Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.5755 RON

1 GBP = 5.8440 RON

1 XAU = 344.9545 RON

1 AED = 1.2457 RON

1 AUD = 3.0463 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8845 RON

1 CAD = 3.3581 RON

1 CHF = 5.0224 RON

1 CNY = 0.6314 RON

1 CZK = 0.2017 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0965 RON

1 HUF = 1.2956 RON

1 INR = 0.0550 RON

1 JPY = 2.9154 RON

1 KRW = 0.3365 RON

1 MDL = 0.2582 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4361 RON

1 NZD = 2.8183 RON

1 PLN = 1.1704 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0519 RON

1 SEK = 0.4335 RON

1 TRY = 0.1421 RON

1 UAH = 0.1132 RON

1 XDR = 6.0641 RON

1 ZAR = 0.2484 RON

Editia 8189 - 29 mai 20:20

1 + 1 = 1: Coliban anunţă referendum pentru Parcul IUS, chiar în ziua votului pentru Primărie

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 15 martie 2024

1 + 1 = 1: Coliban anunţă referendum pentru Parcul IUS, chiar în ziua votului pentru Primărie

Primăria Braşov a organizat marţi, 12 martie, o consultare publică având ca subiect amenajarea parcului de pe fosta platformă industrială Lubrifin – IUS – Lemexim, între străzile Hărmanului – Brânduşelor – Toamnei.

„Vândut” în 2020, „vândut” în 2024
Promis din campania 2020, pe o suprafaţă de 91.987 de metri pătraţi, primăria vrea să amenajeze cel mai mare parc al Braşovului, cu facilităţi de relaxare şi practicare a sportului în aer liber. Însă, pentru a realiza această investiţie, municipalitatea braşoveană a anunţat că are în plan să exproprieze terenul, anunţul în acest sens fiind făcut de primarul Braşovului, Allen Coliban, în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov din  27 februarie.
În cadrul întâlnirii din 12 martie au fost prezentate proiectul de amenajare şi mobilare a viitorului parc, etapele necesare, precum şi deciziile care urmează a fi luate în perioada următoare, primarul Allen Coliban precizând că ia în calcul inclusiv varianta organizării unui referendum local pentru realizarea acestui obiectiv.
„Avem această oportunitate fantastică dată de faptul că platforma e la ora actuală neconstruită. De asemenea, pentru această zonă a expirat Planul Urbanistic Zonal anul trecut şi am şi justificat de ce PUZ-ul acesta nu a fost oportun să mai fie prelungit. Prin urmare, nu cred că reprezentanţii comunităţii se vor pune contra acestui proiect. Dacă este necesar, iau în calcul inclusiv referendum local, pentru că oricum se apropie nişte alegeri, pot să iniţiez un referendum local şi el să fie organizat cu ocazia alegerilor locale. Şi da, poate să fie o opţiune foarte bună”, a declarat primarul Allen Coliban.

Decontaminarea terenului, asumată de Primăria Braşov
În ceea ce priveşte etapele de implementare, municipalitatea braşoveană ia în calcul reglementarea situaţiei juridice a terenului pe care va fi amenajat parcul, după care urmează etapa de proiectare şi cea de decontaminare a terenului, dacă este cazul, urmată de lucrările de amenajare. În cazul în care terenul expropriat este cel pe care a funcţionat rfinăria, costurile de decontaminare ar putea fi dertul de ridicate.
„Odată ce municipiul va deveni proprietar, se simplifică foarte mult celelalte lucruri. Anul acesta am putea deveni proprietari. Conform proiectanţilor 120 de zile ar fi partea de expropriere, asta presupunând că ar trece prin Consiliul Local în următoarea perioadă, după care venim cu proiectul pentru decontaminare, cu toată analiza pe care varianta optimă şi varianta minim invazivă din punctul de vedere al mediului, dar eficientă în a decontamina zona şi apoi va veni partea de proiectare tehnică. Aceasta ar trebui să dureze undeva la minim un an de zile, cu procedura de atribuire de contract, care e prin licitaţie, şi toate celelalte. După aceea intrăm în execuţie. Comparativ cu Parcul Feroviarilor din Cluj, suntem într-o situaţie similară cum au fost ei în 2019, cu aprobarea indicatorilor la faza SF. Lor le-a luat 5 ani pentru un parc de 5,3 hectare cu toate amenajările, deschis în februarie. Bănuiesc că cinci ani poate să fie un univers de timp comparabil, evident, încercând să îl obţinem cât mai repede, şi amintindu-vă că mai avem în derulare două proiecte unde nu avem probleme de proprietate: parcul de pe Cetăţuie şi parcul de pe strada Lânii”, a subliniat Allen Coliban.
Următoarea etapă este cea de aprobare a Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea acestui parc.

Cum ar urma să arate noul parc
Conform proiectului Studiului de fezabilitate, spaţiul parcului a fost împărţit în mai multe zone, cu un nucleu central, cu zonă de întâlnire şi odihnă, un amfiteatru, care va permite şi organizarea de evenimente, un turn de observaţie, cu platformă de observare (birdwatch), un mic lac şi o zonă pentru Yoga.
Parcul va mai cuprinde mai multe terenuri de sport, respectiv un skatepark, o zonă pentru practicarea parkour-ului, una pentru workout, o zonă de fitness, terenuri de baschet şi un teren multifuncţional.
De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu echipamente care să permită utilizarea acestora de către mai multe categorii de vârstă, şi o roată panoramică.
Va fi amenajată şi o grădină cu flori, o zonă cu hamace, iar câinii se vor putea plimba în cele 3 zone dedicate, amenajate în funcţie de talia patrupedelor.
În ceea ce priveşte vegetaţia, s-a optat pentru o diversitate floristică şi dendrologică, cu un accentuat caracter decorativ, pentru a creşte complexitatea vizuală şi biodiversitatea zonei, cu utilizarea de specii autohtone şi exotice, adaptate climatului specific zonei, cu întreţinere regulată. În zonele în care s-a optat pentru un aspect cât mai natural, cu întreţinere minimă, au fost preferate speciile exclusiv autohtone. De asemenea, pe suprafaţa parcului vor fi plantaţi peste 1.000 de arbori.
Amenajarea parcului are la bază un studiu de oportunitate, aprobat de Consiliul Local în 2021, care stabileşte inclusiv care sunt „zonele roşii”, adică cele cu o densitate foarte mare de populaţie şi care nu dispun de astfel de zone de recreere. Fosta platformă industrială de pe strada Hărmanului ar asigura un spaţiu de agrement pentru plimbări, linişte, aer curat pentru braşovenii din mai multe cartiere: Astra, Scriitorilor, Centrul Civic, Florilor, Craiter.

 

+8 -8

Comentarii

'Gigel Terrier'

2024-03-16 16:35:16


'Am eu o idee de castigat alegeri: interzis tot transportul motorizat personal in Brasov. Pai totul sau nimic. Joci si castigi pentru ca n-ai ce pierde. Care se baga?'

'Cristian'

2024-03-15 17:13:35


'Bravo primarului mincinos Coliban...marea lui platforma electorala trecută , cu piste de biciclete pe trotuare, parcuri jalnice , locuri de parcare pe trotuare , poliție locală ineficientă.Rezervatia Tâmpa distrusă de bicicliști montani , deși acum 4ani existau opt indicatoare de interzicere a bicicliștilor pe potecile de picior existente,mizerie de nedescris , Tâmpa este un W.C. public.Nimeni in patru ani nu a avut inițiativa ( inclusiv domnul Ranger) de a construi o toaletă publică, deși în vremurile comuniste exista in zona catargului, se mai vad vechile ruine...dar ține de educație sa sfințești locul... Domnule Coliban distrugeți totul ...v-ați aratat competențele...'

'Bigbrader'

2024-03-15 14:43:27


'Ce sa faca bietul Coliban cand primăria e o caracatita liberală! PNL in CL au trecut au trecut in opozitie! Pai PNL si PSD au majoritate in CL. pot face si trece proiecte linistiti!'

'brasoveanul'

2024-03-15 09:14:52


'Acest referendum are acelaşi miros cu referendumul lui Iohannis (cel pe justiţie, care de altfel a fost încălcat tocmai de Iohannis), prin care a câştigat al doilea mandat de turist prezidenţial. Coliban este un bun elev, învaţă repede ! Probabil a constatat în sfârşit cota de apreciere a braşovenilor, urmare a realizărilor sale, iar pentru a-şi asigura un nou potenţial mandat vine la pachet cu acest referendum. De ce Colibane nu l-ai făcut anul trecut sau acum doi ani? De ce acum ? Pentru că ai tu interes, deci tot interesul tău este pe primul loc. Alen, pa ! Ai fost primarul Braşovului! Vei fi pus în panoplie alături de Gonţea şi Moruzi - adică primarii zero rezultate, zero interes pentru braşoveni, zero realizări. '

'Willy'

2024-03-15 08:54:06


'Dar Centrul de aport voluntar? Chiar nimic sa nu faca Coliban in 4 ani? Mai vrea si nulitatea aia iasovita pesedista sa candideze. Dupa dezastrul Coliban, sa vina ciuma rosie? Ha, ha, ha! Cam ca acuma, dupa pandemie a venit razboiul. '

'mda'

2024-03-15 07:43:09


'Iar se vinde povestea cu parcul IUS, acum, inainte de alegeri. S-a mai vandut povestea asta si la alegerile trecute, tot de catre Coliban. Acest Coliban care si-a bazat platforma electorala pe mediu (parcuri, piste de biciclete etc etc) si nu a reusit sa faca nici macar un parc in cei 4 ani. Doar povesti si mult bla-bla pe retelele sociale.'

'Sorin'

2024-03-15 05:37:37


'Referendum , analize , proiecte……..asa au trecut 4 ani….și acest primar nu a făcut N IM I C'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie