Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7318 - 21 oct 05:11

0 lei sau 300 de milioane de euro?

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 18 sepembrie 2020

Medicii au fost chemaţi ieri la „şedinţa spitalului”. Principala controversă, numărul de paturi al noului spital regional al Braşovului. Proiectul are şanse să obţină o finanţare europeană de 300 milioane euro, anunţ făcut de secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Mihail Veştea. Dacă se reproiectează totul de la 0, nu ne mai încadrăm în termene

0 lei sau 300 de milioane de euro?

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, şi primarul Braşovului, George Scripcaru, au organizat joi o întâlnire cu reprezentanţii sistemului medical şi cei ai mediului academic din acest domeniu pentru a prezenta stadiul proiectul Spitalului Clinic Regional Braşov, dar şi pentru a vedea care este opinia specialiştilor din domeniu cu privire la acest obiectiv de investiţii.

900 sau 1.500 de paturi?
Opinia celor prezenţi cu privire la acest proiect, inclusiv încadrarea lui ca spital regional a fost una de susţinere unanimă, mai ales că, conform celor declarate de participanţi, în fapt, actualul spital judeţean tratează pacienţii la nivelul întregii regiuni. „Singurul punct asupra căruia au existat opinii diferite între reprezentanţii sistemului medical şi autorităţilor publice, pe de o parte, şi dr. Dan Grigorescu, pe de altă parte, a fost cel legat de numărul de paturi. Conform proiectului, avizat şi de Ministerul Sănătăţii, spitalul regional are prevăzute aproximativ 900 de paturi. Acest număr a fost stabilit în urma analizelor făcute atât de specialiştii implicaţi în elaborarea studiului de prefezabilitate şi de cei care lucrează la studiul de fezabilitate, cât şi analizei făcute de comisia mixtă constituită la nivelul ministerului Sănătăţii şi al municipiului Braşov. Deşi sprijină acest proiect şi a apreciat demersurile făcute până în prezent, domnul Grigorescu (preşedintele Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, care a participat la întâlnire – n.r.) susţine extinderea actualului proiect cu încă 600 de paturi”, a se arată în documentul amintit.  

Avertismentul medicilor pentru Dan Grigorescu
Reprezentanţii municipalităţii au precizat că participanţii la discuţii i-au atras atenţia domnului Grigorescu că un astfel de demers ar presupune reluarea proiectului de la 0, fără a avea nimeni certitudinea că numărul de paturi va fi diferit de cel stabilit în acest moment, iar în acest fel se vor pierde toate demersurile făcute în ultimi doi ani, şi vom rata oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile, dar reprezentantul Asociaţiei Noul Spital al Braşovului (ANSB) şi-a menţinut punctul de vedere legat de numărul de paturi.
Aceasta pentru că proiectul pentru fondurile europene trebuie să aibă la bază un studiu de fezabilitate deja făcut.
De altfel, primarul Braşovului a declarat în timpul întâlnirii că în luna februarie 2021, când va fi prezentat studiu de fezabilitate realizat de grupul de experţi selectaţi de BERD, care asigură şi 90% din finanţarea costurilor pentru elaborarea întregii documentaţii, se va şti cu exactitate numărul de paturi necesare pentru a acoperi nevoile judeţelor arondate la acest spital.
Totodată, edilul a menţionat că a avut o discuţie cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, referitor la posibilitatea ca pentru acest proiect să se obţină o finanţare europeană prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. De altfel, municipalitatea braşoveană a şi transmis o solicitare oficială la minister în acest sens.  

Termene strânse pentru obţinerea banilor europeni
Pe de altă parte, prezent la întâlnire, secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Mihai Veştea, a precizat că Braşovul are şanse mari să obţină aceste fonduri doar dacă reuşeşte să respecte termenele convenite cu Uniunea Europeană, atât pentru depunerea proiectelor, cât şi pentru finalizarea lucrărilor. El a menţionat că până la sfârşitul lunii octombrie România trebuie să prezinte o propunere cu proiectele pentru care vor fi cheltuite cele 31 de miliarde de euro puşi la dispoziţia ţării noastre pentru relansare economică şi rezilienţă, iar la sfârşitul lunii februarie a anului viitor, trebuie ca această listă să fie finalizată şi transmisă Uniunii Europene. Apoi, până la sfârşitul lui 2022, 70% din această sumă trebuie să fie contractată altfel se pierde. Până la sfârşitul lui 2023, întreaga sumă, cele 31 de miliarde, trebuie să fie contractată, iar finalizarea utilizării banilor trebuie să fie la sfârşitul lui 2026.
„Pornind de la aceste etape, s-a făcut o analiză a proiectelor care sunt suficient de mature ca să se încadreze în aceste termene. Braşovul, care pornit din timp, este pregătit, şi are unul dintre proiectele care poate fi finanţate. În urma discuţiilor pe care le-am avut la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, avem certitudinea că undeva la 300 de milioane de euro pot fi accesate pentru construirea acestui spital”, a declarat Mihai Veştea.
La întâlnire au mai participat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Mihai Veştea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Andrea Neculau, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Cătălin Mişarcă, directorul medical al Spitalului de copii, dr. Liviu Muntean, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr. Dan Morar, managerul Spitalului de Obstretică şi Ginecologie, dr. Mircea Preda, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, dr. Nicuşor Bâgiu, şeful secţiei Neurologie a Spitalului Judeţean, dr. Cristian Falub, şeful UPU-SMURD, dr. Cristina Vecerdi, dr. Marius Neculoiu, dr. Maria-Elena Cocuz, şef secţie Spitalul de Infecţioase, reprezentantul Autorităţii Naţionale de Management în Sănătate, dr. Marius Mărginean, directorul Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală din CJ, Adelina Văsioiu, şi preşedintele Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, dr. Dan Grigorescu.

 

+6 -3

Comentarii

'Willy'

2020-09-21 19:34:13


'@Lorand Bai baiatule esti praf rau de tot. Scuze deranjul, nu mi-am dat seama din prima ca nu am cu cine discuta.'

'Lorand'

2020-09-18 18:05:35


'Cand sa dau replica mai vad pe unul alin, care intrece orice obraznicie. In opinia lui medicii habar nu au cum functioneaza un spital, ei nu stiu cum ar trebui sa arate un spital etc. Bai baiatule, tu esti sanatos la cap? Acest proiect de spital este propus de o asociatie din care fac parte profesionisti cu expertize dovedite in domeniile lor de activitate. Unii avand doctorate luate pe bune. Pe langa majoritatea medicilor si asistentilor din judetul Brasov, din aceasta comisie Mai fac parte economisti, juristi, preoti,ingineri, manageri, oameni de literatura, oameni de afaceri etc. Cum ar putea cineva fara nici o expertiza in domeniu sa vina si sa ii contrazica? Este absurd. Sunt furios deoarece nu mai vreau ca acest fel de decizii sa fie luate de niste analfabeti. Lasati profesionistii sa decida. Noi, muritorii de rand, putem doar sa urmarim si sa judecam moralitatea acestor oameni. Felul cum isi fac meseria conform procedurilor trasate de ei. Atat. Eu ii inteleg si pe Scripcaru si Vestea ca asa sunt ordinele de la partid, dar sincer mi se rupe de partidul lor. EU vreau sa se faca ceea ce acesti profesionisti considera ca este de facut. Si nu uitati ca acesti oameni se implica in acest proiect benevol, fara a fi platiti, implicandu-se in devzoltarea societatii, fiind departe de familiile lor, adesea munciind pana la epuizare. Nu uitati asta. Punct.'

'Alin'

2020-09-18 16:10:37


'Medicii sa-si vada de treburile lor iar pe constructori si proiectanti sa-si faca treaba. De unde sa stie un medic care este potentialul pt un spital de 1500 de paturi si cu ce personal sa fie intretinut ? nu se gandeste nimeni , de unde personal apropae dublu pt un asemnea mastodont.\nSper ca nu vor sa concentreze toate spitalele din 3 judete sau cate o fi in unul, o alta nebunie cum dealtfel ar fi aceste spitale supraregionale, pana acum nu inteleg logica acestui demers,sunt frectii comuniste. Pt asigurarera unui act medical corespunzator este nevoie de spitale si la Codlea , Rupea sau Sf. Gheorghe. Aceste spital va produce exact opusul, inchiderea altora spitale. '

'Willy'

2020-09-18 16:03:00


'@Lorand Daca iti spun ca esti fraier, te laud. Faci niste afirmatii atat de sigur pe tine de zici ca tu ne-ai decodat ADN-ul. Ca de pilda ce e de capul meu si al lui Cristian. Nu ai nene de unde sa stii. Eu abia ma cunosc pe mine, imi este si mie greu sa traiesc cu mine insumi, tu de unde scoti caracterizarile alea? Lasand la o parte prostiile pe care le debitezi, iti dau un sfat. Daca vrei sa fii credibil (adica sa prostesti ceva fraieri) nu mai da ca adevarate niste lucruri despre care orice prost isi da seama ca nu ai de unde sa le stii. Afirmatii care put de la o posta ca sunt fabulatii. Ca dupa aia nu te mai ia nici dracu in seama cand iti exprimi opinia. De ce opinia ta ar mai fi demna de luat in seama, cand incepi a face caracterizari la hoha? Legat de Moldova si Teleorman. Cand eu eram bididiu si tineam de sase golanilor mai mari sa nu ii ia militia cand bateau moldovenii seara pe la camine, tu credeai ca stalpul ala din mijlocul satului de la tine este cuiul de care se agata harta.'

'Lorand'

2020-09-18 14:25:07


'PS: cristian si wily:asa ca voi votati cu liberalii acum? Iar parintii vostri sareau la bataie daca cineva nu vota cu Iliescu? Nu ma intrebati de unde stiu. Recunosc analfabetii functional de la distanta. Nu aveti voi cum sa intelegeti. Nu va mai stresati singurul neuron, sunteti niste frustrati fara realizari in viata. Vai de capul nostru cu ce specimene traim in oras. Si nu sunt putini. Au ajuns toti cretinii sa judece niste profesionisti. Si culmea acei profesionisti lupta pentru binele tuturor, inclusiv pentru acesti cretini. '

'Lorand'

2020-09-18 14:13:57


'Ma uit si ma minunez de comentariile unor muncitori necalificati, maturatori sau ce or fi, ca si cristian sau wily. Voi sunteti aia care aveau corijente in fiecare an si veniti sa ne spuneti ca nu intelegeti actiunile unor profesionisti. E normal sa nu intelegeti, sunteti prea prosti. Hai sa ii lamurim pe muncitorii astia cum sta treaba.\n1. Dan Grigorescu a fost bursier in trei din cele mai avansate sisteme de sanatate din lume. \n2. Este chirurg cu o indelungata experienta si un profesionist desavarsit.\n3. Nici macar un ministru al sanatatii(indiferent de partid) nu si-a permis sa il critice, indiferent daca au fost sau nu de acord cu el. \n4. Propun ca specimenele de genul lui cristian si wily sa fie trimise acolo de unde au venit parintii lor (Moldova, teleorman). Noi vrem doar profesionisti si intelectuali in Brasov. \n5.'

'Willy'

2020-09-18 09:53:39


'Eu nu inteleg de ce se uita lumea in gura lui Grigorescu ala. Daca e presedintele Asociaţiei Noul Spital al Braşovului sa fie presedinte al acelei asociatii si sa dispuna cum vrea de banii asociatiei nu de ai altora si sa construiasca asociatia spital daca vrea si cum vrea. Ca asa ne putem aduna si noi 10 insi ne facem Asociatia Noului Aeroport si incepem sa facem discutii pe banii altora.'

'Kemény'

2020-09-18 09:16:05


'Indiferent ce comenteaza unii si altii, intre niste politicieni si un profesionist cum este Dan Grigorescu, eu am sa sustin intotdeauna cauza profesionistului. Increderea mea intr-un politician este zero. Indiferent cum se numeste el. Sa faca bine politicienii sa angajeze profesionisti, nu toate cumetriile, si atunci se va putea face totul si repede si bine. Dar sa nu vina nimeni cu abureli din astea cum ca se vor pierde banii, etc caci nu mai tine minciuna. Inca din perioada interbelica, politicienii mioritici, inclusiv cei din Transilvania, au furat, au mintit, au inselat populatia acestei tari. Ne-am saturat de voi. Spitalul sa fie corect dimensionat, sa putem darama cladirile neconforme( tractoru, marzescu, neuro, steagu etc) ca sa putem avea un sistem de sanatate civilizat. Si sa nu uitam ca atunci cand a fost facut judeteanul, el a fost mult subdimensionat si s-a promis atunci ca in viitor se va face un spital corect dimensionat. Acel viitor a venit si nu mai acceptam alte minciuni. M-am saturat ca de atata timp sa se taie de la Brasov( vezi ce zicea si Dragnea: ce nevoie de bani are Brasovul? Are destui bani.) ca sa aiba toata tara. Gata, ajunge, este timpul ca si Brasovul sa primeasca ce i se cuvine. S-a inteles acolo la cotroceni????'

'rammstein'

2020-09-18 07:46:51


'o intrebare pe fostul primar ,actualul primar ,viitorul primar...in cat timp se va realiza spitalul daca un cacat de pod de 200 metrii se reabiliteaza de cinci ..5 ani..da de 5 ani...!!!!..si inca nu e gata !!!...da domnilor, in ce an stelar va fi gata!??>..'

'cristian'

2020-09-18 04:53:24


'In democratie majoritatea decide asa ca Dr.Grigorescu trebuia de la incept sa convinga comisia pentru Spitalul de 1500 de paturi,acum este tarziu si se pot pierd fondurile,depuneti proiectul altfel ramanem fara spital.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional