Curs BNR

1 EUR = 4.9448 RON

1 USD = 4.7348 RON

1 GBP = 5.7408 RON

1 XAU = 274.8111 RON

1 AED = 1.2890 RON

1 AUD = 3.2560 RON

1 BGN = 2.5282 RON

1 BRL = 0.8882 RON

1 CAD = 3.6859 RON

1 CHF = 4.9342 RON

1 CNY = 0.7077 RON

1 CZK = 0.1999 RON

1 DKK = 0.6647 RON

1 EGP = 0.2512 RON

1 HUF = 1.2354 RON

1 INR = 0.0600 RON

1 JPY = 3.4944 RON

1 KRW = 0.3651 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.2341 RON

1 NOK = 0.4787 RON

1 NZD = 2.9589 RON

1 PLN = 1.0520 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0846 RON

1 SEK = 0.4592 RON

1 TRY = 0.2814 RON

1 UAH = 0.1602 RON

1 XDR = 6.2995 RON

1 ZAR = 0.2901 RON

Editia 7729 - 05 iul 00:53

Al lor USR: Secondat de primarul Braşovului, Allen Coliban, Irineu Darău şi-a lansat candidatura la şefia USR PLUS. Platforma „Împreună”, lansată cu atacuri la adresa actualei conduceri a partidului

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 25 august 2021

Al lor USR: Secondat de primarul Braşovului, Allen Coliban, Irineu Darău şi-a lansat candidatura la şefia USR PLUS. Platforma „Împreună”, lansată cu atacuri la adresa actualei conduceri a partidului

Un nou proiect politic, intitulat „Împreună”, a fost lansat în USR PLUS, iar iniţiatorii au anunţat marţi, 24 august, şi candidatul pe care îl susţin pentru funcţia de preşedinte al partidului. Lansat oficial în cursă, senatorul braşovean Ambrozie Irineu Darău şi-a prezentat ieri, în faţa Guvernului, şi echipa care ar urma să formeze noul Birou Politic al USR PLUS şi împreună cu care îi va înfrunta pe Dan Barna şi Dacian Cioloş în cursa pentru şefia partidului format după fuziune. La eveniment au participat, printre alţii, europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, parlamentarii Mihai Poliţeanu şi Cătălin Teniţă şi primarul Braşovului, Allen Coliban.  PrezenţI au fost şI viceprimarul municipiului Braşov, Flavia Boghiu, coordonatorul Regiunii Centru USR Tineret, Ilinca Ghiza, consilierul local USR PLUS Sector 2 Adrian Albu. Ei au acuzat actuala conducere a partidului şi au criticat relaţia USR PLUS cu partenerii de guvernare, PNL şi UDMR.
„O grupare din USRPLUS, coordonată de Allen Coliban, Cătălin Teniţă, Nicu Ştefănuţă şi Mihai Poliţeanu, a lansat, marţi dimineaţă, în Piaţa Victoriei, platforma ”Împreună”, o alternativă la candidaturile lui Dan Barna şi Dacian Cioloş pentru şefia USRPLUS. Evenimentul a strâns câţiva oameni în Piaţa Victoriei şi s-a încheiat fără întrebări din partea jurnaliştilor”, aşa a relatat G4Media evenimentul.

A treia cale
Irineu Darău a salutat lansarea unei „adevărate” şi „consistente” a treia căi în interiorul USR PLUS pentru Biroul Naţional. „Şi eu susţin, dintre toate listele competitoare, lista Împreună USR PLUS, pentru că între platforma mea, între idealurile mele şi idealurile acestei echipe am găsit nişte puncte comune foarte importante. Cu toţii credem în democraţia internă, prin reguli şi instituţii robuste, care să asigure evoluţia noastră pe termen lung. Vrem să ne reunim în jurul valorilor, să fim un partid unit, cu toţi membrii, indiferent de provenienţa lor, indiferent că vin din USR sau din PLUS", a spus el.
„În niciun caz nu susţinem ieşirea de la guvernare. În schimb, spunem clar, răspicat, că nu putem fi la guvernare oricum. Am fost votaţi de către oameni pe baza unor principii şi mandate foarte clare. Dacă avem o frică viscerală legată de ieşirea de la guvernare, niciodată nu vom câştiga negocierile cu PNL. Noi, repet, suntem la guvernare pentru un mandat clar, cel pe care ni l-au băgat în buzunare prin vot cetăţenii. Dacă nu ne respectăm acest mandat, la guvernare sau nu, nu ne duce la îndeplinire misiunea”, a declarat  Irineu Darău.

Nu de „barnişti” sau „cioloşişti” are nevoie România
Primarul Braşovului, Allen Coliban, a afirmat că senatorul Irineu Darău este unul dintre oamenii pe care îi respectă cel mai mult în USR PLUS şi alături de care a câştigat multe lupte electorale. „Vrem să devenim principala forţă de guvernare la următoarele alegeri. Colegilor din USR PLUS le transmit mesajul că este momentul cel mai bun să înţelegem toate semnalele pe care le-am primit de la electorat şi să nu ne mai ascundem sub discursuri festiviste. Să ne înţelegem problemele şi nevoile de reformare şi, totodată, să înţelegem că nu de «barnişti», «cioloşişti» sau alte etichete are nevoie România, ci de un partid unit, care împreună să producă aceste reforme", a declarat Coliban.

Aripa radicală
În documentul-program al Platformei „Împreună” prezentat ieri în Piaţa Victoriei se reclamă faptul că actuala relaţie cu PNL şi UDMR a fost uneori de „servitute”. De asemenea, se vorbeşte despre deficitul de democraţie din partid şi de pierderea identităţii partidului.
La evenimentul din Piaţa Victoriei, un discurs dur a avut deputatul Mihai Poliţeanu: „Am dat dovadă de lipsă de fermitate, ba uneori de o relaţie de servitute faţă de PNL şi UDMR. USR PLUS va trebuie să fie mult mai curajos în relaţia cu UDMR şi PNL. 80% din membrii USR PLUS sunt de părere că participarea în continuare la guvernare trebuie condiţionată de marile reforme promise. La împlinirea a 12 luni de la învestirea Guvernului va trebui să tragem linie şi să luăm o decizie”.
Votul pentru alegerea noului preşedinte al USR PLUS va începe pe 15 septembrie, în sistem online şi se va încheia pe 30 septembrie. Următorul preşedinte al partidului va fi validat însă la congresul USR PLUS, care va avea loc pe 2 octombrie. Tot atunci se va vota şi Biroul Permanent al formaţiunii politice, forul de conducere.

Ce reproşuri aduc susţinătorii lui Irineu Darău actualei conduceri  
- pierdere accelerată a identităţii politice şi discursive a partidului;
- misiune, valori şi obiective neclar asumate şi identificate de societate;
- deficit al democraţiei interne competitive şi reprezentative;
- îndepărtarea de societatea civilă;
- subreprezentarea femeilor în partid; ignorarea minorităţilor, nu doar etnice, sexuale, dar şi politice din partid;
- lipsa de fermitate în relaţia cu partenerii de guvernare, ba uneori chiar o relaţie de servitute în raport cu PNL şi UDMR;
- nu există o strategie de resurse umane la nivelul partidului;
- lipsa unor proceduri competitive şi a unor norme de transparenţă în promovarea şi numirea membrilor în funcţii publice.

+3 -8

Comentarii

'Laura'

2021-08-25 06:20:55


'Primarul Brașovului…..vai de ,,mama lui,,'

'DanaBv'

2021-08-25 05:27:10


'Ca sa parafrazez din celebrul scheci \"Copacul care face ciori\", am inteles tot, tot, taticule, dar chestia asta cu minoritatile politice dintr-un partid m-a lasat paf.'

'Zah Ioan'

2021-08-25 00:53:15


'Doar vorbe.Nimicconcret.'

'Willy'

2021-08-25 00:15:54


'\"Nu de „barnişti” sau „cioloşişti” are nevoie România\" ci de habarnisti precum Coliban? Pe principiul, cine se aseamana se aduna, ne cam putem lamuri ce e de capul alora daca in combinatie e si #nimicConcret, primarele nostru, cel ales de nevoie. La cate gherle da saracul, tare mi-e ca le poarta alora ghinion. Ca tot veni vorba de aliante si UDMR. Cum poti nene ca USR ce esti sa faci alianta cu pesedeul unguresc, recte UDMR? Cine statea alaturi de ALDE cot la cot cu Dragnea flausatul? UDMR! Cine erau cele trei pardide care au pus Romania pe avarii? PSD+ALDE+UDMR! Asa ca atat pot sa le transmit useristilor: ne-ati mintit! #nuuitam'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional