Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 21:33

2020, anul Cetăţii Râşnov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 06 ianuarie 2020

Monumentul va intra anul acesta în ultima etapă de restaurare. Ce a fost şi ce va fi cetatea, se poate vedea pe calendarul Râşnovului pe anul 2020

2020, anul Cetăţii Râşnov

Dacă 2009 a fost anul în care Cetatea Râşnov s-a reîntors la comunitatea râşnoveană, anul 2020 este anul în care monumentul istoric va intra în ultima etapă de reabilitare. Astfel, după ce în 2017 a fost semnat contractul de finanţare europeană, apoi au fost urmate toate procedurile şi s-au obţinut avizele şi acordurile, din această lună, Cetatea va intra în şantier.
Sunt etape pe care le veţi regăsi în calendarul Râşnovului pe anul 2020. Asta pentru că acesta este dedicat Cetăţii, iar râşnovenii pot vedea cum arată acum cetatea şi cum va arăta anul viitor. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei soluţii creative a celor care au realizat calendarul. Mai precis, prima copertă a calendarului este transparentă, iar pe ea este desenată cetatea, aşa cum va arăta după finalizarea lucrărilor de restaurare, când vor dispărea toate construcţiile legale realizate de administratorul italian. Coperta se suprapune peste o fotografie capturată de la înălţime, în care este prezentată actuala cetate, cu tot cu amenajările ilegale. În acest mod, prin suprapunerea celor două desene, râşnovenii pot vedea diferenţele.
Râşnovenii sunt principalii beneficiari ai calendarelor, acestea fiind distribuite, până la finalul anului trecut, în gospodării. Cei la care nu au ajuns aceste calendare sunt aşteptaţi la sediul Primăriei Râşnov, de unde pot să ridice calendarul.

Vorbe actuale din... 1937
Personajul principal al calendarului este Cetatea. Aceasta poate fi văzută în fiecare lună, surprinsă în toate anotimpurile, din unghiuri surprinzătoare şi lumini speciale, aşteptate cu multă răbdare de fotografi. Nu lipsesc nici pozele pline de viaţă, realizate în timpul unor evenimente. De asemenea, pentru fiecare lună există şi câte un citat, dar şi o scurtă prezentare a diferitelor etape ale proiectului de restaurare.
Mihai Ungureanu, reprezentantul firmei care a realizat calendarul, ne-a explicat şi care este semnificaţia acestor citate: „primul text este un citat din Octav Şuluţiu, autorul unei lucrări superbe despre patrimoniul istoric din Ţara Bârsei. Şuluţiu a lăsat primul mesaj de «apărare» a cetăţii Râşnov, îndemn pentru o restaurare corectă şi respect pentru istorie”. Concret, pe prima filă a calendarului veţi citi ce spunea, în 1937, Octav Şuluţiu despre Cetatea Râşnov: „Ar fi păcat să se distrugă această mărturie istorică. O reconstituire a ei s-ar impune. Dar nu o renovare care să o falsifice, să introducă elemente noi. Să se întărească tot ce există şi atâta. Pentru că în starea în care se află azi cetatea, nu are de trăit mai mult de o sută de ani, poate două... Şi pietrele acelea de sus vorbesc despre o istorie cu invazii tătăreşti şi turceşti şi cu o vitează rezistenţă a oamenilor din partea locului”.

Un calendar cu mesaje despre dragostea şi respectul pentru istorie şi frumos
Mihai Ungureanu a mai spus că „restul citatelor sunt «mesaje» inspirate de rănile cetăţii, dar şi de ambiţiile proiectului de restaurare şi valorificare durabilă. Autorii lor sunt oameni celebri, români şi străini, din trecut şi prezent, din domenii diferite, uniţi de un singur gând: dragostea şi respectul pentru istorie şi frumos”.
De exemplu, pentru luna ianuarie a fost aleasă o fotografie ce surprinde Cetatea de sus, iar mesajul este transmis de Herbert George Wells, despre istorie: „Istoria este o întrecere între educaţie şi catastrofă”.
În luna mai, pe de altă parte, avem o poză dintr-un unghi „clasic” cu cetatea într-o lumină specială, dar şi un citat din Constantin Brâncuşi: „În artă, ceea ce importă e bucuria. Aveţi fericirea să vă minunaţi! Aceasta este totul”.
Când ajungem la luna iulie, avem în faţă un citat al savantului Albert Einstein: „Ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate”, care poate fi interpretat ca o aluzie la încercarea de „comercializare” a monumentului, din perioada 2000-2006.
Pentru luna august vedem o poză din timpul unei reconstituiri istorice, însoţită de un mesaj al lui J. W. Goethe: „Nimeni nu poate judeca istoria dacă n-a trăit el însuşi puţină istorie...”.

Luna aceasta se deschide şantierul de la Cetate
În ceea ce priveşte proiectul de restaurare, conservare şi valorificare durabilă a Cetăţii Râşnov, primarul oraşului, Liviu Butnariu, a precizat că în luna decembrie a anului 2019 a fost emisă autorizaţia de construire pentru reabilitarea Cetăţii de sus, astfel că firma care realizează lucrările a început pregătirile.
„Având în vedere că este un proiect cu finanţare europeană, am transmis o adresă către Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, pentru că au intervenit unele modificări în proiectul tehnic. Mai trebuie să emitem ordinul de începere a lucrărilor, iar şantierul se va deschide în luna ianuarie. În această iarnă se vor desfiinţa construcţiile ilegale realizate de fostul administrator, acestea fiind intervenţii care se pot face în cursul iernii”, a declarat Butnariu la finalul anului trecut. Tot în cursul acestei ierni se vor face şi lucrările la sistemul de hidranţi.
Proiectul mai prevede lucrări de consolidare, dar şi de reconstruire totală sau parţială (în funcţie de starea actuală) la Turnul Gotic şi Turnul adosat, turnul prăbuşit şi şarpanta Turnului Triunghiular. De asemenea, vor fi reconstruite două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale. Tot prin acest proiect va fi refăcută poarta de acces din zona Turnului Armelor, dar şi sistemul de apărare de tip „gură de lup” care exista în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse şi elementele de tâmplărie, dar şi decoraţiunile.

+6 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie