Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 09:43

Adevărul despre mirosurile din Braşov

Autor:

Publicat la 03 octombrie 2019

Care sunt rezultatele ultimelor analize ale emisiilor şi imisiilor din zona rampei ecologice de deşeuri

Adevărul despre mirosurile din Braşov

Mirosurile neplăcute „atacă” frecvent oraşul spre disperarea braşovenilor care îşi pun semne de întrebare cu privire la sursa acestora. Buletinele de analiză efectuate de către laboratoare acreditate în domeniul protecţiei mediului demonstrează că emisiile şi imisiile (care sunt cuvinte cheie în domeniul evaluării prezenţei compuşilor nocivi în aer) din zona rampei ecologice de deşeuri sunt în limitele normale. Acest lucru a fost confirmat şi de ultimele controale ale comisarilor de mediu, deşi compania care administrează depozitul ecologic a devenit un fel de „ţap ispăşitor” pentru această situaţie fără precedent.
Problema mirosurilor care învăluie oraşul nu are o rezolvare concretă din partea autorităţilor, care nu au reuşit să stabilească un vinovat. Cu toate acestea, în spaţiul public, vina este pasată în continuare, doar pe bază de supoziţii, companiei care administrează rampa ecologică de deşeuri a Braşovului. În acest context, au existat numeroase controale la rampa amplasată la ieşirea din Braşov spre Tărlungeni, iar probele prelevate arată negru pe alb că nu există depăşiri ale parametrilor în ceea ce priveşte emisiile şi imisiile din apă, sol sau aer, nici în incinta acesteia, dar nici în zona limitrofă.



Probe luate din cartierele Braşovului şi comunele vecine
În conformitate cu autorizaţia integrată de mediu pe baza căreia depozitul ecologic de deşeuri funcţionează, administratorul acesteia, SC Fin-Eco SA, efectuează în permanenţă analize şi măsurători ale emisiilor şi imisiilor atât de pe întreaga suprafaţă a depozitului şi din staţia de sortare, respectiv din cinci puncte diferite, cât şi din diferite zone locuite ale Braşovului, printre acestea numărându-se zona Calea Bucureşti, cartierele Craiter, Triaj, Tractorul, Florilor, Liziera, precum şi din comunele Hărman şi Sânpetru. În aceste cazuri, probele au fost prelevate din câte patru puncte diferite ale fiecărei locaţii, analizele fiind efectuate prin intermediul unor laboratoare special autorizate şi acreditate conform legislaţiei aplicabile.
Astfel, Laboratorul de protecţia mediului Wessling România (membru al unei cunoscute reţele de laboratoare din Europa cu sediul central în Altenberge, Germania), a prelevat noi probe în decursul lunii august, parte dintre acestea fiind analizate în laboratoarele companiei din Uniunea Europene, singurele specializate în determinarea anumitor substanţe poluante.
În conformitate cu rezultatele măsurătorilor efectuate în zona depozitului ecologic, nivelul de Hidrogen sulfurat, dar şi emisiile de amoniac sau de Metilmercaptan sunt cu mult sub limitele maximale admise conform autorizaţiei de mediu. Nu în ultimul rând, şi compuşii organici volatili (peste 120 de indicatori, printre aceştia numărându-se benzen, toluen, metil-etil-cetonă, butanol, clormetan, cloroform, acetonitriţi) sunt şi aceştia sub limita prevăzută.

Rezultatele analizelor din zonele rezidenţiale ale Braşovului
De altfel, în decursul lunii august au fost prelevate noi probe şi din zonele rezidenţiale enumerate mai sus. În conformitate cu aceste analize, parametrii pentru emisiile de Hidrogen sulfurat, Amoniac, Metilmercaptan, dar şi pentru compuşii organici volatili au fost sub limitele maximale prevăzute de autorizaţia de mediu emisă pentru depozitul ecologic. Reprezentanţii Fin-Eco declară că probele impuse prin autorizaţia integrată de mediu, la o distanţă atât de mare de depozit, nu au însă nici o relevanţă practică, datorită multiplelor surse de poluare ce se pot intercala, ca de exemplu, staţii de asfalt, îngrăşămintele organice împrăştiate pe terenurile agricole sau dejecţiile de la crescătoriile de păsări din jurul Braşovului.



Comisari de Mediu din Covasna, în control la Braşov
Mai mult, activitatea depozitului este monitorizată periodic de către organele abilitate cu atribuţii de control (Garda de Mediu) în vederea respectării cerinţelor legale privind depozitarea deşeurilor în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 349 din 21 aprilie 2005 privind depozitarea deşeurilor, ale Ordinului  nr.95 din 12 februarie 2005 privind stabilirea criteriilor de acceptare şi procedurilor preliminare de acceptare a deşeurilor la depozitare şi lista naţională de deşeuri acceptate în fiecare clasă de depozit de deşeuri, etc. Ultimul control a fost efectuat săptămâna trecută de către comisari ai GĂRZII DE MEDIU COVASNA, iar în conformitate cu procesul-verbal încheiat la finalizarea acţiunii, NU AU FOST DEPISTATE PROBLEME ŞI NU A FOST APLICATĂ NICI UN FEL DE SANCŢIUNE administratorului rampei ecologice a Braşovului.

Tocmai pentru a respecta rigorile legislaţiei de protecţia mediului, compania Fin-Eco SA a efectuat în perimetrul rampei ample investiţii în ceea ce priveşte sistemul de epurare a apelor uzate, vidanjare, montare detectoare de radiaţii, montare biofiltre şi refacere perdea vegetală de protecţie, în valoare de aproximativ 65.000 de euro la care se adaugă costurile analizelor de laborator pentru determinarea emisiilor şi imisiilor, în valoare de peste 42.000 de euro, pe an.

Celulele închise, acoperite cu mai multe straturi de membrane
Totodată, în primăvara acestui an, Fin-Eco SA, a demarat o investiţie de anvergură, ce depăşeşte 3 milioane de euro, pentru închiderea celor două celule în care s-a sistat depozitarea deşeurilor. Până acum, constructorul a lucrat la reconfigurarea celor două celule, în vederea terasării şi creării unor pante care să permită scurgerea controlată a apelor pluviale, precum şi introducerea sistemului de reţele necesar captării biogazului din puţurile care au fost amenajate încă de dinainte de începerea depozitării deşeurilor. „Am lucrat la modelarea geometriei celor două celule, iar acest lucru a presupus lucrări de reaşezare şi modelare a taluzurilor, astfel încât să rezulte pantele corespunzătoare conform proiectului tehnic de închidere. Peste deşeuri a fost aşternut un strat de pâmânt de 50 de cm în vederea stabilizării, iar, în prezent, a început montarea sistemului de membrane geocompozit, care au atât rolul de impermeabilizare, cât şi de drenare a apei şi biogazului”, au explicat reprezentanţii firmei constructoare.

+5 -4

Comentarii

constanteanu

2019-12-17 12:13:12


Haaaaa! Si cata reclama gratuita! Cel mai bun oras in care sa traiesti! Storia.ro ne a omorat cu vrajala asta! Au votat tot ei brasovenii! De curand a iesit si cel mai poluat oras din tara! Haaaa! Hai mutati va in brasov!

Gica

2019-10-28 08:12:29


In Sanpetru zona strazii Bodului si Pasunii de doua ori pe saptamana se ard deseuri de mase plastice si alte mizerii provenite de la un hotel din Brasov degajandu-se gaze nocive .S-au facut reclamatii la Garda de mediu, dar degeaba.Se aude?

Ionut

2019-10-11 15:56:50


Oameni buni, mirosul este de la degajarea controlata in atmosfera a biogazului, provenit de la descompunerea deseurilor, de catre Fin Eco in perioadele cand nu se fac masuratori.(noaptea, dimineata, pe ploaie) Tehnic acest "biogaz' trebuie ars intr-o statie(incinerator), pe care Fin Eco bineinteles ca nu o are. Investitia in membranele si straturile e pamant se executa tocmai pentru a nu mai permite degajarea necontrolata a biogazului in atmosfera. 50 cm de pamant nu sunt suficienti, este necesar minim un strat de 3 m de argila compactata.Aceasta investitie bineinteles, va fi recuperata prin marirea taxei de Salubritate, habitat de la noi, oamenii frumosi.

Stoian Dorin

2019-10-09 17:07:07


Pe ce se bazează cei care acuză APM-Bv de malversațiuni?Au dovezi?Au ideie de eforturile celor din laboratorul(cronic subdotat)al instituției respective, pentru efectuarea analizelor necesare?Eforturile financiare atât de necesare pentru intrarea în legalitate a celor ce gestionează halda aflată în discuție, nu semnifică nimic?Și apoi,de ce credem persoane așa zis"atotștiutoare"care se mărginesc la simple afirmații asupra existenței mirosurilor dezagreabile,că acestea ar putea rezolva eficient situația?

Maria

2019-10-04 14:03:01


E clar o campanie concentrata impotriva lor.Orice se spune sau prezinta nu este bine! Tema electorala tip #Rezist+USR. Dionisie Agache este la USR parca!

Vi vi Balog

2019-10-04 10:25:10


Eu cred ca ar trebui facut un control la Compania Apa care nu face nimic să igienizare canalele infestate de gândaci si dejectii...

Adytz

2019-10-03 18:39:17


Ba ,vouă chiar nu va e rușine?! Sunteți normali la cap? E clar de unde e mirosul. Mergi cu mașina pe ocolitoare dimineața de la Stupini până la Săcele și o să simtă oricine unde apare acel miros, exact in zona rampei de gunoi, că ecologica nu e!

Dutica

2019-10-03 17:58:42


Și în final care este adevărul? Nu de iau măsurătorile noaptea și în weekend, atunci când miroase mai puternic. Vara dormim cu geamul deschis și ne trezim din somn din cauza mirosului. Se mușamalizează totul, ne prostesc pe față. Bineînțeles că mirosul este de la groapa de gunoi, dar autoritățile ascund asta prin probe luate când nu se fac degajările, iar presa nu este în stare să facă un reportaj real.

Eliana

2019-10-03 13:09:34


Se verifica tot în afara de canalizare orașului. La aproape fiecare gura de canal și pe Republicii, de- a lungul străzii și canalizarii...pute de te îndoaie. La noi in Astra,( lângă blocul Mercur 3) de cand s- au făcut lucrări de înlocuire a tevilor de apa calda si o fost spartă o conductă de canalizare, care a inundat șanțul săpat, mereu avem probleme cu infundarea canalelor si deversari în beci! Căutați peste tot dar unde trebuie...Nu ! .

Popa Radu

2019-10-03 12:09:38


In Sînpetru, mirosul se simte în special noaptea după orele 21.

Virus

2019-10-03 11:44:17


La ce bani se invart in domeniul salubritatii, normal ca la rampa de gunoi miroase a primavara, conform garzii de mediu.

Tudor M.

2019-10-03 11:35:27


Povesti. 1. Emisiile si imisiile NU au legatura cu mirosul oribil. 2. Cine a platit studiul firmei Wessling România ? Cumva chiar FIN-ECO ? 3. @ducu mihai are dreptate. 4. Nu mai cenzurati postarile, va rog.

Dan

2019-10-03 10:56:59


Minciuni şi manipulare, ieri în cartierul Florilor mirosea puternic,nu au măsurat cei de la mediu.Cred că şi-au pierdut mirosul !

Stefan

2019-10-03 10:00:19


Masuratorile in cartierul Lizera au fost facute in momentul in care nu se simtea niciun miros in aer, in circumstantele acestea e si normal sa iasa totul sub limita. Cu toate acestea in cartierul Liziera aproape in fiecare seara se simte un miros toxic in aer, un miros atat de puternic incat dimineata cand ma urc in masina, inca e prezent acel miros. Toate masuratorile au fost facute sa fie favorabile pentru groapa "ecologica", aceasta groapa care ne polueaza cu miresme toxice aproape in fiecare seara. Este jalnic ca acest lucru decurge in continuare fara nicio consecinta, si pe deasupra sa fie si constatarea oficiala ca masuratorile sunt "cu mult sub limitele maximale admise conform autorizaţiei de mediu". Se pare ca aceasta situatie este imposibil de rezolvat prin autoritatile "competente" din Romania. Tragic.

Gabi Ropoteala

2019-10-03 08:58:09


Cât a costat acest articol? Realizați ca fix asa au făcut și comuniștii la Cernobîl? Au cerut presei sa infirme adevărul și s-au jucat cu viețile oamenilor.Poveste trasa la indigo!

LI

2019-10-03 08:31:53


BRASOVUL PUTE!

Serban

2019-10-03 07:43:13


Deci mirosul e de la Dumnezeu!

Agache Aurel Dionisie

2019-10-03 06:44:03


Principala sursă de mirosuri în zonele afectate din municipiul Brașov este depozitul de deșeuri Fineco. Oricâte analize vor face, analize care pot fi ușor de manipulat datorită efectuării lor în condiții orare prielnice pentru poluator, efectuate atunci când curenții de aer nu bat spre zonele afectate (mirosul nu este continuu ci apare în funcție de curenții cum este adus de curenții de aer și diferențele de temperatură). Din păcate autoritățile de mediu nu au impus monitorizare permanenetă așa cum era normal. de ce? tocmai ca să poată fi manipulat tot sistemul. Iar controalele? Știm cum se fac de 30 de ani în România.

ducu mihai

2019-10-03 04:54:24


Adevarul nu e in acest articol.Adevarul e ca si ieri,de ex.,in Craiter s-a simtit mirosul urat!! Aia de la mediu iau salariile degeaba si pe deasupra iau si spaga de la sursele mirosurilor infernale!!!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie