Curs BNR

1 EUR = 4.9448 RON

1 USD = 4.7348 RON

1 GBP = 5.7408 RON

1 XAU = 274.8111 RON

1 AED = 1.2890 RON

1 AUD = 3.2560 RON

1 BGN = 2.5282 RON

1 BRL = 0.8882 RON

1 CAD = 3.6859 RON

1 CHF = 4.9342 RON

1 CNY = 0.7077 RON

1 CZK = 0.1999 RON

1 DKK = 0.6647 RON

1 EGP = 0.2512 RON

1 HUF = 1.2354 RON

1 INR = 0.0600 RON

1 JPY = 3.4944 RON

1 KRW = 0.3651 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.2341 RON

1 NOK = 0.4787 RON

1 NZD = 2.9589 RON

1 PLN = 1.0520 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0846 RON

1 SEK = 0.4592 RON

1 TRY = 0.2814 RON

1 UAH = 0.1602 RON

1 XDR = 6.2995 RON

1 ZAR = 0.2901 RON

Editia 7729 - 05 iul 18:14

Administraţia judeţeană, mulţumită de anul 2019

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 decembrie 2019

„Avem toate motivele să privim viitorul cu optimism şi încredere, şi să sperăm la mai bine în anul care vine”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea

Administraţia judeţeană, mulţumită de anul 2019

Pentru administraţia publică judeţeană, anul 2019 a fost cu siguranţă cel mai bun din ultima decadă, prin prisma investiţiilor realizate în cele trei domenii esenţiale judeţului Braşov: reabilitarea drumurilor judeţene, modernizarea infrastructurii sanitare şi construirea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav, consideră preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
„Sunt mulţumit de tot ce a realizat Consiliul Judeţean Braşov pe plan investiţional în anul 2019 şi sunt convins că locuitorii judeţului Braşov au început deja să vadă şi să simtă beneficiile implementării proiectelor noastre. Avem toate motivele să privim viitorul cu optimism şi încredere, şi să sperăm la mai bine în anul care vine”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Proiecte de 500 milioane de lei, pentru infrastructura rutieră
În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, Consiliul Judeţean Braşov are în implementare proiecte cu o valoare totală de 500 milioane de lei.
Astfel, anul acesta au început lucrările de modernizare a „Drumului de sub munte”, finanţate cu fonduri europene. Veştea a precizat că refacerea celor aproximativ 50 de km de drumuri ce fac obiectul acestui contract se numără printre cele mai mari proiecte de infrastructură în curs de implementare la nivelul Regiunii Centru cu fonduri alocate prin Programul Operaţional Regional şi înseamnă o investiţie totală de peste 146,8 milioane de lei. Lucrările au început pe 24 septembrie, iar reabilitarea carosabilului se va face începând de anul viitor, investiţia urmând să se încheie în 2022. „Drumul de sub munte”, odată modernizat, va asigura pentru 13 localităţi din Ţara Făgăraşului o legătură directă cu principalele artere naţionale şi europene.
De asemenea, anul acesta, tot printr-un proiect european, a fost finalizată modernizarea drumului judeţean 112C Hălchiu – Satu Nou – Dumbrăviţa – Vlădeni (cu o lungime de 11,67 km), un proiect în valoare totală de 21,8 milioane de lei. Totodată, au continuat lucrările de refacere a drumului judeţean 104L Dacia – Viscri – Buneşti (cu o lungime de 15,06 km), printr-un proiect european în valoare de 24,4 milioane de lei. În privinţa modernizării drumului interjudeţean Covasna – Braşov (secţiunea din judeţul nostru are o lungime de 18,5 km), un alt proiect cu finanţare europeană totalizând peste 110 milioane de lei, este în desfăşurare licitaţia de lucrări. Şi tot în 2019, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, administraţia judeţeană a început reconstrucţia unor poduri peste râul Olt, extrem de importante pentru comunităţile locale din judeţ.
„Consiliul Judeţean Braşov are în implementare proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere cu finanţare europeană care totalizează 300 de milioane de lei. Mai avem proiecte de 120 de milioane de lei pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, plus investiţii de 80 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, ceea ce spune foarte multe despre implicarea noastră în dezvoltarea infrastructurii judeţului Braşov”, a spus preşedintele CJ Braşov.

Infrastructură sanitară competitivă la nivel naţional
Cele şase spitale de interes judeţean aflate în administrarea CJ Braşov au beneficiat pe parcursul anului 2019 de investiţii importante, unele realizate din bugetul propriu al judeţului, altele finanţate de Compania Naţională de Investiţii, iar altele demarate prin proiectele cu fonduri europene accesate de administraţia judeţeană pentru dotarea ambulatoriilor şi unităţilor de primiri urgenţe, precum şi pentru eficientizarea energetică a clădirilor care adăpostesc instituţii medicale şi sociale.
Astfel, în anul 2019, sumele alocate Spitalului de Copii din bugetul judeţean au fost de 4.196.500 lei. Totodată, CJ Braşov a depus la ADR Centru un proiect de aproximativ 10 milioane de lei, pentru dotarea Ambulatoriului cu aparatura necesară, acesta fiind în evaluare. În urma acestor investiţii, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov s-a transformat într-o unitate medicală etalon la nivel naţional. Practic, în acest an s-a încheiat modernizarea totală a clădirii spitalului, iar aceste lucrări s-au realizat cu fonduri alocate de CJ Braşov. Mai exact, au fost modernizate secţia de Neuropsihiatrie, Unitatea de Primiri Urgenţe şi Ambulatoriul spitalului. De asemenea, au fost încheiate reparaţiile la centrala termică, la secţia Pediatrie I, la spălătorie, precum şi lucrările de amenajare a sălilor de curs pentru studenţi şi a Biroului de Management al Calităţii.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a continuat modernizarea corpului B din cadrul Staţionarului Central, fiind inaugurate etajele V, IV, III şi II. Această investiţie, începută de CJ Braşov, a fost predată Companiei Naţionale de Investiţii, urmând să fie terminată în cursul anului viitor. Tot în acest an au fost semnate contractele de finanţare pentru două proiecte europene destinate Spitalului Judeţean, care înseamnă 6,7 milioane de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a UPU şi 10,6 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente a Ambulatoriului Integrat. Şi nu în ultimul rând, cu fonduri alocate din bugetul judeţean s-au realizat lucrări de reparaţii şi igienizări la staţionarele Astra şi Tractorul. Bugetul alocat în 2019 Spitalului Judeţean a fost de 18.177.040 lei.
Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a avut în 2019 un buget de 1.820.500 lei şi a beneficiat de semnarea contractului de finanţare pentru proiectul „Îmbunătăţirea serviciilor sanitare ale Ambulatoriului prin achiziţionarea de dotări”, în valoare de 10,5 milioane de lei.
Şi la celelalte spitale braşovene s-au realizat investiţii în aparatură de specialitate, finanţate de administraţia judeţeană. Bugetul alocat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” a fost de 2.643.180 lei, cel pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a totalizat 3.296.000 lei, iar cel destinat Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a ajuns la 937.490 lei.
Totodată, Maternitatea beneficiază şi de proiectul cu finanţare europeană privind modernizarea, dotarea şi eficientizarea energetică a corpului înalt, în valoare de 26,5 milioane de lei, care se află în faza elaborării proiectului tehnic.
Pentru Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru s-a semnat în acest an contractul privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de reparaţii capitale, modernizare, eficientizare energetică, în cadrul unui proiect european în valoare de 10,1 milioane de lei.
Şi tot la capitolul sănătate, anul 2019 a însemnat pentru administraţia judeţeană încheierea altor două proiecte cu finanţare europeană, respectiv „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţul Braşov la servicii medicale de urgenţă” şi „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţului Braşov”.
De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a precizat că „la începutul mandatului meu de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov mi-am dorit foarte mult ca percepţia cetăţeanului despre spitalul public să se schimbe. Ştiu că mai avem încă multe de făcut, însă cred că astăzi ne aflăm pe drumul cel bun. Vom continua investiţiile în spitalele braşovene”.

Consiliul Judeţean a obţinut autorizaţie de construire pentru terminalul Aeroportului Internaţional Braşov
În ceea ce priveşte Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, anul acesta, mai exact în 1 august, au început lucrările de construcţii şi instalaţii la nouă componente ale Aeroportului, respectiv clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto şi drumul de acces între terminal şi DJ 103C, drumurile tehnologice interioare, împrejmuirile şi porţile, reţelele interioare şi platforma antisuflu. Contractul de lucrări, cu o valoare de 34.026.900 lei, a fost semnat în ianuarie 2019, iar în prima parte a anului a fost elaborat proiectul tehnic şi au fost obţinute avizele şi autorizaţiile necesare.
În 21 august 2019 a fost semnat contractul pentru proiectarea şi construirea terminalului de pasageri, după luni de amânări datorate contestaţiilor. În schimbul sumei de 145.581.179 lei, asocierea de firme care a câştigat licitaţia are la dispoziţie 12 luni pentru a executa contractul. Aerogara va fi construită pe trei niveluri, cu o arie desfăşurată de 11.780 mp, după o soluţie arhitecturală realizată de celebrul arhitect braşovean Dorin Ştefan. Proiectul tehnic al terminalului a fost predat Consiliului Judeţean pe 19 decembrie 2019, iar în 24 decembrie a fost deja primită autorizaţia de construire, astfel că şantierul poate începe imediat ce condiţiile meteorologice vor fi prielnice, estimarea administraţiei judeţene fiind că acest lucru se va întâmpla în luna martie a anului viitor.
O altă procedură finalizată în acest an a fost achiziţia utilajelor de deszăpezire şi intervenţie în caz de incendiu.Tot în acest an s-au încheiat achiziţiile pentru proiectarea şi execuţia balizajului şi a amenajării benzii pistei, precum şi pentru realizarea Studiului de Fezabilitate privind asigurarea Serviciilor de Navigaţie Aeriană. Un alt pas în implementarea proiectului AIBG a fost înfiinţarea regiei autonome, care se va ocupa de certificarea aeroportului.
„Sunt mai multe demersuri care se desfăşoară concomitent, atât în ceea ce priveşte realizarea infrastructurii aeroportuare, cât şi pe partea de certificare a Aeroportului, achiziţiile fiind interconectate în ideea ca până la sfârşitul anului 2020 să se încheie toate lucrările şi să fie obţinută certificarea pentru Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav. Aşadar, în acest an au fost încheiate cu succes mai multe achiziţii necesare Aeroportului, în valoare totală de peste 53 de milioane de euro. Toate aceste proiecte se vor concretiza anul viitor, când 90% din tot ce înseamnă infrastructura aeroportuară va fi realizată”, a explicat Veştea.

+2 -5

Comentarii

Costea Ion

2019-12-30 08:46:14


În schimb noi nu suntem mulțumiți de activitatea „justiției”. Să nu uităm că acest ipochimen are pe rol mai multe plângeri și dosare penale. El și „colegul” Scripcaru. Când se pun pe rol acestea?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional