Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:15

„Academia de timp liber” de la Ghimbav

Autor:

Publicat la 18 august 2022

Minitaberele, un proiect iniţiat de părintele Daniel Puia-Dumitrescu, un mod facil pentru copii de a cunoaşte natura, de a învăţa actoria sau limbi străini, dar şi de a se dezvolta personal

„Academia de timp liber” de la Ghimbav

Părintele Daniel Puia-Dumitrescu din Braşov este implicat de mai mulţi ani într-o serie de proiecte ce se adresează copiilor şi tinerilor, acţiuni pe care le realizează prin intermediul Asociaţiei Social-Culturale „Drept în inimă” din Ghimbav. Proiectul minitaberelor din cadrul „Academiei de timp liber” s-a născut în 2019 şi era programat să înceapă în martie 2020, cu o minitabără de „Alimentaţie sănătoasă” pentru copii. Din păcate, evenimentul programat, a fost anulat când, în 15 martie a fost declarată starea de urgenţă din cauza pandemiei COVID.
„În condiţiile în care Asociaţia noastră alcătuieşte programe de educaţie nonformală pentru copii, adolescenţi şi tineri, proiectul minitaberelor are ca scop atât asigurarea unui climat în care participanţii să primească informaţii utile pe diverse subiecte de interes (cunoaşterea naturii, elemente de biologie şi geografie, cunoaşterea unor limbi străine la nivel de conversaţie, actoria şi teatrul în general, nutriţie şi psihologie alimentară pentru copii, fenomenul bullying în şcoli şi nu numai, muzică, handmade, dezvoltare personală, etc.) într-o formă accesibilă, şi anume prin joc şi joacă, cât şi eliberarea de constrângerile mediului social în care evoluează, acasă ori la şcoală, prin activităţile obişnuite unei tabere. Participanţilor li se oferă posibilitatea unei libertăţi pe care să o gestioneze pe cont propriu, posibilitatea cunoaşterii altor copii şi tineri de vârste apropiate şi formarea de conexiuni sociale, chiar prietenii, precum şi posibilitatea acumulării de cunoştinţe noi într-un cadru nonformal şi fără obligaţia unei testări ulterioare. Perioada de desfăşurare este una limitată la weekend, de vineri după-amiaza până duminică după-amiaza, din două motive, în primul rând pentru a putea organiza aceste evenimente cât mai des, chiar şi în timpul anului şcolar, în al doilea rând, pentru a asigura o cât mai mică implicare financiară şi nişte costuri cât mai reduse pentru părinţi (astfel, proiectul nostru încearcă să reducă maxim la jumătate contribuţia familiei, cealaltă parte de sumă fiind asigurată de noi din sponsorizări)”, a declarat părintele Daniel Puia-Dumitrescu, care în prezent slujeşte la capela Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Urmează alte minitabere
Proiectul Minitaberelor Academiei de Timp Liber din timpul vacanţei şcolare 2022 include patru minitabere în perioada august – septembrie, urmate de o a cincea, în vacanţa din luna octombrie. Acestea sunt: „Să cunoaştem natura”, care abia s-a încheiat, apoi „Joc şi joacă în Teatru”, care va avea loc săptămâna aceasta la Moieciu, „Alimentaţie sănătoasă” şi „Bucurie în orice limbă”, în august – septembrie, iar în octombrie, „Minitabăra Antibullying”.
Minitabăra de drumeţie, „Să cunoaştem natura”, a avut loc în perioada 12-14 august 2022, la Cheia – Amfiteatrul Transilvania. Au participat 21 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, doi coordonatori de specialitate şi doi coordonatori supraveghetori.

Lecţii despre plante şi animale, dar mai ales despre trasee montante şi aventuri fără „lumea virtuală”
Participanţii la Minitabăra „Să cunoaştem natura” au pornit sâmbătă în drumeţie pe traseul Cheia – Amfiteatrul Transilvania, însoţiţi de cei patru coordonatori, cu bucurie şi cu nerăbdare. Gâze, animăluţe de tot felul, oi, miei, măgari care te salută pe ton ridicat, viţei şi cocoşi aşteptau în fâneţele localnicilor, pe lângă care trece cărarea marcată spre înălţimi. Fotografiile vor spune povestea mai bine decât am spune-o noi. „Însă, totuşi, putem aminti că participanţii au învăţat despre arbori, despre animale, despre plante, dar mai ales despre trasee montane, marcaje, drumeţii şi aventuri fără telefoane mobile şi alte gadgeturi. Am avut opriri scurte pentru tras sufletul la început, ca să nu lăsăm muşchii să se răcească, apoi o oprire de gustare, unde merele au părut mult mai delicioase decât acasă, şi oprirea „giratoriu”, de sus, în apropierea Amfiteatrului, de unde ne-am întors plini de veselie. Grupul îmbrăcat în tricourile verzi ale minitaberei şi dotat cu rucsăcelele de culoarea naturii a atras atenţia altor turişti, iar copiii au fost imediat îndrăgiţi pentru disciplină şi pentru curiozitate. Jocurile organizate de Cristina Ştefan, profesor de Matematică şi de Ştiinţe, şi supravegheate de Teodora Tache, de Cătălin Ştefan şi Daniel Puia-Dumitrescu, au încununat pauza luată în capătul cel mai de sus al drumeţiei noastre”, a povestit preotul braşovean.
La coborâre, participanţii, împărţiţi pe echipe, au avut ca temă strângerea de elemente ale ecosistemului, cât mai diferite, atractive şi importante pentru înţelegerea naturii şi a mediului înconjurător. „Ajunşi la poalele muntelui, la pensiune, am putut analiza rezultatele muncii minuţioase, cu bucuria constatării atenţiei şi implicării celor douăzeci şi unu de copii”, a explicat părintele Daniel. (BizBrasov.ro)

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie