Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 02:40

17 oameni întorşi de la moarte

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 29 mai 2019

Pacienţii au fost salvaţi prin tromboliza intravenoasă, program în care Spitalul Judeţean Braşov a fost inclus de la 1 martie. Rezultatele sunt spectaculoase: pacienţi, aduşi complet paralizaţi, au plecat acasă pe picioarele lor, iar ceilalţi au avut simptome mult reduse. Timpul e vital pentru această intervenţie: maxim 4,5 ore de la AVC

17 oameni întorşi de la moarte
17 pacienţi au fost salvaţi, în ultimele trei luni, de medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, graţie trombolizei intravenoase, după ce au fost aduşi cu accidente vasculare cerebrale ischemice (AVC).  Asta după ce, de la 1 martie, Spitalul a intrat în Programul Naţional de Tromboliză intravenoasă în accidentul vascular cerebral. Unitatea medicală a putut fi inclusă în acest program după ce a înfiinţat o gardă permanentă de neurologie (unde sunt 6 medici primari şi specialişti, dintre care 4 angajaţi şi, 2 colaboratori), o gardă permanentă de radiologie şi un computer tomograf disponibil 24 de ore din 24. În plus, există şi o linie secundară de gardă, formată din nmedici rezidenţi. Iniţial, SCJU Braşov a fost exclus din program tocmai pentru că nu avea aceste criterii îndeplinite.

Ce este tromboliza intravenoasă
Potrivit statisticilor, AVC-ul este a doua cauză de deces în România, după infarctul miocardic. În Europa suntem pe locul 3 ca număr de cazuri,  după Bulgaria şi Macedonia. AVC-ul este de două tipuri: cel ischemic, în care se înfundă un vas de sânge la nivel cerebral, şi cel hemoragic, în care se rupe artera. Tromboliza intravenoasă se aplică celor cu AVC ischemic, este o metodă non-invazivă, prin care pacientului îi este injectată o substanţă, intravenous, care distruge cheagul de sânge care a înfundat artera. În cazurile grave  apare AVC-ul hemoragic. Statisticile arată că 80-90% dintre AVC-uri sunt ischiemice, iar  restul sunt hemoragice, cu şanse mult mai mici de salvare a pacientului. Perintre factorii care favorizează apariţia AVC-ului sunt hipertensiunea,  colesterolul ridicat, „îngroşarea vaselor de sânge” sau cardiopatia ischemică, aşa cum e numită ea în limbaj medical, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul. Mai predispuşi la AVC sunt bărbaţii şi, în special persoanele vârstnice.



Ce simptome anunţă  un AVC şi trebuie  să te trimită neapărat  la spital
Dintre cei 17 pacienţi, cel mai tânăr are 49 de ani, iar cel mai în vârstă, 92 de ani. Primul pacient salvat în cadrul programului are 68 de ani şi a fost adus paralizat. După aplicarea procedurii, acesta a şi intrat în comă, dar şi-a revenit şi a plecat după o săptămână acasă pe picioarele lui, desi au mai rămas sechele: o pareză pe partea dreaptă şi probleme în vorbire. Cei 17 au putut fi salvaţi pentru că au fost aduşi la primele simptome de AVC manifestate. „Simptomele unui AVC sunt paralizia, pacientul manifestă şi probleme de vorbire sau nu poate vorbi, probleme de sensibilitate, are amorţeli pe jumătate de corp. De asemenea, manifestă probleme de coordonare, nu poate ţine ceva în mână, nu se mai poate ţine pe picioare. Debutează brusc”, a explicat conf. dr. Cristian Falup-Pecurariu (foto), Şeful Secţiei de Neurologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Dacă este adus în timp util la UPU, un pacient cu AVC ischemic poate ieşi din spital fără sechele. De altfel, în cazul a 5 pacienţi de până acum, rezultatele au fost spectaculoase, după cum a amintit dr. Falup-Pecurariu. „Cinci pacienţi care erau complet paralizaţi din cei 17 au ajuns să meargă acasă pe picioare, fără niciun fel de paralizie, simptom neurologic. Este probabil cel mai important lucru şi îmbucurător pentru un neurolog să vadă un asemenea pacient care, fără acest tratament, ar fi rămas la pat”, a mai spus specialistul.

Şi „simptomele care trec” trebuie să vă trimită la UPU
La spital, neapărat, ar trebui să ajungă şi pacienţii care pot avea „simptome care par că trec”, pentru că se poate întâmpla ca pacientul să facă două sau trei sau mai multe AVC-uri, iar ultimul să-i fie fatal sau să-l lase imobilizat la pat. „Un pacient care are o
paralizie care trece în 10 minute, o oră, două ore, dacă are probleme de vorbire reversibile, dacă are amorţeală, să nu stea acasă, chiar dacă e bine, ci să vină la spital, pentru că tabloul clinic e revelator pentru AVC ischemic tranzitoriu, care poate fi urmat de un alt AVC în 24 – 48 de ore”, a mai spus Falup-Pecurariu.
AVC-ul este o urgenţă, cu prioritate în UPU, iar cei care solicită Ambulanţa trebuie să-i precizeze dispecerului simptomele prezentate de pacient, pentru ca, în acest mod, maşina să fie trimisă prioritar la acest caz.

Maxim 4,5 ore de la primul simptom, timpul maxim în care un pacient ar putea deveni eligibil pentru acest tratament
Nu toţi pacienţii aduşi cu AVC la Judeţean pot intra în programul de tromboliză intravenoasă. În primul rând este vorba de timp. „Tromboliza se poate face doar pentru pacienţii care ajung la noi în maxim patru ore şi jumătate de la debutul simptomelor”, a subliniat directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Mişarcă (foto dreapta). Practic, toţi cei care ajung după acest interval nu mai pot primi acest tratament, pentru că ar fi inutil: zona de creier care nu a mai fost irigată, poate fi compromisă. Se intervine altfel.



„Tromboliză mecanică”, poate spre sfârşitul anului
Până la sfârşitul anului, la SCJU Braşov s-ar putea face şi „tromboliză mecanică”, asta dacă va veni angiograful bi plan aşteptat de echipa medicală. „Al doilea pas înseamnă tromboliza mecanică. Asta înseamnă introducerea, ca stentul care se pune pe inimă, a unui cateter pe vas şi se scoate cheagul respective sub controlul angiografului. Această procedură va fi pentru pacienţii care au depăşit timpul de patru ore obligatorii în tromboliza chimică. În acest fel, vom fi la vârf în ceea ce priveşte accidentul vascular cerebral”, a precizat dr. Mişarcă.


 

Comentarii

liviu paulus

2019-05-29 08:06:30


BRAVO SPITAL,BRAVO MEDICI,BRAVO MINISTER !Poate da Dumnezeu si incepem sa intram in normalitate.

ella

2019-05-29 07:37:02


Sa speram ca cel putin la Brasov,spaga a devenit istorie,iar medicii de aici empatizeaza cu pacientii asa cum ar fi normal.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie