Adăposturile de apărare au devenit „buncăre” pentru murături
Autor:
Publicat la 12 octombrie 2013
În caz de pericol, acestea trebuie date în folosinţă în termen de 24 de ore, astfel că toţi cei care le-au schimbat destinaţia sunt obligaţi să le elibereze în cel mai scurt timp
Cutremurul din wekendul trecut a readus în atenţia tuturor pericolul reprezentat de producerea unui asemenea dezastru. Situaţia adăposturilor de apărare, care ar putea fi folosite şi în cazul unor astfel de calamităţi nu este deloc una prea îmbucurătoare în municipiul Braşovu în sensul că acestea au fost transformate de către locatari în beciuri. În Braşov există doar 132 de astfel adăposturi civile, care au o capacitate totală de 13.200 de persoane şi majoritatea buncărelor au fost transformate în pivniţe, depozite sau spaţii pentru arhive. Chiar dacă le-au transformat în cămări, pivniţe sau magazii, oamenii ştiu că acestea spaţii sunt de fapt adăposturi civile şi că, la nevoie, aici se pot refugia în siguranţă.
Loc în adăposturi doar pentru 5% din braşoveni
Toate adăposturile civile din Braşov sunt în acest moment funcţionale. Unele au chiar şi unităţi sanitare şi vestiare, fiind construite după norme tehnice specifice. Potrivit unei modificări legislative din anul 2004, în caz de pericol, însă, ele trebuie date în folosinţă în termen de 24 de ore. Astfel că toţi cei care le-au schimbat destinaţia sunt obligaţi să le elibereze în cel mai scurt timp.
Locatarii sunt direct responsabili de îngrijirea şi întreţinerea subsolurilor. Tot ei sunt cei care suportă cheltuielile eventualelor reparaţii. „Pot fi întreţinute mult mai bine de către cei care le locuiesc sau le folosesc temporar, cu obligativitatea de a nu face nicio modificare structurală şi de a le ţine în perfectă stare de funcţionare”, a spus col. Lucian Bogdan, inspector şef adj. ISU Braşov, citat de digi24.ro. În municipiul Braşov trăiesc aproximativ 253.000 de persoane, dar în caz de calamităţi naturale sau de război puţin peste 13.000 şi-ar găsi, însă, refugiu în cele 132 de adăposturi, respectiv puţin peste 5% din populaţia municipiului. Potrivit legii, însă, constructorii de blocuri sunt obligaţi să prevadă toate construcţiile cu astfel de spaţii.
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu