Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7270 - 14 aug 02:34

15 milioane de euro pentru consolidarea a 12 biserici fortificate din judeţul Braşov

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 27 mai 2015

Printre acestea se numără cele din Codlea, Cristian, Prejmer sau Hărman

15 milioane de euro pentru consolidarea a 12 biserici fortificate din judeţul Braşov
Bisericile fortificate din judeţul Braşov intră, începând din acest an, într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi reabilitare cu fonduri europene, lucrări care se vor întinde pe o perioadă de trei-patru ani, a anunţat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Gheorghe Mitran. Este vorba despre bisericile din Cincu, Codlea, Cristian, Prejmer, Hărman (foto), Homorod, Roadeş, Rotbav, Rupea, Sânpetru, Seliştat şi din Vulcan. 
„Episcopia Sibiului, împreună cu Decanatul Braşov - care le administrează din punct de vedere al patrimoniului - au intrat într-un proiect european de reabilitare a acestor biserici fortificate. Deocamdată suntem în faza în care Sibiul are două biserici fortificate care urmează să intre într-o restaurare generală, iar judeţul Braşov un număr de 12. Vor fi mai multe etape. În prima fază, vor fi reparaţii curente asupra lor şi, mai ales, se vor gândi nişte programe turistice cu un aspect programatic funcţional, cu implicarea lor într-un turism naţional şi internaţional. În faza a doua, vor fi lucrări de restaurare, consolidare şi reabilitare integrală, pe baza unei cercetări interdisciplinare deosebite, începând de la arhitectură, structură, pictură, istoria artelor, arheologie", a precizat Gheorghe Mitran (foto). 
Lucrările vor începe în acest an şi se vor întinde pe o perioadă de trei-patru ani, aceste biserici fiind „puse pe picioare” în aşa fel încât să reprezinte nişte nuclee istorice foarte bine conservate, puse în valoare, care să slujească turismul, cu un potenţial economic deosebit. Valoarea lucrărilor este estimată la peste 15 milioane de euro. 
 
 
Pot deveni motoare ale dezvoltării economice
„Eu gândesc în felul următor: Aceste nuclee istorice pot deveni motoarele dezvoltării economice ale comunităţilor respective şi acestea trebuie să graviteze ca interes în jurul lor", a mai subliniat directorul Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Braşov, afirmând că ar trebui luat modelul localităţii Cristian, unde autorităţile locale, împreună cu saşii din Germania care se întorc vara în localitate şi oameni de cultură organizează concerte muzicale la Biserica Evanghelică, manifestări care atrag numeroase persoane. 
Direcţia pentru Cultură a judeţului Braşov este preocupată de promovarea valorilor culturale, istorice ale acestor obiective, publicând în acest sens două lucrări intitulate „Arhitectura Bisericilor Fortificate” şi „Cetăţi, Castele, Palate”, în limba română, într-un număr de 500 de exemplare, care sunt puse la dispoziţia tinerilor, a elevilor, studenţilor, turiştilor, istoricilor. 
„Am realizat aceste lucrări mai ales pentru cei care iubesc istoria, pentru a fi cunoscute îndeaproape datele istorice primare ale acestor monumente extraordinar de valoroase, fotografii aeriene pentru a se putea identifica valoarea lor istorică şi arhitecturală. Mai mult, având în vedere cercetările care se vor face în aceste biserici fortificate, în vederea reabilitării, restaurării, consolidării, cel mai valoros şi important lucru după sistemul constructiv este pictura murală foarte valoroasă, de excepţie, care a fost acoperită sau martelată de-a lungul timpului, cu toate că în anumite locuri s-a păstrat în stare foarte bună, iar punerea acestor picturi în valoare, descoperirea, restaurarea, consolidarea şi conservarea lor va revaloriza din punct de vedere naţional şi internaţional cultura acestor biserici fortificate. Vor fi tot atât de valoroase, după părerea mea, ca şi sistemul de construcţie fortificat şi aceste valori imagistice au o însemnătate extraordinară pentru toată literatura de specialitate europeană. Pentru prima dată, vor apărea picturi de o valoare necunoscută în Transilvania", a explicat sursa citată. 
Aceasta a precizat că refacerea picturilor va fi îndelungată şi costisitoare, dar merită, pentru că sunt nişte valori extraordinare imagistice pentru patrimoniul naţional. 
 
Un potenţial turistic cultural deosebit
Cele mai valoroase biserici fortificate din judeţul Braşov sunt amplasate în ţara Bârsei, în zona Rupea şi în partea de nord a Făgăraşului. Cele din ţara Bârsei sunt cele mai mari şi cele mai frumoase şi pot reprezenta un potenţial turistic cultural deosebit. 
„Aceste obiective, în ansamblu, îşi păstrează caracteristicile de epocă, volumetria, substanţa istorică. Cele mai valoroase sunt cele de la Prejmer care, alături de biserica fortificată de la Viscri, sunt monumente UNESCO. Biserica de la Prejmer se păstrează cel mai bine fiind cea mai amplă cetate fortificată cu o bogată istorie medievală. Trebuie să se ştie că aceste cetăţi fortificate sunt unice ca ansamblu în Europa, s-au născut datorită unei strategii deosebite a localnicilor şi, fiind o creaţie a mediului local, sunt o sinteză constructivă între sacru şi spiritul pragmatic de a se apăra împotriva invaziei tătarilor şi a turcilor, în perioada secolelor XIV, XV, XVI. Iniţial, au fost biserici catolice, iar de la jumătatea secolului al XVI-lea, după reforma lui Luther, comunităţile şi preoţii au fost convinşi şi au devenit evanghelici", a mai arătat directorul Direcţiei pentru Cultură Braşov. 
Conform acestuia, cele mai frumoase biserici fortificate ar fi cele din zona Braşovului, de la Prejmer, Hărman, Sânpetru, Hălchiu, Bod, Codlea şi Râşnov, care merită să fie vizitate de turişti, fiind obiective deosebit de interesante, cu o istorie de secole.
 
+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional