Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 09:36

85% din laptele produs în Braşov e la standardele din 2014

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 02 noiembrie 2013

Fără mulgătoare electrică şi tanc de răcire, niciun fermier nu va mai putea vinde nici măcar un litru de lapte

85% din laptele produs în Braşov e la standardele din 2014
Laptele din judeţul nostru este conform cu normele europene de igienă în proporţie de 85%. Procentul nu este însă suficient, deoarece, de la 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeană nu permite comercializarea laptelui neconform. Fermierii vor fi obligaţi să îşi modernizeze întreg procesul şi să-şi achiziţioneze aparate de muls şi tancuri de răcire a laptelui cu ajutorul cărora să respecte igiena mulsului, având în vedere că
Ministerul Agriculturii a cerut până acum trei derogări de la normativele Uniunii Europene şi va fi extrem de dificil să obţină încă una. 
„Sunt standarde normale de igienă, laptele trebuie să aibă o anumită încărcătură microbiologică, sub 100.000 de germeni. Animalul care dă acest lapte trebuie să fie sănătos, să nu aibă mamite. Acest lucru se poate verifica prin numărul total al celulelor somatice din lapte. Laptele să aibă o trasabilitare cunoscută, adică, consumatorul final, când ia un produs de pe raft, trebuie să ştie, după numărul de lot, vaca de la care provine laptele şi până la ce furaj a mâncat animalul. Aceasta înseamnă norme normale de igienă şi sănătate a animalului”, a explicat Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatul Român din Industria Laptelui.
În judeţul Braşov, acum funcţionează 77 de ferme mici şi 32 de ferme comerciale mari, dintre care două de bubaline, şi 10.500 de exploataţii cu 1, 2, 3 sau maxim 5 vaci. La nivelul judeţului, laptele produs este conform într-un procent destul de mare. „Dorinţa noastră este ca acel procent de cel puţin 85% lapte conform la această oră din judeţul Braşov să se ducă undeva spre 95% la începutul anului 2014", ne-a declarat Dorin Enache, director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov. 
Ca să se conformeze normelor europene privind siguranţa alimentară, fermierii ar trebui să depoziteze laptele proaspăt muls în tancuri de răcire, astfel ca, în cel mult două ore de la mulgere, laptele să fie adus la o temperatură de 4 grade Celsius. Cei mai mulţi dintre cei care au ferme de vaci de lapte respectă deja aceste norme. „Investiţia în ferma unde lucrez a fost deja făcută, avem tancuri de răcire şi aparate de muls. Laptele merge direct prin conductă şi nu ia contact cu aerul şi microorganismele. El merge direct în tancul de muls. Trebuie să mai umblăm un pic la personal şi la supraveghere”, ne-a explicat Ioan Folosea, fermier din Cristian, prezent la întâlnirea pe care DSVSA Braşov a organizat-o cu 150 de producători de lapte din judeţ, tocmai pentru pregătirea anului 2014. Dacă se va constata că fermierii din toată ţara nu au reuşit să se adapteze normelor, Ministerul Agriculturii ar putea să mai solicite o derogare de la Uniunea Europeană, însă sunt puţine şanse să o şi  obţină. Pentru procesarea laptelui neconform, România a avut trei derogări, dintre care ultima expiră la 1 ianuarie 2014.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie