Curs BNR

1 EUR = 4.9756 RON

1 USD = 4.5772 RON

1 GBP = 5.7994 RON

1 XAU = 351.0005 RON

1 AED = 1.2462 RON

1 AUD = 3.0569 RON

1 BGN = 2.5440 RON

1 BRL = 0.8911 RON

1 CAD = 3.3593 RON

1 CHF = 5.0733 RON

1 CNY = 0.6341 RON

1 CZK = 0.2017 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2896 RON

1 INR = 0.0548 RON

1 JPY = 2.9595 RON

1 KRW = 0.3402 RON

1 MDL = 0.2579 RON

1 MXN = 0.2738 RON

1 NOK = 0.4279 RON

1 NZD = 2.7972 RON

1 PLN = 1.1681 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4285 RON

1 TRY = 0.1420 RON

1 UAH = 0.1161 RON

1 XDR = 6.0701 RON

1 ZAR = 0.2511 RON

Editia 8182 - 17 mai 06:22

5 sate pentru un Paşte tradiţional. 2 sunt din Braşov

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 24 aprilie 2024

Recomandările sunt făcute de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism

5 sate pentru un Paşte tradiţional. 2 sunt din Braşov

În perioada sărbătorilor de Paşte românii pot merge şi în alte locuri mai puţin cunoscute pentru a petrece zilele libere.  Potrivit consultantului în turism Traian Bădulescu, care este purtătorul de cuvânt al ANAT, turismul rural este tot mai mult pe lista celor care vor să petreacă Paştelui în afara marilor oraşe. „Turiştii caută tot mai mult experienţe autentice. Ei doresc să se implice în obiceiurile locale, să participe la slujbele religioase şi să guste bucate tradiţionale de Paşte. Românii apreciază experienţele autentice, tradiţiile şi obiceiurile locale. În satele rurale, turiştii pot interacţiona cu localnicii, gusta mâncăruri tradiţionale şi descoperi stilul de viaţă autentic. Observ o înclinaţie din ce în ce mai mare a românilor către turismul rural, mai ales că ne-am urbanizat din ce în ce mai mult în ultimii 20 de ani iar mulţi nu mai avem bunici sau rude la ţară. De asemenea, turismul rural oferă o evadare din agitaţia oraşelor. Oamenii caută linişte, aer curat şi peisaje naturale”, a declarat Bădulescu.
Reprezentantul ANAT spune că tarifele pentru pensiunile rurale şi agroturistice sunt printre cele mai accesibile, variind, de obicei, între 100-120 de lei camera pe noapte (fără servicii de masă), la o pensiune de 2 margarete, până la 400-600 de lei camera pe noapte la o pensiune de 4 sau 5 margarete, cu toate mesele incluse.
Iată cele cinci sate din România recomandate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) pentru petrecerea sărbătorilor de Paşte.

Satul Viscri
„Situat în inima Transilvaniei, în judeţul Braşov, este o bijuterie ascunsă care atrage turişti din întreaga lume. Acest sat a fost făcut cunoscut de Regele Charles al III-lea. Casa Regelui Charles  (foto) este un punct de atracţie major pentru turişti. Regele a vizitat des acest sat şi chiar şi-a cumpărat o proprietate aici în 2006. Casa datează din 1875 şi a fost renovată cu grijă, păstrând elementele tradiţionale. Vizitatorii pot explora două dintre camerele casei, expoziţiile din hambar şi să se relaxeze la cafeneaua cu terasă dar se şi pot caza aici. O persoană va plăti între 150 şi 170 de euro pe noapte, cu servicii ”all inclusive” – toate mesele incluse, excursii şi activităţi ghidate în timpul zilei, taxe de intrare, transport şi taxe. Faţadele caselor vechi de peste 100 de ani sunt impresionante”, spune Traian Bădulescu.
Casele din Viscri sunt construite din lemn masiv de brad, cu porţi înalte şi acoperişuri din paie sau şindrilă. Biserica Evanghelică Fortificată, cu o istorie care se întinde din secolul al XII-lea, impresionează prin arhitectura sa şi se numără printre cele mai remarcabile lăcaşuri de cult din Transilvania. Turnul bisericii oferă o panoramă captivantă asupra satului şi împrejurimilor. În interiorul bisericii, vizitatorii sunt invitaţi să exploreze muzeul care ilustrează viaţa şi organizarea comunităţii săseşti, precum şi Camera Slăninei. Turiştii au oportunitatea de a participa la diverse activităţi, inclusiv tururi ghidate pe traseele de biciclete, plimbări cu căruţa prin împrejurimi, degustări de produse locale şi excursii prin pădurile înconjurătoare.

Şirnea (Fundata, Braşov)
Potrivit lui Traian Bădulescu, acesta este primul „sat turistic” din România. Situat în comuna Fundata din judeţul Braşov, în culoarul Rucăr-Bran, la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri, Şirnea este unul dintre puţinele locuri unde turiştii se pot bucura de privelişti impresionante ale munţilor Bucegi şi Piatra Craiului. Printre principalele activităţi turistice care se pot desfăşura aici se numără plimbări în natură şi trasee montane. Turiştii pot descoperi satul Şirnea la pas, urmând traseul ecoturistic T1 sau alegând un circuit prin Munţii Piatra Craiului. De asemenea, turiştii pot degusta şi produsele locale: ciorba de perişoare, cârnaţii făcuţi în casă sau bulzul la tigaie. Plus ţuica de prune!

Botiza (Maramureş)
Bucuraţi-vă de o călătorie în inima Maramureşului şi descoperiţi frumuseţea satului Botiza, un loc cu tradiţii autentice şi peisaje pitoreşti. Cunoscut pentru meşteşugurile sale tradiţionale, Botiza este un paradis al covoarelor de lână, în care motivele tradiţionale îşi găsesc viaţa în culori vibrante, folosind exclusiv pigmenţi vegetali. Fiecare covor este o capodoperă a măiestriei meşteşugăreşti şi o poveste împletită cu tradiţii vechi transmise din generaţie în generaţie.
Satul este cunoscut şi pentru faptul că Biserica de Lemn a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, construită în anul 1699 şi restaurată cu grijă în 1899. Turla înaltă, sculpturile delicate şi picturile interioare sunt mărturii ale bogatei istorii şi culturii locului. În plus faţă de patrimoniul său cultural, Botiza oferă şi oportunităţi de relaxare şi aventură în natură: de la plimbări pe cărările pădurii la explorarea satele vecine şi gustarea bucatelor tradiţionale.

Rimetea (Munţii Apuseni)
Satul Rimetea este renumit pentru arhitectura sa tradiţională: casele sale construite din lemn masiv de brad, cu porţi înalte şi văruială albă. Cei care doresc să îşi petreacă aici sărbătorile se pot bucura de trasee montane pe Piatra Secuiului, masivul calcaros care umbreşte satul, unde soarele răsare de două ori.

Sibiel (Mărginimea Sibiului)
Sibiel este cunoscut în special pentru Biserica de lemn care a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Construită în 1632, este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din zonă. Turiştii vor putea gusta aici din gastronomia autentică, precum ar fi caşul, telemeaua şi brânza de burduf. În ceea ce priveşte tradiţiile din Sibiel, localnicii au păstrat portul vechi de câteva secole şi continuă să practice transhumanta.


ROMÂNIA, ÎN TOP 10 ŢĂRI CU AGROTURISM DEZVOLTAT
România se poziţionează foarte bine la nivel internaţional din punct de vedere al agroturismului şi al turismului rural, arată consultantul în turism. În Europa, de peste 20 ani, ne situăm în topul 10 al ţărilor cu agroturism şi turism rural dezvoltat, alături de Franţa, Austria, Spania, Italia, Grecia, sau pe plan mondial, de California (SUA), Brazilia, Taiwan, Filipine.
Numărul din ce în ce mai mare de pensiuni agroturistice, cadrul natural deosebit, tradiţiile şi obiceiurile bine păstrate sunt atuuri în favoarea turismului rural şi a agroturismului din ţara noastră.
„Agroturismul împreună cu turismul rural reprezintă unica formă de turism din România apărută de la zero după 1990. S-a dezvoltat puternic de la an la an. Printre principalii factori care au sprijinit această formă de turism se numără ospitalitatea, tradiţiile, cadrul natural, intimitatea oferită de pensiuni. Dacă în primii ani de turism rural românesc, majoritatea turiştilor care doreau în special autenticitate erau cei străini, în ultimii 20 ani şi turiştii români au început să caute un cadru cât mai rural. Unul dintre motive îl poate constitui şi urbanizarea şi globalizarea accelerate din ultimii ani”, transmite Traian Bădulescu.


 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie