (Cheia) sau la DN 1A.
De altfel, în timpul ședinței de plen a Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a declarat că „sperăm ca în doi ani să se poată circula pe acest drum”.
Conform actului normativ aprobat de aleșii județeni lucrările vor fi realizate de Compania Națională de Investiții, iar după finalizarea proiectului artera se va retransmite Consiliului Județean Braşov. Ulterior, Consiliul Județean Braşov va trebui să mențină destinația acestuia și să îl întrețină pe o perioadă de minim 15 ani.
Momentan, un drum pietruit aflat într-o stare avansată de degradare
Sectorul de drum din judeţul Braşov este pe teritoriul municipiului Săcele şi are 13,684 kilometri. Potrivit expertizelor realizate de administraţia judeţeană braşoveană, pe un sector de aproape 3 km suprastructura existentă este total insuficientă, fiind alcătuită din pietrişuri, bolovănişuri în grosime variabilă de 10-20 cm. De asemenea, pentru că nu există un sistem de captare a apelor pluviale, s-au format făgaşe. Drumul intersectează numeroase pâraie şi izvoare de versant, podeţele tubulare sunt puternic degradate şi nefuncţionale.
Pe celălalt sector de drum, cu o lungime de aproximativ 11 km, suprastructura existentă este alcătuită din împietruire rudimentară din balast cu bolovani de râu, însă aceasta este puternic degradată. Scurgerea apelor se realizează prin şanţuri de pământ, colmatate înierbate, nefuncţionale, ceea ce duce la infiltraţii în complexul rutier.
Comentarii
Willy
2020-04-08 17:55:08
Doi ani? Alti fac autostrada in doi ani.