Curs BNR

1 EUR = 4.9756 RON

1 USD = 4.5772 RON

1 GBP = 5.7994 RON

1 XAU = 351.0005 RON

1 AED = 1.2462 RON

1 AUD = 3.0569 RON

1 BGN = 2.5440 RON

1 BRL = 0.8911 RON

1 CAD = 3.3593 RON

1 CHF = 5.0733 RON

1 CNY = 0.6341 RON

1 CZK = 0.2017 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2896 RON

1 INR = 0.0548 RON

1 JPY = 2.9595 RON

1 KRW = 0.3402 RON

1 MDL = 0.2579 RON

1 MXN = 0.2738 RON

1 NOK = 0.4279 RON

1 NZD = 2.7972 RON

1 PLN = 1.1681 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4285 RON

1 TRY = 0.1420 RON

1 UAH = 0.1161 RON

1 XDR = 6.0701 RON

1 ZAR = 0.2511 RON

Editia 8182 - 17 mai 05:57

A murit după ce s-a înecat cu mâncare la o terasă din Braşov. Doi medici din Bucureşti au fost trimişi în miez de noapte să-l opereze

Autor:

Publicat la 16 aprilie 2024

A murit după ce s-a înecat cu mâncare la o terasă din Braşov. Doi medici din Bucureşti au fost trimişi în miez de noapte să-l opereze

Un bărbat a murit sâmbătă, 13 aprilie, în cursul serii, la o terasă din Braşov întrucât nu i-au fost făcute la timp manevrele de resuscitare. Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, era singur la o masă de pe terasa restaurantului şi tocmai îi ceruse ospătarului nota. Când a venit cu nota de plată, ospătarul l-a găsit pe client stând nemişcat, pe scaun. Chemaţi de urgenţă, medicii de la SMURD au reuşit să îi repornească inima, după o resuscitare care a durat 26 de minute.
Din păcate, manevrele de resuscitare au fost începute doar după sosirea echipajului de urgenţă.  „Cel mai important în situaţia acestui pacient era dacă cineva de la faţa locului ar fi făcut manevre de resuscitare cât se poate de repede”, a spus dr. Romeo Boancă, medic Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov.
Pentru că era în stare gravă şi nu putea fi transportat, doi doctori din Bucureşti au fost trimişi în miez de noapte să-l opereze de urgenţă. Din păcate, omul s-a stins la câteva ore, după intervenţie. Ar fi avut o şansă dacă cineva i-ar fi observat mai repede suferinţa şi i-ar fi acordat, în mod corect, primul ajutor.
Toată întâmplarea a fost povestită duminică de managerul de la Institutul Marius Nasta din Bucureşti, Beatrice Mahler, pe pagina personală de socializare. Doar că, la 2 ore după ce colegii ei au plecat de la Braşov, pacientul a murit, iar ea, se pare, nu aflase. Vă prezentăm, integral, postarea:
„Ieri seară, într-un restaurant din Braşov un domn intră în stop cardiac după ce se înecase cu un bol alimentar. Se poate întâmpla! Viaţa îi este salvată pentru că personalul din ambulanţă sosit la solicitarea promptă a personalului din restaurant, reuşeşte să-l readucă la viaţă. Examinarea efectuată la spital evidenţiază că părţi din bolul alimentar au rămas în plămân.
La acel moment Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Sănătăţii – România, caută soluţii şi cum este normal, chiar dacă este noapte, sună managerul.
Cazurile sunt rare, în România nu există serviciu de gardă în Bronhologie intervenţională, nu este fezabil din mai multe considerente: cazurile puţine, personal puţin, iar îndemânarea acestor medici are ca scop principal câştigarea de timp în viaţa pacienţilor cu cancer pulmonar.
Stabilesc împreună cu medicul din centru că este mai uşor să ducem doctorii la Braşov decât să transportăm pacientul, care era într-o stare critică, aşa că… îmi sun colegii.
Ca de fiecare dată, răspunsul este: «Da, sigur, ne organizăm şi mergem!».
Aşa că, echipa se formează în miezul nopţii de sâmbătă din personal al Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi doi medici din Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, dr.  Silviu Mihail Dumitru şi dr. Dragos Baiceanu.
Au plecat în miez de noapte şi au revenit la casele lor în zorii zilei de duminică, iar eu nu pot decât să le mulţumesc pentru disponibilitatea şi umanitatea de care au dat dovadă!
Bronhologia intervenţională este o ramură a Bronhologie care salvează vieţi, prin eliberarea căilor aeriene, cu impact relativ redus a manevrei asupra organismului, faţă de acelaşi rezultat obţinut în sala de operaţie”.


CE TREBUIE SĂ FACEŢI DACĂ SUNTEŢI MARTORI LA UN ASTFEL DE CAZ:
Manevra Heimlich este metoda prin care se dezobstrucţionează căile aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.
1. Rămâneţi calm, dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.
2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.): - aspiraţie confirmată de martori, anturaj - nu mai poate vorbi, tuşi şi respira - pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât, iar ulterior îşi pierde conştienţa
3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.
4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.
5. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.
6. Repetataţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.
7. Dacă victima îşi pierde conştineţa o poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.
8. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Sfaturi:
1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.
3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
4. Există şi auto Heimilch: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Originea manevrei Heimlich
Doctorul Henry Heimlich a introdus această manveră încă din 1974, dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati. Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon.

+0 -3

Comentarii

'Ionel'

2024-04-16 18:27:32


'Oare o bronhoscopie efectuată în miez de noapte de către chirurgul generalist de gardă la spitalul județean Brasov, împreună cu anestetistul de garda, nu ar fi putut să schimbe prognosticul acestui pacient? Stau și mă intreb ce au făcut medicii de garda pina la sosirea echipei de specialiști din București?\nLipsa de experiență. A murit omul cu zile! Au tupeul să ceară majorarea salariilor! '

'VAX POPULI'

2024-04-16 18:14:28


'Asta inseamna un stat criminal ca cel roman.Intr-un stat civilizat (Finlanda),acordarea primului ajutor se invata in clasele primare.La noi,cand biata copila s-a inecat cu un jeleu,la o scoala din Geaca (Cluj),profesoara a avut grija sa se disculpe spunand ca ea a sunat de urgenta la 112.Deci,si-a facut treaba.\nSi totusi,vorba baietilor:\n\nPoti sa faci infarct in timp ce te c*ci\nE primul gand cu care cred ca n-ai putea sa te\'mpaci\nTreci in nefiinta cand duci gunoiul\nDeci ma risc zi de zi (Da\'m-auzi?. Palpa\'mi\'ai coiu)\nMuncesti o viata, tragi ca hamalul frate\nSi poti sa mori in timp ce-mi spui ca n\'am dreptate!\nCazi de pe scaun cand pui globuri in pom,\n(Cat p*la mea ziceai ca valoreaza o viata de om??)\nE de c*cat da, nu e cea mai naspa treaba\nCel mai de c*cat e sa mori cand ti-o iei la l*ba.\nCu 7 plase in mana, accidentat de crick.\nTe poti gandi post-mortem:ca n-ai insemnat nimic!\nPoti sa mori pe scena cand bagi ca adevaratu\'\nSi toti sa strige distratzi:A lesinat c*acatu\'!!\nCazi lat in timp ce te-nchini\nSi de ridici fal-fal la cer s*****t de pinguin.\nPoti sa mori, cand castigi la loto\nFara sa lasi un motto\nLasa-ne poza de adio in aparatul foto!\nCazi cu liftu\', sau sari cu rabla in copaci\nSi ajungi la domiciliu in 4 pungi si 7 saci.\nCu numarul zilelor libere la zero redus\nMori in parnaie cu p*la-n cur, reflectand la Rebus.\nPoti sa mori de plictiseala cand iti numeri banii,\nSau sa cazi mort in c*r langa palat, ca tiganii.\nRenuntand fortat, la ultimul sarut..\nUnii pleaca dintre noi cu piftia-n gat.. (SALUT!!!).\nCalculam ca-n viata mai mult ne chinuim\n(O, da ne chinuim la inca o cana de vin)\nValoarea unei vieti de om momentan n-o stim\n(Intrebati filozofii, noi nu vrem sa ne gandim!).\nPoti sa mori pe masa de operatie, sau in statie\nSau fiind femeie poti sa mori facand felatie\nPoti sa nu faci nimic gresit.. ba!.. fara masura\nOricum te vede Dumnezeu.. (Si te f*te\'n gura!)\nPoti sa fii sculptor, sudor, doctor, e ca dreaq\nCa poti sa mori incercand sa il salvezi pe altu\'!\nPoti sa mori, incercand sa schimbi un bec\nIn timp ce-ti rade proasta\nPoti sa mori, incercand sa iti omori nevasta!\nPoti sa mori drogat, visand, sau beat visand\nPoti sa mori plangand, mancand sau chiar razand.\nIn fata unui cutit strigand:\"Ba nu da!! \"\nSau mai rau, inecat cu tort de ziua ta.\nPoti sa mori in parc, in timp ce plimbi un caine,\nEl vine, te miroase si se p*sa pe tine.\nPoti sa mori in accident cand te-alearga garda\nSau cand vrei sa tai o gaina si tai c****e cu barda.\nPoti sa mori in timp ce faci s*x cu o vecina, ma\'ntelegi?\nPoti sa mori de frig in timp ce vrei sa te-nneci.\nPoti sa mori bah putza\nAscultandu\'l pe Gutza\nIn dormitor..\nDar nu mori pur si simplu.. Eu te omor!!.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie