banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9770 RON

1 USD = 4.5937 RON

1 GBP = 5.9445 RON

1 XAU = 447.8879 RON

1 AED = 1.2507 RON

1 AUD = 2.8888 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8094 RON

1 CAD = 3.2054 RON

1 CHF = 5.2096 RON

1 CNY = 0.6335 RON

1 CZK = 0.1991 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0908 RON

1 HUF = 1.2460 RON

1 INR = 0.0535 RON

1 JPY = 3.0780 RON

1 KRW = 0.3139 RON

1 MDL = 0.2543 RON

1 MXN = 0.2276 RON

1 NOK = 0.4357 RON

1 NZD = 2.6445 RON

1 PLN = 1.1862 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0543 RON

1 SEK = 0.4547 RON

1 TRY = 0.1206 RON

1 UAH = 0.1106 RON

1 XDR = 6.1073 RON

1 ZAR = 0.2523 RON

Editia 8387 - 25 mar 04:33

550 de studenţi străini din 100 de ţări

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 03 octombrie 2023

A început noul an universitar la UnitBV. Cu o aniversare la orizont şi un protest în prezent

550 de studenţi străini din 100 de ţări

Peste 20.000 de studenţi de la toate ciclurile de studii au început luni, 2 octombrie, cursurile la Universitatea Transilvania din Braşov (UnitBV). Evenimentul festiv de deschidere a anului universitar a avut loc la Aula Magna a Universităţii Transilvania, unde au fost prezenţi studenţi, conducerea instituţiei de învăţământ superior, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Numărul studenţilor este tot mai mare, de la an la an, au spus reprezentanţii Universităţii. Dar cea mai semnificativă creştere este cea a studenţilor străini. În prezent, la Universitatea Transilvania din Braşov studiază aproximativ 550 de studenţi din peste 100 de ţări din întreaga lume. Numărul studenţilor străini a crescut faţă de anul trecut cu peste 100. De remarcat este şi numărul doctoranzilor străini care au ales din acest an Universitatea Transilvania: aproximativ 80.
Un loc aparte îl ocupă şi studenţii din anul 1. Începând din acest an universitar, aproape 6.000 de tineri sunt „boboci” ai Universităţii Transilvania din Braşov. Cei care au fost şefi de promoţie sau au luat 10 la bacalaureat vor primi şi în acest an, din partea Universităţii un laptop şi cazare şi masă gratuite.
Pentu studenţii din anul I, în special, ziua de ieri a fost una plină de emoţie.
„Suntem din Argeş şi suntem foarte emoţionate, în primul rând, dar fiind şi la început, e normal, cred. Cu siguranţă o să fie bine şi o să ne acomodăm repede. Suntem la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor”, ne-a spus o tânără care va fi colegă cu sora geamănă. „Sunt din Bacău, îmi place Braşovul, este situat montan. Îmi doresc de la facultatea aleasă o dezvoltare profesională cât mai plină”, a spus şi un tânăr.
„Începem un an universitar cu bucurie şi speranţă, cu mai mulţi studenţi, mai multe programe de studii, şi de masterat, şi de doctorat, cu infrastructură modernizată şi cu speranţa unor performanţe mai mari, atât pentru studenţii noştri, cât şi pentru colegii cadre didactice”, a declarat rectorul Universităţii Transilvania, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.
După-amiază, pe Colină, studenţii au participat la evenimentul „Student LogIn”, unde au avut loc diverse jocuri, concursuri şi activităţi de orientare în campus. Seara a adus şi un concert susţinut de studenţi ai Facultăţii de Muzică şi live mix session, unde DJ Edwin Gyorgy, student al Universităţii Transilvania din Braşov a întreţinut atmosfera.

Aniversare la 75 de ani de la înfiinţare
Anul acesta va fi unul special pentru Universitatea Transilvania din Braşov: va aniversa 75 de ani de la înfiinţare. Evenimentul va fi marcat la finalul lunii octombrie. Cu această ocazie vor fi pregătite numeroase activităţi şi conferinţe care vor marca întreaga istorie a învăţământului superior braşovean, atât în rândul comunităţii academice, cât şi în rândul comunităţii braşovene.

Protestul din prima zi
Până la aniversare, Universitatea a avut primul protest al studenţilor. Erau anunţaţi aproximativ 150, dar la „confruntarea cu conducerea” n-au mai ajuns nici 10% dintre ei. Adică doar 14. Nemulţumirea lor o reprezintă creşterea taxelor de cămin cu aproximativ 50 de lei faţă de anul universitar trecut, dar, spun studenţii ei oricum plăteau mai mult decât studenţii din Bucureşti, Iaşi, Constanţa sau Cluj. Şi nici nu au parte de condiţii care să justifice un asemenea cost.
„În toate căminele din ţară, media preţurilor este de undeva la 219 lei sau 233 lei pe lună, iar la noi 445 lei pe lună. Condiţiile nu se justifică. Renovările când se fac, se fac în timpul în care studenţii sunt la cămine şi, de exemplu, anul trecut s-au renovat câte două etaje deodată şi toţi studenţii trebuiau să meargă numai la două etaje, fie la baie, fie la duşuri. La fel, internetul are probleme, dulapurile majoritatea nu au mânerele. Stăm câte patru în cameră, nu avem chiuvetă în cameră. În majoritatea căminelor, băile sunt la comun, pe palier. (…) Studenţii nu se mobilizează, indiferent unde ar fi. Tot învăţământul, după ce trecem de aici, suntem toţi nişte individualişti şi nu ştim să facem totul decât pe cont propriu. De aia nu rezolvăm absolut nimic”, a spus reprezentantul studenţilor, Marian Constantin Iancu.
La fel spun şi alţi colegi de-ai lui. „Ne aşteptăm să fim puţin mai mulţi azi (ieri –n.r.), dar se pare că nu sunt deranjaţi de preţurile mari. Noi suntem patru în cameră, plătim toţi 445 lei la buget, dar camera este echipată pentru trei persoane, adică avem trei birouri, trei scaune, al patrulea va trebui să stea în picioare sau să facă schimb cu un coleg. Chiar nu mi se pare deloc corect. Am foarte mulţi prieteni care sunt la Bucureşti, la Cluj care plătesc 180 lei, 220 lei şi mi se pare chiar absurd”, a spus un alt student.
„Marea noastră nemulţumire este faptul că camera este concepută pentru trei persoane. Noi suntem patru în cameră, deci noi nu putem aranja toate lucrurile pe care le avem şi suntem foarte îngrămădite. Tarifele sunt foarte înalte pentru condiţiile pe care le avem de fapt şi nimeni nu înţelege chestia asta”, a spus o altă studentă.

Ce spune conducerea UnitBV
Între studenţi, ulterior a venit şi rectorul Universităţii Transilvania, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan. Acesta a precizat că sunt camere de 2 studenţi sau 4, nu sunt de 3. În cazul camerelor de 4 studenţi, unde sunt câte 3 piese de mobilier, vor fi aduse scaunele sau birourile care lipsesc, pentru că paturile există. „Activitatea în cămine-cantine este cu autofinanţare, deci practic ce subvenţie ne de statul plus taxa de cămin ar trebui să acopere cheltuielile reale. Or, finanţarea pe care noi o primim de la minister reprezintă cam jumătate din costurile reale. În Braşov avem opt luni de frig la Braşov, deci nu putem compara condiţiile de la noi cu condiţiile din alte centre universitare. Din păcate, finanţarea şi subvenţia pe care o primim noi, Braşovul este egală cu subvenţia pe care o primesc celelalte centre universitare. Soluţia ar fi creşterea alocaţiei bugetare, a subvenţiei”, a explicat rectorul Universităţii Transilvania, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.
O altă soluţie ar fi instalarea panourilor fotovoltaice pentru reducerea consumurilor, lucru aflat deja în planul conducerii Universităţii, care a investit, în 9 luni din acest an, 3 milioane lei în reabilitarea căminelor şi alte lucrări.

Promisiune de la rector: facturile la vedere
Pe de altă parte, conducerea Universităţii spune că va publica pe site facturile primite pentru utilităţile din cămine, pentru a face şi studenţii socoteala.
Vă reamintim, însă, că taxele de cămin sunt aprobate de Senatul Universităţii, în care există şi doi reprezentanţi ai studenţilor.

+3 -9

Comentarii

'rammstein'

2023-10-03 09:25:12


' prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan ...?...mai lipsea titlul de cacademician...si puteai sa dormi linistit...'

'Barbu Gh.'

2023-10-03 07:12:33


'Cu ce sunt mai presus studenții de restul populației? Totul s-a scumpit, este normal să li se scumpească și cazarea. Nu le convine, există și cazarea pe piața liberă. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Cu cine defilăm

    Cu cine defilăm

    Dacă duminica viitoare românii ar trebui să îşi aleagă noul preşedinte, primul în preferinţele lor este Mircea Geoană (independent), cu 25.3% din voturi, arată un sondaj INSCOP[...]

    2023-10-03 citeste mai mult
  • „Să facem lucruri bune în ţară”

    După ce a obţinut o bursă de excelenţă internaţională, campionul mondial David Popovici a ales să-şi continue studiile în ţară, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei,[...]

    2023-10-03 citeste mai mult
  • „Vai de capul meu”

    „Vai de capul meu”

    Administraţia Prezidenţială a desecretizat marţi, 18 martie, costurile pentru zborurile efectuate de fostul preşedinte Klaus Iohannis (65 de ani), în cele două mandate pe care le-a petrecut[...]

    2025-03-20 citeste mai mult
  • Reacţie furibundă

    Reacţie furibundă

    Senatorul USR Irineu Darău a anunţat public, într-o conferinţă de presă, că se retrage din funcţiile de „comunicator la nivel naţional” şi „coordonator” al campaniei[...]

    2025-03-21 citeste mai mult
  • „A tâlhărit babele”

    „A tâlhărit babele”

    Fostul primar PSD Marian Vanghelie l-a acuzat pe patronul FCSB, Gigi Becali, că ar fi furat  „de la oameni amărâţi” şi a sugerat o legătură cu fostul colonel SRI Florian[...]

    2025-03-21 citeste mai mult