Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 17:33

2 din cei 12 profesori excepţionali sunt ai Braşovului

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 17 sepembrie 2021

Mihaela Bucşa - profesoară de fizică la Şcoala Gimnazială din Sânpetru şi Florentina Tituleac - profesoară pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială nr. 5 din Săcele

2 din cei 12 profesori excepţionali sunt ai Braşovului

Foto: Mihaela Bucşa - pe lângă orele ei „altfel”, creează la şcoală un spaţiu în care elevii se simt bine şi vin pentru că vor să fie acolo.

Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică la Şcoala Gimnazială din Sânpetru şi Florentina Tituleac, profesoară pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială nr. 5 din Săcele, sunt 2 dintre cei 12 premianţi ai Galei MERITO, eveniment care recunoaşte meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educaţiei, şi se înscriu astfel în comunitatea celor 67 de profesori valoroşi ai României, recunoscuţi anual de Romanian Business Leaders (RBL). Laureaţii sunt profesori care „învaţă continuu, inovează, îşi duc practicile mai departe în afara claselor lor. Ei răspândesc Educaţie de calitate acolo unde nu există acces la aceasta”, conform organizatorilor.

Din Bucureşti, în satele din Braşov
Mihaela Bucşa, 40 de ani, a intrat în învăţământ în 2018, prin programul Teach for Romania, după 15 ani de antreprenoriat. A absolvit Colegiul „Sfântul Sava” din Bucureşti, profil fizică – chimie, Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi un masterat în economie la Academia de Studii Economice. Rolul de profesoară a dus-o în două şcoli de la sat, din lumi complet diferite: Crizbav şi Sânpetru din judeţul Braşov.
„Şcoala în satele acestea trebuie să iasă dintre pereţi, să meargă în sat unde sunt copiii, să-i înveţe să scrie, să citească poveşti, să ducă cărţi, să facă un pic de agitaţie pe tema educaţiei. Copiii care se chinuie să supravieţuiască nu se simt bine nici acasă, nici la şcoală. Dar dacă reuşeşti să creezi la şcoală un spaţiu în care ei se simt bine, vor veni pentru că vor să fie acolo. Iar profesorul trebuie să le fie mentor, să inspire copiii să fie curioşi, să-şi construiască viitorul pe curiozitatea aia, fără frică de eşec. Dacă creştem încet, încet comunitatea şi soluţiile vor veni tot de acolo”, se arată în povestea profesoarei, documentată pentru premiul MERITO.
„După 15 ani de antreprenoriat şi cu gândul că nu va profesa niciodată drept cadru didactic, iată că în 2018 se decide să sprijine 2 comunităţi din judeţul Braşov, ca să îi sprijine pe elevii din Crizbav şi Sânpetru în parcursul lor educaţional”, a menţionat Anca Lazăr, Senior Program Manager la Fundaţia Vodafone România, partener strategic al proiectului, cea care I-a înmânat premiul.
„Nu mă aşteptam să ajung aici în doar 3 ani de când sunt profesor. Premiul acesta nu e doar o recunoaştere a unor merite, e de fapt o încurajare – este un semn că ceea ce facem, acolo unde facem, în aceste sate este bine. Educaţia va fi întotdeauna un şantier în lucru, iar acest premiu nu este al unui singur om, ci îl primesc pentru o echipă minunată care face lucrurile să se întâmple şi îl mai primesc pentru acei copii ai României pe care nu i-a premiat nimeni niciodată”, a declarat emoţionată Mihaela Bucşa, în discursul de primire a premiului, pe scena Galei.

„Doamna, eu nu pot” şi doamna care a avut încredere în ai ei copii… că pot
Florentina Tituleac, 24 de ani, a absolvit Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoşani şi Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A ajuns în 2018 să fie învăţătoare în cartierul Gârcini, din Săcele, prin programul Teach for Romania. Într-o comunitate în care cei mai mulţi adulţi au o educaţie precară, ea se luptă să ţină copiii la şcoală.
„Copiii spun adesea: «Doamna, eu nu pot». Ca să câştige încredere în ei le arăt tot timpul micile progrese pe care le fac şi i-am învăţat să se aplaude unii pe alţii când au reuşite. Folosesc sisteme de monitorizare a progreselor, de exemplu borcanul cu fasole. Adaug boabe când sunt prezenţi la ore, când respectă regulile şi dau răspunsuri bune şi scot boabe când încalcă aceste sarcini. Borcanul are trei marcaje: când ajung la primul, facem o zi de sandvişuri, la al doilea mergem la bibliotecă şi la al treilea comandăm pizza”, se arată în povestea profesoarei.
„Am văzut mulţi copii care vă consideră pe dumneavoastră un părinte educaţional şi vă felicit pentru asta. Am remarcat determinarea de a face mai mult şi de a schimba lucrurile într-o comunitate în care probabil trebuie schimbate mentalităţi, inclusiv ale unor adulţi, ceea ce este şi mai dificil – doamna profesor a pus pe primul loc învăţământul, dragostea pentru meseria pe care o practică şi pentru copiii cu care îşi desfăşoară activitatea zi de zi”, a declarat Codruţ Părău, director de vânzări la Temad România, partener al Galei MERITO, care i-a înmânat premiul.
„Mi-a fost foarte greu la început, însă ceea ce am făcut în tot timpul petrecut cu elevii a fost să cred în fiecare copil din clasă, să cred că poate să înveţe să scrie, să citească, să socotească. Iar în timp, i-am făcut şi pe ei să creadă în ei şi pe părinţi în copiii lor. Eu am reuşit acest lucru, pentru că la rândul meu am avut oameni care au crezut în mine – sunt foarte recunoscătoare pentru ceea ce îmi este dat să trăiesc, iar oamenilor care sunt la început de drum sau în comunităţi defavorizate vreau să le spun că şi ei pot, pot să fie cei mai buni educatori, învăţători sau profesori pentru elevii lor”, a fost mesajul de încredere al Florentinei Tituleac la primirea premiului.

4 în 6 ani
Cele 2 profesoare se alătură altor 2 colegi din judeţul Braşov, premiaţi anul trecut, Cristina Dudan, profesoară de biologie şi Cătălin Ciupală, profesor de matematică.
Gala Merito a ajuns la ediţia a 6-a, iar în 2021 s-a aflat, pentru al 4-lea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, drept recunoaştere a contribuţiei proiectului la reconstruirea prestigiului social al meseriei de învăţător şi de profesor. La evenimentul din acest an a participat şi domnul Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
Cei 12 profesori din învăţământul preuniversitar premiaţI anul acesta au fost selectaţi din peste 600 de recomandări, venite din partea elevilor, părinţilor, absolvenţilor şi a comunităţilor locale, din toată ţara.  

Foto: Florentina Tituleac -  învăţătoare într-o comunitate defavorizată din Săcele, pe care a ajuns să o alfabetizeze, prin implicarea ei în afara clasei şi orelor.

+6 -0

Comentarii

'Niculescu ileana'

2021-09-18 08:01:46


'Felicitări domnilor învățători și profesori. Ptr.abnegatia cu care luptă ptr.ca nivelul de educație din țară noastră sa ajunga la standarde înalte. Si in special ca sa aduca învățământul la un nivel acceptabil in zonele defavorizate.Avem nevoie de educație ca ,tara noastra sa evolueze.Inca odata felicitări si cat mai multe realizari.'

'F'

2021-09-17 16:38:16


'Felicitari doamnelor!!! Sunteti modele pentru multe alte cadre didactice!'

'Nu dau nume'

2021-09-17 14:38:32


'Da, pe copii îi întreabă cineva dacă așa este? Cred că premiile astea se dau pentru ce cred ceilalți profesori, nu pentru ce zic elevii.Copilul meu este elevul uneia dintre aceste doamne și toată vara s-a rugat să scape de ea pt că e nebună. E plin de profesori nebuni și bieții copii trebuie să ii accepte. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie