Curs BNR

1 EUR = 4.9490 RON

1 USD = 4.3853 RON

1 GBP = 5.8544 RON

1 XAU = 253.3079 RON

1 AED = 1.1939 RON

1 AUD = 3.1350 RON

1 BGN = 2.5304 RON

1 BRL = 0.7817 RON

1 CAD = 3.4429 RON

1 CHF = 4.7366 RON

1 CNY = 0.6872 RON

1 CZK = 0.1925 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.2792 RON

1 HUF = 1.3432 RON

1 INR = 0.0584 RON

1 JPY = 3.8663 RON

1 KRW = 0.3683 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.1995 RON

1 NOK = 0.4827 RON

1 NZD = 2.9949 RON

1 PLN = 1.0536 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0585 RON

1 SEK = 0.4799 RON

1 TRY = 0.3462 RON

1 UAH = 0.1614 RON

1 XDR = 6.1308 RON

1 ZAR = 0.2719 RON

Editia 7591 - 03 dec 06:53

25 de practici ecologice care pot salva planeta, dar şi bugetul de familie

Autor:

Publicat la 22 decembrie 2020

25 de practici ecologice care pot salva planeta, dar şi bugetul de familie

Există obiceiuri sănătoase pentru mediu, care sunt la îndemâna oricui, nu doar a ecologiştilor. Duşurile scurte, plantarea unui copac, o mini grădină de legume în propriul balcon, sprijinirea afacerilor locale, mai puţine aparate lăsate în priză fără a fi folosite sau o instalaţie pe gaz montată pe maşină, sunt doar câteva din gesturile care pot face diferenţa între un mediu curat şi unul secat de resurse şi poluat excesiv. Bogdan Constantinescu, managerul general al Brai Cata a întocmit o listă cu 25 de practici ecologice care pot salva planeta, dar şi bugetul de familie, pe tot timpul anului. Iată-le!

1. Folosiţi ambele feţe ale hârtiei atunci când scrieţi sau faceţi o copie, cu excepţia cazului în care prezentaţi un document cuiva, oficial;
2. Faceţi un duş, nu o baie şi, pe cât posibil, scurtaţi timpul petrecut în cadă, pentru a economisi apă şi energie. Ideal ar fi ca duşul să dureze maximum 5 minute. Ca să reuşiţi mai uşor să faceţi acest lucru, încercaţi să vă gândiţi că folosiţi apa dintr-o fântână şi că aveţi nevoie să vă rămână şi pentru băut!
3. Reglaţi problemele maşinii, ori de câte ori apar, pentru că autovehiculul va funcţiona mai bine, va consuma mai puţin combustibil şi va produce mai puţine emisii, dacă este în parametri optimi de funcţionare.
4. Plantaţi un copac, cât de mic, în grădina blocului, în curte sau când faceţi o drumeţie pe munte! Copacii folosesc dioxid de carbon şi creează oxigen pe toată durata vieţii lor, fiind o investiţie de prezent, dar şi de viitor.
5. Precolectaţi separat deşeurile şi pliaţi ambalajele voluminoase, după ce le clătiţi! „Astfel, cantitatea care va ajunge la groapa de gunoi va scădea cel puţin la jumătate, iar colectorii nu vor mai fi nevoiţi să transporte atât de mult aer, la staţiile de sortare”, este de părere Bogdan Constantinescu.
6. Sprijinirea afacerilor locale, chiar dacă poate părea un stereotip, este o modalitate bună de a reduce amprenta de carbon, pentru că se diminuează sau se anulează poluarea provocată de transportul mărfurilor de la mare distanţă.
7. Vremurile în care fiecare femeie avea în poşetă o sacoşă pliabilă, pentru cumpărăturile făcute în drum spre casă, de la serviviu, erau mult mai sănătoase pentru mediu decât acestea în care fiecare vânzător din piaţă oferă o pungă din plastic cadou la orice legumă cumpărată. Pungile din plastic sunt incredibil de dăunătoare pentru mediu, aşa că haideţi să revenim la obiceiul sănătos al pungilor de pânză în geantă sau în portbagaj!
8. În loc să cumpăraţi haine noi, faceţi o vizită în magazinele second hand sau înscrieţi-vă în grupurile de pe Facebook, în care se vând şi se cumpără haine rămase nepurtate sau purtate foarte puţin, la preţuri mult mai mici decât în magazine! Se spune că producţia de textile şi industria modei, în general, sunt o adevărată presiune asupra mediului, din cauza substanţelor chimice utilizate la fabricarea hainelor.
9. Cafeaua făcută acasă e mai bună şi mai sănătoasă decât cea de la automatele de cafea. Mai mult, ne dă posibilitatea să folosim propria cană reutilizabilă şi să nu mai fim nevoiţi să aruncăm la gunoi încă un pahar din plastic sau carton nereciclabil.
10. Pentru a încălzi mai eficient locuinţa nu e nevoie să creşteţi temperatura termostatului, ci este mai ieftin să amplasaţi un umidificator la nivelul caloriferului, iar dacă veţi pune în el apă în care aţi fiert coji de portocale şi beţişoare de scorţişoară, veţi da şi o aromă festivă casei.
11. Lăsaţi soarele să intre în casă cât mai mult posibil, mai ales în camerele orientate spre sud, pentru a obţine o căldură naturală în casă şi pentru a vă îmbunătăţi starea de spirit, chiar şi în timpul iernii!
12. Dacă este posibil, încercaţi să mergeţi la culcare mai devreme, seara. Vă va ajuta să vă treziţi mai devreme şi cu mai multă poftă de muncă, dar, în principal, va fi o metodă bună de economisire a energiei electrice.
13. Chiar dacă poate părea ciudat, e mai bine pentru mediu să folosim batiste din pânză, cum făceam unii dintre noi în copilărie, decât să cheltuim atât de mult pe şerveţele din hârtie, care sunt nereciclabile. La fel şi prosoapele de bucătărie sunt mai eco decât cele din hârtie, la rolă.
14. Opriţi apa când vă spălaţi dinţii, pentru ca aceasta să nu mai curgă zeci de secunde, fără niciun rost!
15. Convertirea autovehiculului de pe benzină, pe gaz este, de asemenea, o metodă mai curată pentru mediu, dar şi o investiţie care va duce la economii în bugetul alocat combustibilului, aşa că, dacă se poate, recurgeţi la ea cu încredere!
16. Când vremea o permite, mergeţi cât mai des cu bicicleta! Veţi economisi banii de sală şi vă veţi menţine în formă.
17. Deconectaţi aparatele electrice atunci când nu le folosiţi! Când sunt în priză, chiar şi oprite, acestea consumă nejustificat electricitate. „Un computer oprit poate economisi aproximativ 40 de watti pe zi, iar dacă am face un calcul anual risipa va fi una destul de mare, mai ales că i se vor adăuga şi alte pierderi cauzate de televizoare, cuptoare cu microunde cu led, încărcătoare şi alte aparate lăsate permanent în priză”, subliniază managerul Brai Cata.
18. Folosiţi apă rece sau cât mai rece când spălaţi hainele, pentru un consum redus de energie! Majoritatea detergenţilor se dizolvă la fel de bine în orice tip de apă. În cazul celor sub formă de praf, puteţi recurge la dizolvarea într- cană cu apă fierbinte, înaintea spălării.  
19. Reciclaţi telefonul mobil încă funcţional, donându-l, spre exemplu, unei organizaţii caritabile care se ocupă de bătrâni, femei sau copii! Chiar şi fără reţea, un telefon mobil încărcat poate forma 112, în caz de urgenţă.
20. Plătiţi-vă facturile online şi solicitaţi-le furnizorilor să nu vă mai trimită documentele printate, în cutia poştală. Astfel reduceţi poluarea provocată de transport, consumul de hârtie, de tonner şi, de ce nu, riscul de a intra în contact cu un plic prăfuit şi atins de foarte multă lume.
21. Folosiţi baterii reîncărcabile, în locul bateriilor obişnuite! Nu va trebui să mergeţi cu ele la centrele de reciclare şi nici nu veţi polua aruncându-le printre deşeurile menajere.
22. Construiţi-vă propria grădină, în balcon, la fereastră sau în curte. Veţi consuma produse sănătoase şi veţi avea mereu la îndemână o roşie sau verdeaţă proaspătă pentru mâncare.
23. În locul încărcătoarelor de telefon pentru priză, luaţi în considerare achiziţia unui încărcător solar! Veţi avea energie gratis pentru mobil sau tabletă, în orice moment al zilei.
24. Reciclaţi anvelopele! Dacă nu le puteţi preda unui reciclator, folosiţi-le drept jardiniere pentru plantele din grădină sau transformaţi-le în obiecte de decor, urmărind soluţiile creative de pe YouTube sau Pinterest.
25. Dacă aveţi o curte mare, construiţi sau cumpăraţi un compostor pentru deşeurile vegetale şi veţi scădea considerabil cantitatea de deşeuri produsă, obţinând foarte uşor un îngrăşământ natural perfect pentru grădina de legume sau pomii fructiferi.

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional