Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:46

Afacere turcească: Duhoare de mor şi muştele la un abator din Codlea!

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 27 iulie 2016

Două tone de carne putrezită şi un miros care poate îmbolnăvi pe oricine au găsit ieri inspectorii DSV la o unitate de sacrificare a animalelor abandonată de un turc.

Afacere turcească: Duhoare de mor şi muştele la un abator din Codlea!
Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov au găsit ieri dimineaţă o situaţie de nedescris la un abator părăsit din Codlea. Aproximativ 40 de saci de deşeuri animale (aproximativ 2 tone) care zăceau de luni bune în interiorul clădirii au provocat un miros insuportabil, iar în jurul acestora se aflau o mulţime de muşte moarte, ca într-o scenă de film horror. 
Începutul acestei situaţii a fost în luna decembrie a anului trecut, când Viorel Duicu, un localnic care este proprietarul abatorul a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean turc. Înţelegerea prevedea ca pe 28 aprilie codleanul să primească 20.000 de euro din cei 170.000 la cât se înţelesese cu cumpărătorul turc pentru vânzarea abatorului. Între timp, acesta din urmă ar fi trebuit să obţină toate autorizaţiile pentru activitatea pe care urma să o desfăşoare la Codlea, de sacrificare a ovinelor şi procesare a cărnii. 
„Până la momentul acestei tranzacţii, unitatea nu desfăşura activitatea de procesare, ci doar de sacrificare a animalelor. Firma cetăţeanului turc a obţinut avizul pentru sacrificarea ovinelor, însă nu obişnuia să apeleze, aşa cum prevede legea, la medicul veterinar oficial din zonă, atunci când opera tăieri şi nici nu a plătit vreodată taxa pentru aceste operaţiuni. Nicăieri în lume nu tai un animal de capul tău. Legea îl obliga să realizeze aceste acţiuni cu aprobarea unui medic veterinar, care să se afle la faţa locului înainte, în timpul şi după sacrificare. A făcut acest lucru o singură dată, la o tăiere de probă”, explică dr. Dorin Enache, şeful DSVSA Braşov. 
 
A pus lacătul pe uşă pentru a evita controlul 
Societatea turcului, cu sediul în Constanţa, şi-a desfăşurat activitatea în primele luni ale anului, până când a intrat în vizorul autorităţilor. 
La un moment dat, Viorel Duicu a sesizat DSV-ul cu privire la faptul că în incita abatorului lucrurile nu se petrec tocmai după cum ar fi normal. „Un muncitor care lucra la el şi căruia nu îi dădea nici să mănânce, venea la mine la masă şi mi-a spus că tăiase 70 de bivoli”, explică localnicul momentul în care a decis să anunţe neregulile. Când inspectorii au ajuns la faţa locului, Cam Tarik pusese deja lacătul pe uşa unităţii, iar reprezentanţilor DSVSA nu le-a rămas decât să pună sigiliu sanitar-veterinar. 
 
Viorel Duicu a deschis cu bormaşina uşa încuiată de afaceristul turc în urmă cu câteva luni.
 
Ia-l de unde nu-i!
Contactat telefonic, cetăţeanul turc a răspuns în primă fază şi a explicat că nu poate ajunge în acea perioadă la punctul de lucru de la Codlea, însă a promis că va remedia neregulile. Din păcate, el nu a mai putut fi găsit nici de către inspectorii DSVSA Braşov, care au făcut adrese în acest sens şi la colegii lor din judeţul Constanţa, precum şi la Registrul Comerţului, dar nici de codleanul Viorel Duicu, care a rămas cu paguba.
 
I s-a „tăiat” curentul, carnea a intrat în putrefacţie
Cum la punctul de lucru de la Codlea, în ultimele luni nu s-au plătit nici facturile la utilităţi, la un moment dat acestea au fost sistate, iar fără energie electrică, nici frigiderele nu au mai funcţionat. A fost, practic, momentul în care produsele din carne au început să se degradeze serios, ajungând în starea mizerabilă în care au fost găsite ieri.
 
Urmează o anchetă complexă
Văzându-se fără banii pe care ar fi trebuit să-i primească în urma tranzacţiei, dar şi observând că abatorul este lăsat de izbelişte, Viorel Duicu l-a acţionat în instanţă pe Cam Tarik. Mai mult, cum locuitorii din zonă s-au plâns tot mai mult de mirosul insuportabil, codleanul şi-a asumat răspunderea şi a deschis ieri abatorul, după ce inspectorii DSV au rupt sigiliul pe care îl puseseră în luna martie. Duicu a fost urmat în incintă de aceştia din urmă, care au constatat situaţia de fapt şi au anunţat Primăria, Prefectura şi celelalte instituţii abilitate. 
„Au fost înaintate adrese către aceste instituţii încă din momentul în care am fost sesizaţi, toată lumea cunoaşte situaţia, însă nu am fi putut intra fără acordul proprietarului. După ce am primit acceptul acestuia de a intra, am putut constata ce se afla înăuntru, respectiv 40 de saci de deşeuri de provenienţă animală. Din păcate, acestea erau în stare de putrefacţie, motiv pentru care nu se mai pot preleva probe AND, necesare pentru a vedea provenienţa deşeurilor”, a explicat dr. Irina Holerga, reprezentant al DSVSA Braşov aflat în control la abatorul din Codlea.
 
Deşeurile şi mirosul acestora au omorât chiar şi muştele, care erau căzute în număr mare în încăperile abatorului.
 
Deşeurile vor fi congelate şi evacuate de o societate autorizată
„Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua, cum se va soluţiona litigiul dintre cei doi, dar acestea sunt lucruri care nu ne privesc pe noi. Fiind o situaţie atât de complicată, ne-am gândit în primă fază să luăm măsurile urgente care se impuneau. Ne-a interesat faptul că atât timp cât s-a lucrat aici, nu s-au respectat normele sanitar-veterinare, că în prezent la faţa locului era o adevărată bombă biologică şi bineînţeles, curăţarea acesteia prin îndepărtarea deşeurilor”, a mai precizat dr. Dorin Enache, şeful DSVSA Braşov. 
După ce a primit sesizarea DSV, Primăria Codlea va desemna o unitate „protan” autorizată în colectarea unor astfel de deşeuri, care vor fi în prealabil congelate, altfel fiind practic imposibilă scoaterea lor din clădire.
+3 -0

Comentarii

rammstein

2016-07-27 07:16:59


oare duicu nu stia ???......

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie