Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:58

A 100-a coborâre a junilor!

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 06 mai 2019

Zeci de mii braşoveni la eveniment, dar şi mulţi oficiali

A 100-a coborâre a junilor!

Sărbătoarea Junilor din Duminica Tomii şi-a respectat „blazonul”. Anul acesta a fost o ediţie aniversară, pentru că s-au împlinit 100 de ani de la prima „coborâre în Cetate” a junilor. Junii călare au parcurs mai multe străzi din centrul vechi al oraşului, anunţând „Hristos a Înviat!”, iar spectatorii răspundeau „Adevărat a Înviat!”. La eveniment au participat câteva zeci de mii de braşoveni şi turişti din întreaga ţară şi din străinătate, dar şi oficiali. Printre aceştia, Ludovic Orban, preşedintele PNL, şi ministrul Culturii, Daniel Breaz.
În acest an, spre deosebire de cei anteriori, au avut parte şi de o vreme frumoasă.  



Ca în fiecare an, în Duminica Tomii, junii călare coboară în Cetate, aceasta fiind una dintre cele mai spectaculoase tradiţii ale Braşovului. Anul acesta a fost o ediţie aniversară că a evenimentului, având în vedere s-au împlinit 100 de ani de la prima paradă, din anul 1919.
Ca de obicei, braşovenii şi turiştii au participat în număr mare la eveniment, pe tot traseul parcurs, respectiv Piaţa Unirii - Strada Mureşenilor - Primărie - strada Republicii – Piaţa Sfatului - Poarta Şchei - Pietrele lui Solomon, oamenii aşteptând să treacă coloana de călăreţi.
De asemenea, la eveniment au participat şi numeroşi oficiali, anul acesta, pe lângă prefectul judeţului, Marian Rasaliu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul Braşovului, George Scripcaru, la paradă au asistat, printre alţii, ministrul Culturii, Daniel Breaz şi preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Ca şi anul trecut, oficialii i-au aşteptat pe juni la Casa Junilor de lângă Poarta Şchei, unde unul dintre juni le-a oferit acestora şi o butelcuţă cu tărie.
După paradă, primarul Braşovului, George Scripcaru, s-a declarat încântat de numărul mare de participanţi la eveniment: „Mă bucur că avem foarte multe oaspeţi la Braşov, care sunt de fiecare dată prezenţi aici cu ocazia Sărbătorii Junilor. Ca de fiecare dată, avem parte de vizitatori din ţară şi din străinătate”. Totodată, el a ţinut să le mulţumească junilor din cele 7 grupuri care au mers călare pe străzile oraşului.

Ministrul Culturii: un eveniment de o înaltă ţinută culturală
Invitaţii au apreciat şi de data aceasta parada, care este unică în România. Astfel, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a declarat că serbarea junilor este „una dintre cele mai frumoase sărbători care se desfăşoară în Braşov. Este un eveniment de o înaltă ţinută culturală şi îi felicit pe toţi cei care sunt implicaţi în păstrarea acestor obiceiuri, pentru că am văzut nu doar oameni simpli ci oameni din mai multe paliere ale societăţii, care sunt dornici să păstreze tradiţiile. Îi felicit şi le mulţumesc pentru faptul că păstrează tradiţiile acestui oraş şi nu numai pe cele ale Braşovului, ci pe cele ale întregii  Românii şi pe ale românilor”. Pe de altă parte, întrebat cum susţine ministerul Culturii astfel de manifestări, Daniel Breaz a declarat că „toate aceste evenimente culturale care se desfăşoară România, pe baza unor proiecte depuse la Ministerul Culturii, vor fi sprijinite din punct de vedere financiar astfel încât dezvoltarea şi continuitatea lor să fie făcută de la un an la altul”.

Preşedintele PNL: serbare tradiţională care arată identitatea şi personalitatea Braşovului
La rândul său, preşedintele PNL, braşoveanul Ludovic Orban a amintit că „am venit acasă, cu ocazia Sărbătorii Junilor. Este o serbare  tradiţională unică în România, care arată identitatea şi personalitatea Braşovului. Acest eveniment reprezintă sărbătoarea de căpătâi a Braşovului, este unic în toată România. Să nu uităm că aici Braşov s-au folosit pentru prima oară limba română ca limbă de cult, la biserica din Şchei. De asemenea, să nu uităm că aici şi românii erau respectaţi. Totodată, şcheienii au un port extrem de bogat şi specific şi că această serbare reflectă profunda identitate a românilor care au pus bazele Braşovului”.

Preşedintele CJ Braşov:  un eveniment prin care ne amintim de tradiţiile noastre, de faptul că suntem împreună
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a subliniat faptul că Parada  Junilor este cea mai importantă sărbătoare a Braşovului. „Sărbătoarea are o tradiţie foarte veche. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când junii au coborât în Cetatea Braşovului.  Este un eveniment prin care ne amintim de tradiţiile noastre, de faptul că suntem împreună, de lucrurile frumoase care ne leagă şi care ne fac să ne simţim bine”, a declarat Veştea.

„La Braşov  vezi cum se manifestă istoria”
Prezent la eveniment, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan  a amintit că, pentru el, Braşovul este a doua casă, având în vedere că soţia lui este din acest oraş. „M-am bucurat să fiu astăzi din nou în aici în Casa Junilor să ne întâlnim cu ei să discutăm cu ei. De fiecare dată aflăm câte ceva nou, despre câte o cămaşă sau despre câte un port popular. Chiar astăzi vedeam cum, în aceeaşi familie, sunt patru cămăşi de 150 de ani şi nici una nu seamănă cu cealaltă”. Totodată, el a spus că „la Braşov  vezi cum se manifestă istoria, tradiţia poporului român, într-un un fel pozitiv deschis faţă de celelalte etnii, faţă de celelalte minorităţi, faţă de saşi, faţă de maghiari. Asta înseamnă Uniunea Europeană: să ne putem promova tradiţiile, istoria obiceiurile, dar să nu o facem în contradicţie cu alte naţiuni europene ci împreună cu ceilalţi”.
Un alt eurodeputat prezent la eveniment, social-democratul braşovean Răzvan Popa, a declarat că „Serbarea Junilor este sărbătoare extraordinară, un patrimoniu cultural viu, pe care trebuie să-l sprijinim an de an, aşa cum am făcut, indiferent de culoarea politică, pentru că este un eveniment al Braşovului. Noi trebuie să ne mândrim cu ceea ce avem. Faptul că junii încă păstrează această tradiţie, cu eforturi, este un lucru extraordinar, iar noi trebuie să facem tot ce putem sa sprijinim această sărbătoare”.



Fiecare cu „uniforma” lui
Pe lângă faptul ca a vorbit de junii braşoveni, ministrul social-democrat al Culturii, Daniel Breaz, a ţinut să „arate cu degetul” asupra faptului că liberalii au venit „echipaţi” în galben, lucru pe care l-a considerat o „politizare” a evenimentului. „Nu ştiu să respecte tradiţiile. Atunci când este vorba de eveniment cultural, trebuie să vii să le respecţi ca atare, nu să faci din orice un eveniment politic”, a declarat ministrul.
Pe de altă parte însă, social-democraţii au venit şi ei „echipaţi”, în haine cu motive tradiţionale, aşa cum s-au obişnuit să apară la unele evenimente publice, având în vedere că se consideră promotori ai „românismului”, iar retorica lor din ultima perioadă are tente de naţionalism. Motivele naţionale sunt pe toate afişele lor de campanie electorală, făcând parte din motto-ul grafic al campaniei.
După Parada Junilor, braşovenii au avut două opţiuni: să meargă la serbarea câmpenească de la Pietrele lui Solomon sau să asiste la spectacolul folcloric din Piaţa Sfatului.



„Aruncatul în ţol”, popular şi anul acesta
Braşovenii şi turiştii au asistat la un ritual străvechi, de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori.

Junii Tineri din Şcheii Braşovului au respectat şi în acest an vechiul obicei al aruncatului în ţol, care are loc în Piaţa Unirii în Vinerea Luminată. Obiceiul a atras şi în acest an numeroşi braşoveni, care au venit pentru a asista la spectacol. Aşa cum cere tradiţia, junii au mers întâi la Crucea Căpitanului Ilie Birt din piaţă, unde au cântat „Troparul Învierii”. Apoi, tinerii şcheieni s-au prins în Hora Junilor şi, rând pe rând, au aruncat buzduganul. Ulterior, conform tradiţiei, buzduganul a fost aruncat şi de oficialii prezenţi, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul George Scripcaru, dar şi de unii consilieri locali. Nu în ultimul rând, şi spectatorii au avut ocazia de a arunca buzduganul.
Momentul culminant al evenimentului a fost aruncatul în ţol. Conform obiceiului, cu ajutorul unei cergi, Junii Tineri au fost aruncaţi spre cer de trei ori, acesta fiind un ritual străvechi, de confirmare şi de iniţiere în ceata de feciori.
La evenimentul din Piaţa Unirii, a participat şi artistul braşovean Horia Brenciu, care, aproape tot timpul a stat în preajma primarului George Scripcaru.


 

+7 -2

Comentarii

Ioan

2019-05-06 17:45:03


Bade Ioane, crezi ca ar avea Primaria bani si de potcoave "cu amortizor " ?

ion

2019-05-06 11:08:44


Exceptional spectacol! Frumoasa traditie si mai ales frumoase costumele. O singura remarca negative : potcoavele cailor ar trebuie protejate cu cauciuc pentru a preveni alunecatra si distrugerea caldarimului strazilor .Politia calare din tarile occidenatle folosesc acest tip de potcoave.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie