9 tone de carne expirată găsite la Ghimbav. E ilegal sau nu?
Autor: Sorin ŢÎRCĂ
Publicat la 14 martie 2014
Oficialii de la Protecţia Consumatorului şi Direcţia Sanitar Veterinară au răspunsuri diferite.
Un control desfăşurat ieri de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) a scos la iveală nu mai puţin de 9 tone de carne expirată, aflată într-un depozit de produse alimentare situat între Braşov şi Ghimbav. Explicaţia celor de la depozit a fost aceea că este vorba despre o cantitate mai veche indisponibilizată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov. Teoretic, marfa ar fi trebuit depozitată într-un spaţiu separat, pentru produse neconforme, cu un sigiliu de control. Pe lângă picioarele de porc provenite din Polonia, inspectorii au mai găsit, într-o maşină care nu era destinată transportului de carne, mai multe pungi cu carne prefabricată destinată magazinelor Fornetti. Dacă „adidaşii” de porc erau expiraţi încă din luna iulie a anului trecut, carnea destinată preparării fornetti-urilor expirase „numai” din octombrie şi noiembrie 2013.
Protecţia Consumatorului se leagă de sigiliu
Toată marfa a fost confiscată de către inspectorii de la Protecţia Consumatorului, care au cerut explicaţii şi DSVSA pentru că aceasta nu era sigilată şi era depozitată în acelaşi loc cu marfă care era conformă. Cele 9 tone de picioare de porc proveneau din Polonia şi erau păstrate din cauza unui litigiu între firma de la Ghimbav şi furnizorul polonez.
„Din punctul meu de vedere este total ilegal ca ele să fie ţinute laolaltă cu produsele bune, fără să fie uşor identificabile şi fără ca toţi angajaţii de aici care le manipulează să cunoască această situaţie. Toate aceste produse care apar în procesul verbal întocmit de cei de la DSVSA nu au fost separate într-un fel sau altul, prin sigilare sau distrugere, de produsele bune. Sigiliul pe care noi l-am văzut este alăturat procesului verbal, fără să fie închis”, a declarat Sorin Susanu, şeful CRPC Braşov.
DSV-ul explică de ce marfa stricată trebuie păstrată
„Discutăm de 9 tone de picioare de porc congelate, care, anul trecut, în luna aprilie, au suportat procedura de reţinere oficială, adică produsele au fost sechestrate, pentru că există un litigiu legat de calitate între furnizorul mărfii şi cumpărător, adică proprietarul depozitului. Documentele sanitare veterinare întocmite fac ca aceasta să fie scoasă din circuitul comercial. Ea nu poate fi incinerată decât în momentul în care litigiul se va finaliza. La data la care s-a instituit sigiliul pe marfa respectivă, aceasta era în termen. Sub nicio formă nu a fost pusă în pericol siguranţa consumatorului, deoarece marfa nu poate fi comercializată, pentru că reprezintă caz penal”, a fost răspunsul pe care l-am primit de la Dorin Enache, director DSVSA Braşov. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului spun că firma riscă o amendă de 30.000 de lei şi închiderea depozitului.
Controalele continuă
Un alt control a fost efectuat joi dimineaţa de inspectorii de la Protecţia Consumatorului la Rupea, unde au fost descoperite peste 100 de kilograme de carne de vită expirată. De asemenea, tot aici s-au mai găsit materii prime pentru mezeluri expirate, precum şi condiţii igienico-sanitare improprii. „Întreprindem acţiuni amplificate de control în toate domeniile care ţin de alimentaţie, precum şi controalele periodice pe care le facem, iar la prima vedere s-au depistat anumite probleme. Suntem în curs de verificări şi vă vom comunica ulterior oficial rezultatele anchetelor“, a mai spus Sorin Susanu. În întreaga ţară au loc în aceste zile controale la firmele care comercializează carne şi produse din carne, în urma unei sesizări care a plecat de la Serviciul Român de Informaţii.
Comentarii
BARBESCU
2014-03-14 14:02:58
DSAVS ESTE IN CARDASIE CU, COMERCIANTII DEOARECE NU LE FACE CUNOSCUT NUMELE