Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 18:35

7 urşi pe lista neagră a Braşovului. Pe 6 îi aşteaptă glonţul

Autor: Radu COLȚEA, Iulian CUIBAR

Publicat la 18 octombrie 2017

Solicitările sunt depuse la APM Braşov, aprobarea pentru recoltare trebuie să vină de la Ministerul Mediului

7 urşi pe lista neagră a Braşovului. 
Pe 6 îi aşteaptă glonţul

După ce, în ultima perioadă, în mai multe zone din judeţul Braşov au început să apară probleme cu urşii care intră în zonele locuite, administratorii fondurilor cinegetice au început să depună solicitări de acordare a derogărilor pentru recoltarea sau relocarea unor exemplare. Practic, în momentul de faţă, la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov sunt în diverse stadii de soluţionare solicitări pentru recoltarea şi mutarea unor urşi problemă.
„Pentru a obţine derogarea, solicitanţii trebuie să depună un dosar care să conţină inclusiv procesele verbale de constatare a pagubelor produse de animale. Dosarele sunt analizate de o comisie formată din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii Naţionale de Mediu, apoi se redactează un punct de vedere, care este trimis la Departamentul Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, instituţie care emite acordul privind solicitarea de derogare”, a declarat Sorin Hornoiu, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov.

Derogare pentru trei urşi cerută de Regia Locală a Pădurilor Kronstadt
Astfel, după ce săptămâna trecută a fost relocat un urs care s-a obişnuit să „patruleze” în cartierul Valea Cetăţii, recent, Regia Locală a Pădurilor Kronstadt a depus la APM Braşov dosarul prin care a solicitat derogare pentru recoltarea a două exemplare pentru zona Valea Cetăţii - Noua. „Cei doi urşi s-au obişnuit să vină la des la containerele din Valea Cetăţii”, a explicat Cătălin Dida, şeful Compartimentului de Vânătoare din cadrul Regiei Locale a Pădurilor Braşov. De asemenea, el a precizat că va solicita operatorului de salubritate să ia măsuri pentru ca în această zonă a oraşului containerele să fie golite cu o frecvenţă mai mare.
De altfel, recent, din Răcădău a mai fost „ridicat” un urs, care a fost mutat în alt judeţ, la o distanţă de 20 - 25 kilometri de cea mai apropiată localitate.
Pe de altă parte, directorul APM Braşov, Sorin Hornoiu, a afirmat că Regia Kronstadt a solicitat o derogare pentru relocarea unui urs din zona Bunloc.

Urs ajuns în sala de mese la Cabana Postăvarul!
Derogare a solicitat şi Ocolul Silvic de la Râşnov, pentru un urs care face ravagii în zona domeniului schiabil  din Poiana Braşov (unde şi Ocolul Silvic de la Râşnov are în administrare fond forestier). Mai exact, potrivit directorului APM, Sorin Hornoiu, pentru acest exemplar a fost solicitată recoltarea animalului. „Ursul respectiv a creat multe probleme în zona turistică, intrând chiar şi în sala de mese a Cabanei Postăvarul. Animalul a mai fost mutat, dar măsura nu a avut efect, astfel că s-a solicitat recoltarea lui. De altfel, respectivul urs are montată şi o zgardă care permite monitorizarea lui prin sistemul GPS, dispozitivul fiind montat în momentul în care animalul a fost capturat pentru a mutat în altă parte”, a explicat Hornoiu.

Solicitări şi de la Dumbrava - Jibert, Şercăiaţa şi Bârsa
Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov a mai spus că o solicitare de aprobare a recoltării unui exemplar a fost depusă şi de administratorul fondului de vânătoare Dumbrava - Jibert: „Animalul a produs multe pagube în gospodăriile din zonă, iar măsurile de gonire şi împingere nu au avut efect”.
Pentru solicitările depuse pentru recoltarea urşilor din Postăvarul şi Jibert, APM Braşov a emis un punct de vedere favorabil, iar dosarele au fost transmise spre aprobare la Ministerul Mediului, care va lua decizia finală.
Solicitări de recoltare au fost depuse şi de administratorii fondurilor cinegetice Şercăiţa (un exemplar) şi Bârsa (un exemplar).

Urşii au început să reapară şi pe străzile  Făgăraşului
Deşi astfel de episoade au loc mult mai rar decât în Braşov, un urs s-a aflat în centrul atenţiei marţi dimineaţă la Făgăraş. Animalul a fost văzut în cartierul Combinat, după ce în urmă cu două săptămâni îşi făcuse apariţia în aceeaşi zonă, la tomberoanele de gunoi, relatează fagarasultau.ro. „Se pare că tot mai des urşii încearcă să ajungă pe raza localităţilor în vederea hrănirii. Se apropie perioada de iarnă în care ei au nevoie să acumuleze cât mai multă hrană, întrucât vor migra în zona de munte, la bârloage. A fost văzut şi alte dăţi în zonă şi cred că persistă să revină în zonele respective. Undeva în Combinat, în zona Hurezului se pare că are locul de adăpostire. Măsuri, în afară de faptul că putem să facem goană de împingere, în sensul de a-l scoate afară din zonă, din raza Combinatului, nu avem ce să facem. Şi nici acolo nu putem să intrăm, fiind zonă specială. Deci este greu de ajuns acolo ca să putem să facem o goană de împingere cu câini şi cu focuri de armă trase în plan vertical”, a declarat pentru sursa citată Sorin Şuler, şeful AVPS Făgăraş.



 

+0 -0

Comentarii

barbescu

2017-10-18 14:28:24


dece glont si nu tranchilizare si realocare? cine are interes? rusine

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie