Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:23

8.000 de credincioşi s-au rugat Fecioarei Maria

Autor: Ionuţ DINCĂ, Iulian CUIBAR

Publicat la 07 sepembrie 2015

Aceştia au plecat în pelerinaj de la Biserica Sfânta Treime până la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Piaţa Sfatului, în această procesiune fiind prezentată pentru prima oară public şi crucea de rugăciune a părintelui Arsenie Boca

8.000 de credincioşi s-au rugat Fecioarei Maria
Aproape 8.000 de credincioşi au participat, sâmbătă, la procesiunea organizată la poalele Tâmpei în cinstea Sfintei Fecioare Maria, patroana spirituală a Braşovului, evenimentul fiind cel mai mare de acest gen din ultimii 25 de ani. Aceştia s-au rugat urmând traseul deja binecunoscut, cu pornire de la de la Biserica „Sf. Treime” Tocile, din Şcheii Braşovului, trecând apoi pe străzile din centrul istoric, până la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului. În alai s-au aflat 30 de preoţi, în frunte cu PS Ilarion, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, dar şi câteva zeci de călugări de la mănăstiri din întreaga ţară. Alături de aceştia şi de miile de pelerini, s-au aflat şi junii din Şchei, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, şi membrii Ordinului Militar al Sfintei Fecioare Maria Creştin Ortodox. Pe parcursul procesiunii s-au făcut mai multe opriri în locuri cu încărcătură spirituală, ortodoxă şi naţională, fiind rostite scurte rugăciuni, la monumentul Eroilor Neamului Românesc din Piaţa Unirii, la Colegiul Naţional Andrei Şaguna, în faţa Maternităţii şi la intrarea în Piaţa Sfatului. 
 
Icoană adusă de la Meteora 
Având şi binecuvântarea ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, evenimentul a fost organizat de către Protopopiatul Braşov al Bisericii Ortodoxe şi Parohia „Sfânta Treime - Tocile”, cu sprijinul Ordinului Militar al Sfintei Fecioare Maria Creştin Ortodox,  ai cărui reprezentanţi au promovat în urmă cu cinci ani ideea numirii Maicii Domnului drept protectoare a oraşului, în cinstea căreia au adus şi anul acesta o icoană deosebită a Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Aceasta, purtată la loc de cinste de feţele bisericeşti, o înfăţişează pe Sfânta Fecioară Maria, cu ochii înlăcrimaţi şi este o replică a celei de dimensiuni mai mari, dăruită acum cinci ani de Ordinul Sf. Maria. 
Icoana din acest an, realizată în stil bizantin, a  fost lucrată în ultimele şase luni de către călugării de la mănăstirea Meteora din Grecia, care au folosit mozaic de marmură şi foiţă de aur. 
Icoana va rămâne în biserica din Piaţa Sfatului până la Odovania praznicului Naşterii Maicii Domnului, (sâmbătă, 12 septembrie), urmând a fi dusă apoi la Biserica Sf. Treime.
 
Biserica Sfânta Treime, loc plin de însemnătate 
Totodată, în acest pelerinaj a fost purtată crucea de binecuvântare a părintelui Arsenie Boca, descoperită de curând în altarul bisericii Sf. Treime de către preotul paroh prof.dr. Aurelian Reit, după ce acesta, împreună cu dr. în istorie Liviu Pandele, a găsit în arhiva bisericii o fotografie-document, ce îl înfăţişa pe mare duhovnic participând la slujba de resfinţire a lăcaşului de cult în 15 septembrie 1946 şi ţinând la piept acel obiect sacru. De asemenea, Biserica Sfânta Treime este locul unde se află cea mai mare icoană a Sfintei Fecioare Maria şi unde s-a cântat pentru prima dată imnul „Deşteaptă-te române!”. „Vă mulţumesc că aţi participat în număr mai mare decât anul trecut la această procesiune. A devenit o tradiţie, ca în cinstea Naşterii Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria, care din 2010 este şi Sfânta Protectoare spirituală a Braşovului, pentru a vesti aceasta, să facem acest pelerinaj, de la Biserica Sf. Treime unde este acea mare şi frumoasă icoană sfinţită a Maicii Domnului, şi să aducem această copie, mai uşor de purtat, pe care am aşezat-o la loc de cinste. Pe Maica Domnului, Sfânta Fecioară Maria, însuşi Fiul ei a cinstit-o, cum să nu ne plecăm genunchii noi, să o preacinstim, să-i mulţumim şi să o rugăm să ne fie în continuare apărătoare, şi să se roage pentru noi”, s-a adresat credicinioşilor protopopul Braşovului, pr. Gheorghe Dănuţ Benga.
 
O binecuvântare pentru cei fără posibilităţi
Descoperirea acestei poze document din 1946, alături de crucea de rugăciune a părintelui Arsenie Boca, a generat pentru persoanele aflate în suferinţă şi nu numai un pol de credinţă şi ajutor sufletesc. Asociaţiile de pensionari din Braşov, care au peste 40.000 de membri, au ţinut să îi mulţumească public atât Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, cât şi PS Ilarion şi protopopului Braşovului, care au binecuvântat organizarea acestei manifestări, dar şi ca această cruce Sfântă să rămână de acum expusă în incinta Bisericii Sfânta Treime din Șcheii Braşovului, unde vor putea cu uşurinţă să vină să se roage. Chiar dacă anumite canale media au exagerat  în legendarea acestui mit din jurul părintelui Arsenie Boca, în aceste vremuri de criză, multe persoane şi-au pus ultima speranţă în credinţă şi ajutorul Domnului. Pentru cei care nu aveau posibilitatea materială să se deplaseze la Prislop, unde îşi trăieşte somnul de veci părintele Arsenie Boca, faptul că se pot ruga la crucea părintelui Arsenie în Șcheii Braşovului este o adevărată binecuvântare.
 
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie