Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.6664 RON

1 GBP = 5.8274 RON

1 XAU = 352.3272 RON

1 AED = 1.2707 RON

1 AUD = 3.0251 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.9123 RON

1 CAD = 3.3963 RON

1 CHF = 5.1094 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1965 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0962 RON

1 HUF = 1.2631 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0327 RON

1 KRW = 0.3374 RON

1 MDL = 0.2639 RON

1 MXN = 0.2814 RON

1 NOK = 0.4273 RON

1 NZD = 2.7735 RON

1 PLN = 1.1598 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0498 RON

1 SEK = 0.4299 RON

1 TRY = 0.1440 RON

1 UAH = 0.1178 RON

1 XDR = 6.1448 RON

1 ZAR = 0.2463 RON

Editia 8163 - 16 apr 17:03

5 mituri despre boala hemoroidală

Autor:

Publicat la 28 iunie 2022

5 mituri despre boala hemoroidală

1. Hemorizii nu sunt periculoşi
Realitatea e cu totul alta. Hemoroizii în sine nu pun viaţa în pericol. Dau probleme supărătoare, precum durere şi disconfort în timpul defecării, senzaţie de mâncărime, de arsură locală, sângerări uneori foarte puternice, suprainfecţii şi inflamaţii.
Stilul de viaţă nesănătos şi unele greşeli de zi cu zi îi pot agrava. Atunci cresc în dimensiuni, se complică, apărând aşa-numitele tromboze sau cheaguri de sânge. Însă nici acestea sunt cele mai mari pericole. Potrivit medicului chirurg Dan Andronesi (foto stânga), adevăratul risc este faptul că oamenii ignoră boala. Sau se diagnostichează singuri cu „hemoroizi”. Şi se tratează după ureche. De fapt, acolo pot fi tromboze, fisuri, abcese sau chiar cancere.
„Au simptome comune. Pacienţii se gândesc că sunt hemoroizi, însă poate fi o tumoră, un cancer, pot avea un abces, o fisură, o tromboză… Sunt foarte multe şi fiecare se rezolvă diferit. Dacă stau foarte mult şi au o tumoră acolo, ea poate deveni inoperabilă sau poate progresa spre metastaze. De obicei, oamenii vin în stadii destul de avansate, când nu mai pot. Nu s-a schimbat nimic în această mentalitate, suntem destul de pudici, avem complexe”, atrage atenţia specialistul.

2. Cum au apărut aşa şi trec, la un moment dat
Din păcate, avem o veste proastă. Hemoroizii nu vor trece niciodată de la sine. „Hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele. Aceste vene, odată mărite, nu au cum să se micşoreze. Nu s-a descoperit nicio substanţă activă medicamentoasă care să aibă acest efect asupra lor. Hemoroizii nu trec de la sine. Dimpotrivă, cresc încet, încet, până în stadii avansate.”, avertizează specialistul OK Medical, clinică specializată în diagnosticul şi tratamentul hemoroizilor.

3. Doar constipaţia e de vină
Da, scaunele tari, dificil de eliminat, pun şi mai mare presiune pe venele hemoroidale. Şi le poate leza. Însă nu trebuie căzut în extrema cealaltă. Şi nici exagerat cu remediile laxative care provoacă diaree. ”Perioadele lungi de diaree sunt de evitat. Deoarece produc nişte modificări. Scaunul devine mai acid şi afectează vascularizaţia”, precizează expertul.

4. Există o mulţime de remedii la îndemână
După studii şi cercetări amănunţite, specialiştii au certitudinea că niciun tratament administrat local (creme şi geluri) şi niciun tratament înghiţit (remedii naturiste sub forma ceaiurilor şi pastilelor) nu pot vindeca boala hemoroidală.
„Aceste tratamente locale promovate destul de agresiv nu fac altceva decât să niveleze mucoasa. Să o vindece pe moment şi să amelioreze simptomatologia. Dar lasă mai departe să crească hemoroizii. Şi, bineînţeles, cu apariţia de complicaţii din ce în ce mai grave, mai frecvente. Boala îşi vede mai departe de evoluţie. Mai mult decât atât, automedicaţia aceasta poate încurca un diagnostic care ne poate salva viaţa. Cum sunt tumorile sau diversele boli inflamatorii colonice”, mai spune dr. Dan Andronesi.
„Un pacient care prezintă sângerări anale se prea poate să aibă hemoroizi. Dar poate avea asociat şi un cancer de rect. Care se manifestă tot prin sângerare. Vă daţi seama că tratamentul naturist nu doar că nu vindecă hemoroizii. Ci întârzie diagnosticul şi tratamentul unei afecţiuni grave, cu consecinţe nefaste. Tratamentele nemedicale administrate de neprofesionişti, de multe ori doar după criterii comerciale, fără un diagnostic clar de boală, sunt foarte periculoase.
Nimeni nu spune că nu ai voie să bei ceai natural pentru constipaţie, spre exemplu. Sau să foloseşti anumite unguente care au în compoziţie produse naturale. Toate acestea pot ajuta. Dar indicaţia trebuie să fie clară şi, foarte important, să fie făcută doar de un specialist, după o diagnosticare corectă”,
completează conf. dr. George Dindelegan (foto dreapta).

5. Tratamentul medical e foarte dureros
Medicina a avansat enorm. Mai nou, există soluţii cu disconfort redus. Dacă e făcut în stadii incipiente, tratamentul e minim invaziv, nedureros, cu recuperare rapidă. Fototermocoagularea în spectru infraroşu, spre exemplu, presupune aplicarea de energie termică pe hemoroizi, cu ajutorul unor dispozitive moderne.
Energia coagulează proteina din ţesuturile afectate şi va genera o cicatrice, care se va vindeca uşor. O altă metodă este ligatura cu benzi elastice. Aşa cum sugerează şi numele, implică aplicarea unor benzi de cauciuc la nivelul hemoroizilor, având ca scop întreruperea aceluiaşi flux sanguin către zona afectată. Nevascularizaţi, aceştia vor cădea de la sine. „Până să apară procedeele moderne, exista tratamentul clasic chirurgical prin care fiecare hemoroid se exciza. Aici, avantajul e că suferinţele sunt foarte mici, uneori insesizabile de unii pacienţi”, dă asigurări medicul Dan Andronesi.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie