Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7218 - 29 mai 22:53

A explodat VelPitarul! În direct! Un mort, cinci răniţi

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 06 noiembrie 2015

În minutul 90 al meciului FC Braşov - CSM Râmnicu Vâlcea, toată ţara a tresărit în faţa televizoarelor. O bubuitură infernală a zguduit stadionul din Bartolomeu: explodase fabrica de pâine de peste drum şi flăcări de 50 de metri se înălţau pe cer

A explodat VelPitarul! În direct! 
Un mort, cinci răniţi
O seară în care prim planul la Braşov ar fi trebuit să fie ţinut de protestele din centrul oraşului s-a transformat în ceea ce putea deveni un nou episod „Colectiv”, la nici o săptămână de la tragedia petrecută în clubul bucureştean. Totul în direct, la televizor. Meciul de ligă secundă FC Braşov - CSM Râmnicu Vâlcea, transmis în direct de posturile naţionale de sport Digi şi Dolce îşi aştepta finalul, când, în minutul 90, toată ţara a tresărit în faţa micilor ecrane. În spatele tribunei a II-a a Stadionului Tineretului au putut fi văzute flăcări care se înălţau pe cer, la cel puţin 50 de metri de la sol, totul pe fondul sonor al unui zgomot puternic de explozie. Un scenariu de groază care a dus pe toată lumea cu gândul la o nouă tragedie naţională. Spectatorii prezenţi pe stadion s-au simţit zguduiţi, la propriu, iar în secunda următoare majoritatea dintre ei au plecat spre locul unde avusese loc incidentul. Fabrica de pâine Vel Pitar, aflată la nici jumătate de kilometru explodase, totul petrecându-se în incinta în care se află moara. Pe strada Avram Iancu „peisajul” era, la câteva minute, unul sinistru: cioburi de sticlă pe o distanţă de sute de metri, fum gros, flăcări, maşini de pompieri şi ambulanţe sosind una după alta, într-un zgomot asurzitor. La faţa locului s-au deplasat şi primarul George Scripcaru şi prefectul Mihai Mohaci. 
 
Explozia s-a văzut în direct la DigiSport, în finalul meciului de fotbal FC Braşov - Râmnicu Vâlcea.
 
„Lucrez de 36 de ani în fabrică, dar nu s-a mai întâmplat aşa ceva niciodată”, a declarat una dintre angajatele de la secţia brutărie, care se afla în tură la ora producerii incidentului.
 
11 oameni se aflau în fabrică, 6 au ajuns la spital, 2 sunt în stare gravă
Oamenii aflaţi în fabrică la acea oră au fost scoşi imediat din curte, zona a fost evacuată, iar apoi, uşor, uşor, salvatorii au început să îi scoată pe răniţi unul câte unul, pe tărgi. 5 persoane au fost preluate imediat de către ambulanţe, 2 dintre ele în stare gravă, având arsuri, iar una cu fractură la una din mâini. O altă persoană persoană se afla, la sosirea echipelor de intervenţie, într-un puţ adânc de 15 metri. „Era în stare conştientă, însă intervenţia de salvare a fost ceva mai dificilă, din cauză că persoana respectivă se afla sub un planşeu căzut peste ea după explozie. A fost scoasă în final la suprafaţă, după două ore şi jumătate, i s-au acordat îngrijiri medicale, a fost intubată şi transportată la spital”, au explicat salvatorii. În total, la ora producerii nefericitului incident, în incinta fabricii se aflau 11 persoane (motiv pentru care a fost instituit cod roşu), dintre care 10 angajaţi, însă cinci persoane au scăpat nevătămate.
 
Timp de intervenţie: 4 minute
Primele maşini de intervenţie au ajuns la faţa locului în 4 minute. Alarma ISU Braşov a fost dată la ora 19.50. „A fost vorba de o explozie urmată de incendiu. La faţa locului s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spună şi cu 12 echipaje de SMURD. S-a intervenit simultan pentru stingerea incendiului şi pentur căutarea şi salvarea victimelor. Focul a fost stins, iar 6 persoane au fost transportate la spital”, a explicat Ciprian Sferja, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. Clădirea unde s-a produs explozia are cinci etaje şi a fost afectată parţial în urma deflagraţiei. 
 
Victima căzută în buncăr a fost transportată la spital, plină de sânge şi intubată. Bărbatul are aproximativ 50 de ani şi a suferit arsuri pe 50-60% din suprafaţa corpului. 
 
Pericol infirmat
După anunţul oficial că focul a fost stins, în jurul orei 21.10, autorităţile au transmis că nu există nici riscul unor explozii-replică datorate deteriorării conductelor de gaze din vecinătate: `Nu există scurgeri de gaze în zonă`, a declarat colonelul Stelian Rechiţeanu, şeful ISU Braşov.
 
Cauza: acumularea pulberilor de la făină şi ventilaţia necorespunzătoare
Cel mai probabil, explozia s-a produs din cauza făinii depozitate, aceasta emanând gaze extreme de periculoase, spun specialiştii, o scânteie fiind de multe ori de ajuns pentru o explozie de genul celei care s-a petrecut aseară. „Se pare că e din cauza pulberii de făină care s-a acumulat, din cauza faptului că ventilaţia nu a fost cea care trebuia, la parametrii normali. Din cauza acestor pulberi care intră şi în contact cu haine sau cu echipament se produc scântei şi, de aici, explozia care s-a produs", a declarat primarul George Scripcaru. El a adăugat că locuinţele din zonă nu au fost afectate de incendiu, dar că pe stradă sunt cioburi de la geamurile sparte în urma exploziei.
 
Salvatorul victimei este rănit grav la mână, are 36 de ani şi se află, de asemenea în stare gravă, suferind răni din cauza procedurilor de salvare.
 
Arafat a declarat Cod Roşu şi a pornit către Braşov, împreună cu Bănicioiu
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat porniseră în drum spre Braşov, a confirmat, pentru Agerpres, premierul interimar Sorin Cîmpeanu.
Cei doi au renunţat ulterior la deplasare, întrucât în urma evaluărilor s-a constatat că s-au luat toate măsurile care se impuneau în cazul exploziei de la Vel Pitar, iar situaţia este sub control. Imediat ce fusese informat de incident, Raed Arafat declarase instituirea Codului Roşu de urgenţă, având în vedere că se anticipau la acel moment un număr mare de victime. `Au fost alertate forţe din judeţul Covasna, din judeţul Prahova şi se pregatesc şi din Mures şi se vor deplasa dacă numărul victimelor va creşte. Au fost pregătite 3 elicoptere. Dacă va fi nevoie, vor fi trimise pentru a fi transportaţi pacienţi în alte spitale`, a declarat secretarul de stat, ieri seară, la Bucureşti.
 
În consemn, pe stadion
Preşedintele FC Braşov, Vasile Dochiţa, a precizat că prefectul Braşovului i-a solicitat ca nocturna de la stadion să rămână aprinsă pentru a permite unui elicopter al SMURD să aterizeze pe gazon pentru a prelua răniţii şi a-i transporta ulterior la Bucureşti.Cei de la Stadionul Tineretului au stat în stand by, la dispoziţia salvatorilor, timp de aproape două ore. „Am fost anunţaţi că acţiunea (aterizarea elicopterului SMURD pe stadion - n.red.) a fost contramandată în jurul orei 21:30, astfel că angajaţii bazei sportive au plecat de la stadion“, a declarat Irinel Manta, administratorul stadionului.
 
Medicii au fost chemaţi de acasă
Prefectul Mihai Mohaci a declarat, ieri seară, că nu a mai fost necesară declanşarea planului roşu, deoarece mai puţin de zece persoane au fost afectate de acest accident.
S-au mobilizat toate forţele, au fost chemaţi doctorii de acasă, toate spitalele din zonă au fost în stare de alertă. La ora actuală, sigur, alerta a încetat pentru că numărul de persoane cu probleme este sub zece. Nu am avut probleme şi nu a fost necesară o intervenţie din altă parte, din alt judeţ", a arătat prefectul.
Pe de altă parte, surse guvernamentale citate de Agerpres susţin că ministrul Rovana Plumb a dispus o anchetă a Inspecţiei Muncii în acest caz.
 
Fabrica americanilor
Fabrica Vel Pitar este deţinută de Fondul American de Investiţii Broadhurst, care operează pe piaţa românească de peste două decenii. Sediul central al companiei e la Râmnicu Vâlcea, iar ca o stranie coincidenţă, din acest oraş era şi echipa de fotbal cu care Braşovul a jucat ieri seară pe Stadionul Tineretului, meci transmis în direct la TV, odată cu explozia.
O parte din banii fondului care deţine Velpitar aparţin unor mari universităţi americane. Broadhurst mai deţine pe piaţa românească magazine Romarta din Bucureşti, Libra Bank, Electroaparatash, UMEB Bucureşti, plus câteva zeci de mii de hectare de teren agricol.
 
ULTIMA ORĂ:
Un bărbat a decedat, în timpul nopţii, la spital
Deşi părea iniţial stabil, bărbatul căzut în buncăr a murit, pe timpul nopţii, la spital, potrivit unor surse, chiar pe masa de operaţie. Dintre celelalte 5 victime internate, două erau în cursul dimineţii în stare gravă (una la Terapie Intensivă, intubată), celelalte trei victime fiind stabile, în afara pericolului.
 
Toate morile au fost oprite
Ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov a început chiar de azi de dimineaţă. Conducerea companiei a oprit toate morile de pe platformă până se va stabili cauza tragediei.
Pentru expertiza tehnică, la Braşov vor veni specialişti de la INSEMEX Petroşani, singura instituţie din ţară acreditată pentru expertize în domeniul exploziilor. La această oră, trei sunt cauzele probabile luate în considerare: nerespectarea normelor de protecţie a muncii (sau altfel spus `mortul e de vină`), defecţiuni tehnice sau sistem de ventilaţie necorespunzător, subdimensionat. Potrivit declaraţiilor date ieri noapte de un angajat, unitatea unde a avut loc explozia urmată de incendiu ar fi fost totuşi retehnologizată în urmă cu aproximativ un an.

 

 
+2 -0

Comentarii

DanaBv

2015-11-06 06:44:18


Dumnezeu sa-l odihneasca pe cel care s-a dus langa ingeri... Multa sanatate celor raniti si TOT RESPECTUL pentru salvatorul care si-a pus viata in pericol pentru omul de langa el. Inca o data se dovedeste ca omenia si eroismul n-au fost nimicite. Asteptam sa aflam cine este salvatorul. Cu siguranta ca multi brasoveni ne vom duce sa donam sange pentru victime. In ce-i priveste pe cei vinovati, o, sunt sigura ca nu vor scapa basma curata!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional